Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Najbezpieczniejszy  słodzik: D-tagatoza

Najbezpieczniejszy słodzik: D-tagatoza

Tadeusz Sowiński

Bezkaloryczne i niskokaloryczne zamienniki cukru cieszą się dziś niebywałą popularnością, zwłaszcza wśród osób dbających o sylwetkę, odchudzających się. Niestety wiele z dostępnych na rynku substancji budzi kontrowersje, choćby ze względu na spekulacje dotyczące ich wpływu na zdrowie i mechanizmy kontroli łaknienia. Słodzikami, które wydają się być pozbawione tego typu nadbagażu wątpliwości są stewiozydy i… D-tagatoza. Zwłaszcza ta druga substancja wydaje się być warta tego by poświecić jej chwilę uwagi.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

D-tagatoza od podszewki

D-tagatoza jest substancją, o której ciągle pisze i mówi się niewiele, pomimo iż w sklepach są już dostępne preparaty słodzące zawierające ją w składzie. Związek ten jest monosacharydem, który budową wyraźnie przypomina fruktozę, w przeciwieństwie do niej jednak charakteryzuje się stosunkowo niską wartością energetyczną wynoszącą ledwie 1,5kcal / g (dla przypomnienia fruktoza, jak i sacharoza oraz glukoza dostarczają 4kcal / g). D-tagatoza, pomimo iż jest wyraźnie mniej kaloryczna od innych cukrów prostych, charakteryzuje się wysoką słodkością co w efekcie sprawia, iż okazuje się niezwykle interesującą substancją słodzącą.

D-tagatoza – unikalne walory użytkowe

Wart odnotowania jest fakt, iż D-tagatoza charakteryzuje się dużą odpornością na działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu można z jej udziałem smażyć i piec rozmaite potrawy (jak omlety, ciasta). Dodatkowo cukier ten znakomicie rozpuszcza się w wodzie i innych płynach, co także sprawia, że jest dość praktyczny.  Szczególne znaczenie ma jednak smak D-tagatozy. Bazując na opiniach osób testujących i stosujących ten słodzik można śmiało powiedzieć, iż smakuje on zdecydowanie lepiej niż popularne ostatnio środki oparte na stewiozydach. W przeciwieństwie do polioli takich jak ksylitol, mannitol czy maltitol, tagatoza nie powoduje zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. W odróżnieniu od aspartamu, sukralozy, acesulfamu potasu, cyklaminianów i scharynianów D-tagatoza jest substancją pochodzenia naturalnego, a z jej stosowaniem póki co nie wiążą się żadne kontrowersje zdrowotne (czego nie można powiedzieć o wymienionych przed chwilą słodzikach).

Prozdrowotne walory tagatozy: wpływ na mikroflorę jelitową

Wiele wskazuje na to, że D-tagatoza nie tylko nie zagraża w żaden sposób naszemu zdrowiu, ale dodatkowo posiada walory prozdrowotne. Cukier ten charakteryzuje się stosunkowo słabą absorpcją z przewodu pokarmowego człowieka – przez to właśnie jego kaloryczność jest tak mała, a indeks glikemiczny – skrajnie niski. Co szczególnie istotne, niewchłonięta część D-tagatozy rozkładana jest w świetle jelita grubego przez bakteryjną mikroflorę do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są następnie wchłaniane i metabolizowane w ustroju. Dane naukowe wskazują, że D-tagatoza pozytywnie wpływa przy tym na stan jelitowego ekosystemu, z jednej strony promując rozwój sprzyjających naszemu zdrowiu bakterii, a z drugiej ograniczając namnażanie się drobnoustrojów szkodliwych. W świetle coraz to bardziej docenianego znaczenia wpływ jelitowego mikrobiomu na funkcjonowanie całego organizmu, powyższy fakt wydaje się mieć dość duże znaczenie.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

1 / 2 Następna strona