Czy kurki są zdrowe?

Kurki określa się mianem złota lasów. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi nazwa gatunku tych grzybów, pojawia się w lasach całej Polski już na początku czerwca. Sezon na te grzyby trwa aż do października. Stosunkowo łatwo znaleźć kurki, gdyż charakteryzują się żółtą barwą i rosną zazwyczaj w większych skupiskach. Czy warto jeść kurki?

Przeczytaj koniecznie:

Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne grzybów

Pieprznik jadalny to gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Polska nazwa wywodzi się z 1830 roku. Podał ją Józef Jundziłł.

W polskich piśmiennictwie mykologicznym można spotkać się również z nazwami takimi jak stroczek, lisica, kurka żółta, kurek czy strągiewka jadalna.

Kurki występują na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce jest to gatunek pospolity, zaliczany do najczęściej występujących grzybów leśnych.

Kurka ma swojego niejadalnego sobowtóra. Jest nim lisówka pomarańczowa (lHygrophoropsis aurantiaca), nazywana także fałszywą kurką. Lisówka pomarańczowa ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki. Niektórzy uważają, że lisówka nie jest trująca i trzeba zjeść naprawdę sporą ilość fałszywych kurek, by odczuć jakiekolwiek dolegliwości żołądkowe. Jeśli jednak planujemy udać się do lasu na grzybobranie zachowajmy ostrożność. Jeśli nie mamy pewności, że znalezione przez nas grzyby to kurki, lepiej ich nie spożywajmy.

Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są jedzone ze względu na wyjątkowe walory odżywcze, a ze względu na charakterystyczny, lekko pieprzowy, delikatny smak.

Grzyby te składają się głównie z wody. W nieznacznych ilościach znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C, PP, E, beta karoten oraz minerały takie jak wapń, fluor, jod i potas. Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej.

Kurki mogą z powodzeniem znaleźć się w diecie osób dbających o linię. Dostarczają bowiem jedynie 32 kcal w 100gramach.

Należy jednak pamiętać, że grzyby są stosunkowo ciężkostrawne. Jest to spowodowane dużą zawartością chityny - odmiany błonnika, który sprawia, że grzyb jest sztywny i trudny do strawienia przez układ pokarmowy.

Z tego względu nie zaleca się spożywania kurek w godzinach wieczornych. Nie są one również polecane dzieciom, osobom starszym oraz osobom z problemami trawiennymi.

Jeśli nie zaliczamy się do tych osób, możemy z powodzeniem włączyć sezonowo kurki do naszego menu. Grzyby te znajdują liczne zastosowania w kuchni. Najczęściej podaje się kurki ze śmietaną lub jajecznicę z kurkami. Można je jednak również marynować lub dodawać jako farsz do naleśników czy pierogów.

Kurki smaży się głównie na maśle. Nie należy ich solić wcześniej, ponieważ wydzielany pod tego wpływem sok utrudnia potem proces smażenia.

Podsumowując, warto włączyć do swojego menu sezonowe grzyby, jakimi są kurki, mimo tego, że nie są one bogate w składniki odżywcze. Z pewnością wpłyną one na wzbogacenie smaku i atrakcyjności potraw.