Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy słodziki tuczą? Cz. I

Czy słodziki tuczą? Cz. I

Tadeusz Sowiński

Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru od dawna cieszą się niezwykle dużą popularnością wśród osób odchudzających się i dbających o estetykę sylwetki. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, które dotyczą nie tylko wpływu na zdrowie, ale właśnie na masę i skład ciała. Zgodnie z niektórymi przekonaniami, regularna konsumpcja słodzików może paradoksalnie przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości. Warto więc zadać sobie pytanie, jaki jest realny wpływ substancji będących zamiennikami cukru na nasz organizm?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Słodkie wątpliwości

Istnieje wiele kontrowersji dotyczących tego w jaki sposób konsumpcja słodzików wpływa na masę i skład ciała. Z jednej strony niby oczywiste wydaje się, iż zastępowanie cukru stołowego i syropu glukozowo-fruktozowego substancjami niskokalorycznymi (lub wręcz bezkalorycznymi), to milowy krok w stronę zmniejszenia ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości, z drugiej strony można mieć pewne wątpliwości co do tego, czy organizm da się tak łatwo “oszukać”. W końcu też w przyrodzie smak słodki zazwyczaj  występuje w połączeniu z węglowodanami.  Sprawę dodatkowo komplikują wyniki badań, których wyniki są niejednoznaczne. Z jednej strony w niektórych próbach notuje się negatywny, a w innych pozytywny wpływ spożywania substancji słodzących na masę i skład ciała. Są też takie, w których związki te wydają się być zupełnie neutralne.

Słodziki a insulina

Sceptyczne podejście do słodzików budowane jest najczęściej na przekonaniu mówiącym, iż już samo wrażenie słodkiego smaku wywołuje w organizmie kaskadę reakcji neurohormonalnych, podobnych do tych, które mają miejsce w przypadku spożycia zwykłego cukru. Wedle tego założenia po wypiciu bezcukrowej coli słodzonej aspartamem, czy innym zamiennikiem sacharozy, trzustka zaczyna produkować insulinę, czyli hormon, którego rolą jest obniżenie poziomu glukozy cukru w krwiobiegu poprzez rozsyłanie go do komórek. I tu pojawia się problem, bo gdyby we krwi pojawiła się glukoza, to insulina obniżyłaby jej poziom do fizjologicznej normy. Po konsumpcji aspartamu, sukralozy czy też tagatozy, w krwiobiegu glukoza się nie pojawia, a wzrost poziomu insuliny powoduje obniżenie glikemii poniżej wartości optymalnych. Organizm w takiej sytuacji dąży do wyrównania poziomu cukru, a my… stajemy się głodni i… sięgamy po coś słodkiego. Tak więc reasumując, obiegowe przekonanie mówi, że z jednej strony słodziki blokują spalanie tłuszczu zapasowego (poprzez wywołanie wzrostu poziomu insuliny, która blokuje lipolizę), a z drugiej sprzyjają przejadaniu się. W ten oto sposób słodziki mają tuczyć, albo inaczej – sprzyjać gromadzeniu tkanki tłuszczowej.

Podsumowanie części pierwszej

Niskokaloryczne zamienniki cukru to grupa niejednorodnych substancji, bądź to pochodzenia naturalnego (poliole, tagatoza, stewiozydy), bądź syntetycznego (aspartam, acesuflam potasu i inne), szeroko rozpowszechnionych w przemyśle spożywczym. Chociaż używanie tych związków teoretycznie pozwala zmniejszyć podaż węglowodanów rafinowanych, to w praktyce istnieją obawy czy organizm nie będzie chciał skompensować tego efektu poprzez wzmożone łaknienie, będące skutkiem domniemanego wpływu wspomnianych składzików na wydzielanie insuliny. Zagadnienie to doczekało się jednak weryfikacji w literaturze naukowej w postaci badań eksperymentalnych. Co istotne powyższa zależność, jak i ogólny wpływ niskokalorycznych zamienników cukru na masę i skład ciała, jest ostatnio szeroko komentowana w świecie nauki. Dane weryfikujące problematykę przedstawionego zagadnienia omówione zostaną w kolejnej części niniejszego artykułu.

Czy słodziki tuczą? Cz. II

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Odchudzanie

Poprzednia strona 2 / 2