Czy chipsy mogą być zdrowe?

Chrupać chipsy lubi niemalże każdy. Towarzyszą nam w czasie seansu filmowego, na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Nawet jeśli sami ich nie kupujemy, to dosyć często nadarzają się okazje by je pochrupać. Co siedzi w sklepowych chipsach? Czy warto je jeść? Jakie mamy alternatywy?

Przeczytaj koniecznie:

Zdrowe przekąski na letnią imprezę

Sklepowych chipsów z całą pewnością nie możemy zaliczyć do produktów zdrowych. Chipsy najczęściej powstają z ziemniaków. To jednak nie zawartość ziemniaków w chipsach sprawia, że jest to produkt nieprzyjazny naszemu zdrowiu i sylwetce.

By chipsy przyjemnie chrupały i były smaczne umieszcza się je w gorącym oleju. Zazwyczaj jest to mieszanka tłuszczy roślinnych, które pod wpływem obróbki termicznej stają się skoncentrowanym źródłem tłuszczy trans.

W chipsach znajdziemy również szkodliwy akrylamid. Związek ten powstaje, gdy produkty żywnościowe będące źródłem węglowodanów poddawane są działaniu wysokiej temperatury. Akrylamid zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Może także uszkadzać układ nerwowy.

Chipsy dostarczają również znaczniej ilości soli. Jej nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego oraz zaburzać gospodarkę elektrolitową.

Sklepowe chipsy są również wysokokaloryczne. W 100g produktu dostarczają zazwyczaj między 500 a 600 kcal. Warto zaznaczyć, że zjedzenie 250g chipsów nie jest wielkim wyczynem. A to już łącznie około 1250-1500kcal. Całkiem sporo jak na niewinną, z pozoru lekką przekąskę.

Sklepowe chipsy to z pewnością produkt niepożądany w zdrowej i zbilansowanej diecie.

Czy jednak musimy bezwzględnie odmawiać sobie przyjemności pochrupania chipsów podczas oglądania filmu czy meczu?

Nie musimy tego robić. Wystarczy, że przygotujemy domową, zdrowszą wersję tej popularnej przekąski.

Pomysłów na domowe chipsy jest nieskończenie wiele. Możemy przygotować tradycyjne chipsy z ziemniaków lub pokusić się na inne warzywne eksperymenty. Bardzo dobrze do produkcji domowych chipsów nadają się buraki, seler, marchew, pietruszka, bataty, a także jarmuż.

Chipsy można przygotować w suszarce do warzyw (co trwa nieco dłużej) lub w piekarniku (szybsza opcja) lub nawet w mikrofalówce (wówczas potrzebujemy zaledwie kilku minut).

Poniżej przedstawiam wam trzy przepisy na smaczne domowe chipsy.

Chipsy ziemniaczane z mikrofalówki

Potrzebujemy: ziemniaki, talerz, tłuszcz (np. kokosowy do nasmarowania talerza), przyprawy (sól morska/himalajska, ostra papryka).

Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie bardzo cienko pokroić. Można w tym celu wykorzystać tarkę. Talerz smarujemy tłuszczem. Pokrojone plasterki ziemniaków układamy dokładnie jeden koło drugiego. Wstawiamy tak przygotowane plasterki ziemniaków do mikrofalówki na 3 minuty. Jeśli po wyciągnięciu ziemniaki nie są chrupiące, odwracamy je na drugą stronę i wstawiamy jeszcze raz na 3 min. Po wyciągnięciu posypujemy dowolnymi przyprawami.

Chipsy z buraka, selera i pietruszki

Potrzebujemy: buraki, seler, pietruszkę oraz ocet balsamiczny, pieprz, sól, czosnek, paprykę oraz oliwę z oliwek.

Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Możemy wykorzystać do tego tarkę. Buraki skrapiamy octem balsamicznym, pietruszkę i seler smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem, pieprzem i solą. Warzywa pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy warzywa w środku, tak by dobrze się wysuszyły.

W podobny sposób możemy przygotować również chipsy z ziemniaków oraz z batatów.

Chipsy z jarmużu

Potrzebujemy: jarmuż, sól himalajską, oliwę z oliwek. Jarmuż należy rozdzielić na pojedyncze gałązki, umyć i osuszyć. Następnie ręką rwiemy z każdej gałązki małe kawałki. Powinny nam zostać same kikuty środkowego nerwu, je wyrzucamy. Oderwane kawałki wrzucamy do miski, posypujemy szczyptą czy dwiema soli himalajskiej lub morskiej i polewamy dobrą oliwą z oliwek extra vergine – około 2 łyżki.

Wszystko dobrze mieszamy, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w 150 stopniach. Chipsy będą gotowe, gdy zaczną zmieniać kolor na brzegach. Należy uważać, aby ich nie przypalić.

Wykonanie domowych chipsów jest łatwe i nie zabiera dużo czasu. Potrzebujemy jedynie wybrane warzywo oraz przyprawy i oliwę z oliwek.

W prosty sposób możemy przygotować dużo zdrowsze niż sklepowe chipsy i chrupać bez wyrzutów sumienia.