Tłuszcze trans "zbanowane" w USA

No i stało się. Zapowiadany od dłuższego czasu projekt „oczyszczający” rynek produktów spożywczych ze szkodliwych izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wreszcie wszedł w życie, niestety tylko w… Stanach Zjednoczonych. Amerykańska Agencja Żywności i Leków, czyli FDA ogłosiła zakaz używania w USA uwodornionych tłuszczów roślinnych, które są źródłem izomerów trans uznając, że nie są one bezpieczne dla zdrowia.

Przeczytaj koniecznie:

Przyczajony cukier, ukryty tłuszcz trans

 

Choroby neurodegeneracyjne – co prawda póki co brakuje przekonujących badań z udziałem ludzi, ale eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach wskazują, iż regularna konsumpcja produktów bogatych w izomery trans przyczynia się do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Efektem tego jest wzrost ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Cukrzyca – izomery trans, poprzez niekorzystny wpływ jaki wywierają na funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej mogą zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu drugiego. Zależność ta potęgowana jest przez ich właściwości prozapalne. Nie bez znaczenia w tej materii jest też oddziaływanie izomerów trans na stan gospodarki lipidowej.

Zaburzenia nastroju – o potencjalnym wpływie izomerów trans na ryzyko wystąpienia depresji mówi i pisze się ostatnio coraz więcej. Badania obserwacyjne wskazują, iż szanse na rozwój tej przypadłości u osób spożywających znaczne ilości utwardzonych tłuszczów roślinnych są niemal o połowę wyższe niż u osób unikających tego typu pokarmów. Prawdopodobnie efekt ten związany jest z faktem, iż izomery trans wypierają kwasy omega 3 z błon komórek w obszarach mózgu odpowiedzialnych za nastrój i samopoczucie. Spekuluje się, iż u podłoża opisanej zależności leży też prozapalne działanie tych szkodliwych lipidów.

Bezpłodność – wpływ izomerów trans na funkcje rozrodcze jest póki co mocno spekulatywny, ale sam temat okazuje się być raczej zagadnieniem świeżym, wymagającym głębszego zbadania. Póki co powyższy efekt zauważalny jest przede wszystkim u kobiet. Przeprowadzone do tej pory badania sugerują, że każdy wzrost udziału izomerów trans o 2% w dziennym bilansie kalorycznym zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń płodności o około 73%!

FDA na ratunek

Biorąc pod uwagę wszystkie opisane powyżej właściwości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych przemysłowego pochodzenia, od pewnego czasu trwają rozmowy na temat ich… delegalizacji. Dokładnie chodzi o wykluczenie z rynku surowców spożywczych, będących obfitym źródłem tych lipidów. Mowa oczywiście o uwodornionych olejach roślinnych. O ile do niedawna tego typu pomysły wydawały się jedynie mglistymi planami o niepewnej przyszłości, o tyle od kilku tygodni „słowo ciałem się stało”. W czerwcu tego roku Amerykańska Agencja Żywności i Leków, czyli FDA ogłosiła zakaz używania w USA uwodornionych tłuszczów roślinnych, które są źródłem izomerów trans uznając, że nie są one bezpieczne dla zdrowia. Powyższy zakaz ma m.in. pomóc w przeciwdziałaniu rozwojowi chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym, w tym - chorobie niedokrwiennej serca, a także – nagłym incydentom wieńcowym, będącym jej skutkiem.

Firmy zajmujące się produkcją i przetwórstwem żywności mają 3 lata na dostosowanie się do nowego przepisu.  Ciekawe czy powyższy pomysł „przywędruje” również do Europy, w tym także do – Polski. Byłby to z pewnością krok w dobrym kierunku.

Więcej na ten temat pod poniższym linkiem:

https://www.federalregister.gov/articles/2015/06/17/2015-14883/final-determination-regarding-partially-hydrogenated-oils