Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak wspomóc trawienie?

Jak wspomóc trawienie?

Kinga Żuralska

Kiedy zaczynamy o siebie dbać, chcemy schudnąć lub zbudować masę mięśniową, zaczynamy przywiązywać dużą uwagę do tego co, ile i kiedy spożywamy. Niekiedy zdarza się, że mimo dobrego odżywiania nie osiągamy zadowalających efektów. Jedną z przyczyn, dla których może się tak dziać, jest niesprawne trawienie, a tym samym zaburzone wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Mówi się, że jesteś tym, co jesz. Powinniśmy jednak powiedzieć, że jesteś tym, co przyswajasz z jedzenia. Warto więc zadbać o to, by trawienie było sprawne. Jak możemy to zrobić?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Pij wodę

Bardzo często problem jest banalny. W ciągu dnia dostarczamy sobie zbyt małą ilość płynów. Poza kawą czy herbatą, pamiętajmy przede wszystkim o picu wody. 2 litry płynów to minimum, które każdy z nas powinien w ciągu dnia wypijać. Im jesteśmy bardziej aktywni, im jest cieplej, tym więcej wody potrzebujemy.

Bulion

Właściwości lecznicze, przeciwzapalne oraz wspomagające trawienie ma również bulion. Warto więc włączyć go do swojego menu. Powinien być to bulion gotowany na kościach z mięsem.

Wyeliminuj lub ogranicz produkty problemowe

Jeśli po pewnych produktach odczuwasz dyskomfort, męczą Cię wzdęcia, złe samopoczucie, warto przynajmniej na pewien czas wyeliminować te produkty z diety lub ograniczyć ich ilość. Problemy trawienne mogą pojawiać się u różnych osób po różnych pokarmach. Problematyczne mogą być niektóre zboża, owoce, warzywa, a także jajka czy warzywa strączkowe.

Zadbaj o wątrobę

Nie obciążaj wątroby zbyt dużymi ilościami alkoholu, cukru czy tłuszczy trans.

Jeśli mimo zastosowanych rad nadal pojawiają się problemy trawienne, warto włączyć do diety również fermentowany ocet jabłkowy (pod warunkiem, że nie mamy wrzodów żołądka). Ocet jabłkowy zawiera składniki mineralne i pektyny, przyspiesza i pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Można go używać jako dodatku do sałatek.

Sprawne trawienie to lepsze samopoczucie, więcej energii, brak niestrawionych resztek pokarmu, brak problemów ze wzdęciami i ciężkością po posiłku. Pozwala nam w pełni czerpać z właściwości odżywczych pokarmów, które spożywamy.

Sprawne trawienie to często brakujący element układanki. Zadbaj o nie i o prawidłowe przyswajanie wartości odżywczych.

 


Źródła: https://www.healthline.com/nutrition/drinking-with-meals#belief-about-liquids


W artykule mówimy o: Zdrowie

Poprzednia strona 2 / 2