Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Rabarbar - rapontygenina i nie tylko...

Rabarbar - rapontygenina i nie tylko...

Kinga Żuralska

Rabarbar to jeden z pierwszych wiosennych dodatków, którymi możemy wzbogacać domowe wypieki czy desery. W polskiej kuchni zazwyczaj używa się go do robienia kompotów i placka drożdżowego, ale rabarbar może mieć o wiele szersze zastosowanie. Doskonale komponuje się z owocami, można również z jego udziałem przygotować oryginalne dania obiadowe. Jakie kryje w sobie właściwości?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

W łodygach rabarbaru znajduje się również rapontycyna, substancja wykazująca działanie estrogenne. Z tego względu można go polecić kobietom o zbyt małej ilości estrogenów, natomiast nie zaleca się go mężczyznom o niskiej ilości testosteronu.

Rabarbar może być idealnym dodatkiem w diecie redukcyjnej. Jest on bowiem niskokaloryczny i bogaty w błonnik. Pamiętajmy jednak by nie zabijać jego kwaskowatego smaku posypując kilkoma łyżkami cukru. Dość powszechne jeszcze kilka, kilkanaście lat temu było spożywanie zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych rabarbaru „,maczanego” w cukrze. W takiej postaci rabarbar nie będzie elementem sprzyjającym diecie odchudzającej.

Rabarbar w kuchni wykorzystuje się do końca czerwca. Później staje się on bardziej cierpki i gorzki. Jeśli jesteśmy fanami tego warzywa możemy je sobie zamrozić i korzystać przez cały rok. Rabarbar dobrze znosi mrożenie.

Warto zaznaczyć, że rabarbar używany w kuchni nie jest tą samą rośliną, która już w tradycyjnej medycynie chińskiej znana była jako roślina lecznicza. W medycynie używa się głównie korzenia rabarbaru lekarskiego. Wykazuje on działanie przeciwbólowe, przeczyszczające.

Podsumowując, rabarbar to niezwykle ciekawe warzywo, które warto wykorzystać w kuchni. Mimo tego, że zawiera on wiele cennych substancji i świetnie wzbogaca smak potraw, nie należy jednak spożywać go każdego dnia.  Zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów sprzyja także utrudnieniu przyswajania innych substancji przez organizm, takich jak np. żelazo.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2