Co to jest liofilizacja żywości?

Liofilizowane owoce, warzywa, a nawet mięso cieszą się coraz większą popularnością i stają się coraz łatwiej dostępne. Czym charakteryzują się takie produkty? Czy warto po nie sięgać?

 

Jedyne o czym bezwzględnie musimy pamiętać to o unikaniu wilgoci. Miejsce, w którym przechowujemy liofilizowane produkty musi być suche. Produkty te są bardzo wrażliwe na wilgoć.

Przechowywanie ich w zimnej, ciemnej piwnicy nie będzie więc trafionym pomysłem.

To jednak nie główna wada liofilizowanych produktów. Ich główną wadą jest cena. Wynika ona z wysokich kosztów otrzymania gotowego produktu, co wiąże się z koniecznością zastosowania specjalistycznego sprzętu oraz energochłonnością procesu liofilizacji.

I tak przykładowo za paczkę liofilizowanych owoców o wadze 25-30g zapłacimy około 10 zł. Nieco droższa jest ekologiczna żurawina, paczka tego owocu kosztuje około 15zł.

100 gramowe opakowanie liofilizowanych jagód acai kosztuje około 55-65zł.

Podobne ceny dotyczą liofilizowanych warzyw - 50g szpinaku, jarmuży czy buraków kosztuje około 20 zł.

Obecnie nabyć można już całe, gotowe posiłki, które są liofilizowane. I tak przykładowo w ofercie śniadaniowej znajdziemy jaglankę z malinami i aronią. Skład: eko kasza jaglana** 68%, eko mleko kokosowe** 24%, eko syrop z agawy** 5%, eko malina liofilizowana* 2%, eko aronia proszek liofilizowany* Cena dania - 19.99zł

Całkiem sporo jak na śniadanie.

W ofercie obiadowej znajdziemy na przykład kurczaka Tikka masala. Skład: ryż 30%, mięso z piersi kurczaka 20%, pomidory 16%, jogurt grecki 13%, mleko kokosowe 13%, migdały 4%, olej rzepakowy 3%, czosnek, imbir, mieszanka przypraw

Cena za danie, duża porcja 500g po uwodnieniu= 37zł.

Dania takie mogą mieć zastosowanie w żywieniu wysokogórskim. Raczej, przy aktualnych cenach, nie nadają się do stosowania w normalnych warunkach.

Liofilizowane owoce i warzywa mogą być z powodzeniem stosowane w codziennej diecie. Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców.