Jarmuż superfood

W kwestii spożycia warzyw i owoców, dla ogólnie pojętego zdrowia znaczenie ma nie tylko ich dobowa dawka, ale także dobór jakościowy. Niektóre pokarmy są bowiem bardziej wartościowe niż inne. Jarmuż ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne jest jednym z tych warzyw, które szczególnie warto włączyć do swojego menu. Na fakt ten składa się przynajmniej kilka ważnych walorów tej rośliny.

 

Jarmuż to także źródło żelaza

Żelazo jest dość specyficznym pierwiastkiem, którego niedobory dotyczą przede wszystkim kobiet w wieku rozrodczym. Żelazo pełni w organizmie ludzkim liczne funkcje, z których za najważniejsze uznaje się:

  • odpowiednie dotlenienie tkanek organizmu (wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny),
  • udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych,
  • udział w transporcie elektronów,
  • uczestnictwo w biosyntezie prostaglandyn,
  • regulacja katabolizmu niektórych aminokwasów (tryptofanu).

Jarmuż jest warzywem dostarczającym istotnej, z punktu widzenia dziennego zapotrzebowania, dawki żelaza. Zawartość żelaza w jarmużu wynosi około 1,7mg na 100g, przy przeciętnym, rekomendowanym spożyciu mieszczącym się w przedziale od 10 do 18mg może być to znacząca dawka. Trzeba jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia roślinnego wchłania się gorzej niż żelazo hemowe, obecne w pokarmach zwierzęcych.

Karotenoidy i polifenole

Oprócz licznych składników odżywczych jarmuż dostarcza także substancji, które nie są co prawda uznawane za niezbędne składniki naszej diety, ale co do których możemy być pewni, że oddziałują one korzystnie na nasz organizm. Mowa tutaj przede wszystkim o przeciwutleniaczach z rodziny karotenoidów i polifenoli. Związki te chronią organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Na szczególną uwagę zasługuje duże stężenie karotenoidów takich jak beta karoten, który skądinąd jest także prekursorem witaminy A (wystarczy zjeść ledwie 30g jarmużu by pokryć ponad 100% zapotrzebowania na tę witaminę). Jarmuż dostarcza również solidnej dawki związków fenolowych, podobnych do tych obecnych w liściach zielonej herbaty.

Obfite źródło błonnika

Błonnik, pomimo iż nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne i pomimo, iż nie jest wchłaniany z przewodu pokarmowego to bezsprzecznie stanowi ważny element naszej diety. Błonnik wpływa m.in. na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, oddziałując na jego perystaltykę oraz sprzyja namnażaniu dobrotliwej flory bakteryjnej (frakcje rozpuszczalne w wodzie). Dodatkowo także składnik ten pomaga zmniejszać łaknienie, obniżać poposiłkową glikemię i pośrednio pomaga regulować gospodarkę lipidową ustroju. Wszystko to sprawia, że warto dbać o należytą jego podaż, zwłaszcza ze źródeł takich jak warzywa i owoce. Jarmuż to obfite źródło błonnika, dostarcza go bowiem około 4g w 100g. Zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi około 20 – 45g.