Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Bioaktywne peptydy w żywności obniżające ciśnienie

Bioaktywne peptydy w żywności obniżające ciśnienie

Tadeusz Sowiński

W jednym z poprzednich artykułów, omówiłem pokrótce wybrane aspekty dotyczące powstawania oraz wpływu na nasz organizm bioaktywnych peptydów uwalnianych w naszym przewodzie pokarmowym, podczas hydrolizy białek pokarmowych. W niniejszym opracowaniu chciałbym wrócić do tego zagadnienia, osadzając je w dość ciekawym kontekście, jakim jest regulacja podwyższonego ciśnienia tętniczego. Otóż niektóre z biopeptydów ukrytych w pożywieniu, mogą pośrednio wpływać na funkcję śródbłonka działając hipotensyjnie. Efekt jest na tyle silny, iż mogą wspierać leczenie nadciśnienia!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Cudowne jajko

Pokarmem, którego białka mogą stanowić obfite źródło biopeptydów o działaniu hipotensyjnym jest jajo kurze. Szczególne walory w tej materii wykazuje owoalbumina, z której w naszym przewodzie pokarmowym mogą zostać uwolnione peptydy o właściwościach inhibitorów ACE takie jak:

  • peptyd YAEERYPIL,
  • peptyd IVF,
  • peptyd  RADHP i mu podobne,
  • peptyd LW.

Wpływ biopeptydów jajecznych na ciśnienie tętnicze krwi opisywałem już jakiś czas temu w osobnym artykule, więc zamiast omawiać powtórnie to zagadnienie odsyłam do wspomnianego opracowania:

http://potreningu.pl/articles/218/jajko-na-nadcisnienie-

Mięso i ryby

Źródłem bioaktywnych peptydów o działaniu hipotensyjnym są też niektóre białka obecne w tkankach ssaków, ptaków i ryb. Niestety w ich wypadku akurat, potrzebne byłoby stosunkowo wysokie spożycie surowca mięsnego, by otrzymać pożądaną dawkę wspomnianych biopeptydów. Wyjątkiem są… sardynki. Ich mięso pod wpływem działania naszych enzymów trawiennych uwalnia silnie działający peptyd VY. Co ciekawe, również i tym składnikiem zainteresowali się Japończycy, którzy po przeprowadzeniu badań opracowali produkt o nazwie Valtyron, zawierający wspomniany składnik.

Produkty roślinne

Chociaż białka roślinne postrzegane są jako mniej wartościowe niż białka zwierzęce (co związane jest z gorszym aminogramem i słabszą strawnością), to i one mogą być źródłem bioaktywnych peptydów o działaniu hipotensyjnym. Szczególnie dużo wspomnianych związków zawierają warzywa strączkowe, a zwłaszcza soja. Co istotne jednak dla naszego zdrowia, nagromadzenie biopeptydów o działaniu hipotensyjnym rejestruje się w fermentowanej soi. Procesy fermentacji zdają się mieć istotne znaczenie dla powstawania peptydów obniżających ciśnienie – podobną zależność zaobserwowano w przypadku mleka. Wracając do soi – udowodnione właściwości hipotensyjne mają:

  • Peptyd VLIVP,
  • Peptyd YLAGNQ,
  • Peptyd IYLL,
  • Peptyd VMNKPG
  • Peptyd FFL.

Peptydy o podobnym działaniu znajdują się w soczewicy, grochu, a także w rzepaku i kukurydzy. Więcej informacji na temat związków tego typu i ich wpływie na nasz organizm, znaleźć można w ciekawej publikacji naukowej, do której link znajduje się poniżej:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12051/full

Podsumowanie

Odpowiedni dobór produktów żywieniowych może mieć znaczenie w profilaktyce i we wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego. Za szczególnie przydatne w tej materii uznaje się bioaktywne peptydy obecne w produktach mlecznych (zwłaszcza tych fermentowanych), jajach kurzych, a także w niektórych rybach i strączkach. Uwzględnienie tych pokarmów w diecie osób z nadciśnieniem może nieść za sobą istotne korzyści.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2