Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Szybki sposób na domową czekoladę

Szybki sposób na domową czekoladę

Kinga Żuralska

Podobno dziewięć na dziesięć osób kocha czekoladę, a dziesiąta kłamie. Spożywanie czekolady niesie za sobą wiele korzyści. Powinna to być jednak dobrej jakości gorzka czekolada, bez mleka w proszku i tłuszczu utwardzanego.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Jakie korzyści daje spożywanie gorzkiej czekolady, a dokładniej rzecz biorąc kakao?

Trzy kostki gorzkiej czekolady charakteryzują się porównywalną zawartością polifenoli co filiżanka zielonej herbaty. Katechiny występujące w dużych ilościach w zielonej herbacie są podobne w swojej budowie do proantocyjanidyn występujących w gorzkiej czekoladzie. Zawartość proantocyjanidyn kształtuje się na poziomie 12%- 48% masy ziaren kakaowych.

Spożywanie dobrej jakości czekolady ma właściwości przeciwutleniające. Badania sugerują, że taka dawka (obecnych w 40 gramach gorzkiej czekolady) polifenoli może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym, a także obniżyć ryzyko powstawania nowotworów.

Ponad to, fenyloalanina zawarta w kakao podwyższa poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawiając przy tym nasze samopoczucie i przeciwdziałając depresji. Kakao jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku.

Gdy dobrze przyjrzymy się czekoladom na półkach sklepowych z pewnością uda nam się wyszukać produkty godne uwagi. Niestety wiele gorzkich czekolad charakteryzuje się bardzo niską zawartością kakao (około 40%), wysoką zawartością cukru i dodatkami w postaci mleka w proszku, czy tłuszczy utwardzanych.

Te, na które warto się zdecydować, bardzo często są stosunkowo drogie.

Tymczasem okazuje się, że możemy przygotować samodzielnie czekoladę z dowolnymi składnikami w zaledwie 20 min.

Potrzebujemy do tego jedynie olej kokosowy, kakao, coś czym posłodzimy czekoladę (np. ksylitol) oraz dowolne dodatki – mogą to być przykładowo pokruszone migdały i suszona żurawina.

Przydać mogą się również silikonowe foremki do lodu. Nie są jednak konieczne. Możemy użyć po prostu blaszkę wyłożoną papierem lub folią.

Olej kokosowy należy rozpuścić, dokładnie wymieszać go z kakao i substancją słodzącą. W foremkach lub na papierze układamy dowolne dodatki. Zalewamy powstałą masą i wkładamy na 20 min do zamrażalnika. Gotowe! Tak przygotowane czekoladki należy przechowywać w lodówce, gdyż jak wiadomo olej kokosowy pod wpływem temperatury zmienia swoją postać ze stałej w ciekłą.

Samodzielne przygotowanie czekoladek jest tak proste i szybkie, że możemy zrobić je nawet, gdy nagle dowiemy się o wizycie gości.

Podsumowując, warto regularnie spożywać małe ilości dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na wpływ ziaren kakaowca na nasze zdrowie.

 



W artykule mówimy o: Menu na sportowo