Ważne jest natomiast, by nie dopuszczać do przegrzania i wyziębienia organizmu, nie korzystać z tych samych naczyń, co inne osoby z naszego otoczenia, a także – by dbać o relaks i odpoczynek oraz odpowiedni sposób odżywiania. W tym artykule poświęcę trochę uwagi produktom żywnościowym, których odpowiednio wysokie spożycie może pomóc uchronić nas przed infekcją.
„Ameryki” zapewne nie odkryję, gdy powiem, że niezmiernie ważnym elementem diety są warzywa i owoce. Faktem jednak jest, że w okresie jesienno zimowym pokarmów z tej kategorii jemy mniej, są one nieraz trudniej dostępne, często mniej smaczne (vide: zimowe pomidory), a także droższe niż w „sezonie”.
Gdyby się jednak dobrze rozejrzeć, okaże się, że warzywa korzeniowe takie jak seler, pietruszka, marchewka, a także buraki czy ziemniaki są łatwo dostępnym i relatywnie tanim rozwiązaniem. Por, roszponka, kapusta biała, czerwona, brokuły, jarmuż, kalafior – jak widać lista jest naprawdę długa i mamy w czym wybierać. Jakie więc warzywa są najcenniejsze?
W zasadzie wszystkie zawierają w składzie coś cennego, więc nie warto ograniczać się tylko do jednego czy dwóch z w/w. Ziemniaki gotowane w mundurkach stanowić będą znakomite źródło witaminy C, a ta może mieć wpływ na odporność immunologiczną organizmu, a wg niektórych danych wspomagać leczenie przeziębienia.
Bardzo dobrym źródłem witaminy C są także inne warzywa, choćby brokuł - dodatkowo dostarczający nam cennego sulforafanu. Marchew jest źródłem cennych karotenoidów, które także wpływają na odporność komórkową.
Potwierdzają to badania naukowe. Zaobserwowano, że wraz ze zmniejszeniem spożycia warzyw bogatych w karotenoidy spada poziom limfocytów T, zajmujących się usuwaniem intruzów z organizmu. Zwiększenie spożycia warzyw korzystnie wpływa na ilość komórek odpornościowych.
Żywność pochodzenia roślinnego jest także źródłem fitosteroli, które również pozytywnie wpływają na naszą odporność. Prowadzone są aktualnie badania, mające na celu potwierdzenie skuteczności tych związków w leczeniu infekcji wirusowych. Rozmaite flawonoidy zawarte w warzywach również wspierają organizm w walce z przeziębieniem i działać profilaktycznie.
Znakomitym źródłem flawonoidów jest cebula, która zresztą tradycyjnie używana jest jako naturalny lek na przeziębienie. Czosnek zawiera allicynę o działaniu bakteriobójczym, stosowanie czosnku w trakcie przeziębienia zmniejszyć może ryzyko powikłań w postaci infekcji bakteryjnych.
Ramy i konwencja tego artykułu nie pozwalają na dogłębne przeanalizowanie zagadnienia, jakim jest wpływ bioaktywnych składników zawartych w warzywach na funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Fakty jednak są takie, że niskie spożycie warzyw może zwiększać ryzyko rozmaitych infekcji – w tym chorób górnych dróg oddechowych, zarówno przeziębienia, jak i tych groźniejszych, które są częstym jego powikłaniem.