Jeśli coś słodkiego to tylko z cynamonem

Słodycze stanowią nieodłączny element diety zdecydowanej większości Polaków. Są smaczne, łatwo dostępne i niekłopotliwe spożyciu. Tymczasem wyroby cukiernicze i inne słodkie przekąski są źródłem pustych kalorii, innymi słowy ich wartość energetyczna jest wysoka, a jakość żywieniowa – niewielka. Słodkości dostarczają niepożądanych kwasów tłuszczowych trans i dużych dawek cukrów prostych, które wpływają niekorzystnie na gospodarkę insulinową, podnoszą mocno poziom cukru we krwi (powodują hiperglikemię), a także chętnie zamieniane są na tłuszcz i magazynowane w ustroju.

Jak się okazuje, słodycze słodyczom nierówne i w chwili słabości i pojawienia się apetytu na słodkie warto dokonać pewnej selekcji. Niektóre produkty w składzie oprócz cukru, mąki, tłuszczu cukierniczego, kakaowego czy mlecznego zawierają także dodatki takie jak np. cynamon który znakomicie się komponuje ze słodkim smakiem. Właśnie niepozorny cynamon może okazać się zbawienny dla osób, które chętnie sięgają po ciastka i inne łakocie. Przyprawa ta jest źródłem bioaktywnych związków wpływających korzystnie na gospodarkę insulinową i lipidową. Badania na ludziach wykazały, że polifenole zawarte w cynamonie pomagają wyraźnie obniżyć poziom glukozy na czczo, poziom złego cholesterolu LDL i całkowitego oraz poziom triacylogliceroli we krwi u osób z cukrzycą typu II. Badania przeprowadzone na osobach z zespołem metabolicznym udowodniły przydatność cynamonu w obniżaniu poziomu glukozy, ale także – ciśnienia tętniczego krwi jak i również hamował proces peroksydacji lipidów, który stanowi czynnik sprzyjający powstawaniu zmian miażdżycowych.

Z naszego punktu widzenia najciekawsze jednak są eksperymenty prowadzone na osobach nieobciążonych dodatkowymi schorzeniami takimi jak cukrzyca czy miażdżyca. Próby wykonane na osobach zdrowych wykazały, że spożycie cynamonu poprawia tolerancję glukozową (poziom cukru we krwi po spożyciu dodatkowej porcji cynamonu do porcji glukozy był niższy niż w wypadku spożycia samej glukozy), zwiększa także wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Dodatek tej przyprawy do posiłku zawierającego łatwostrawne węglowodany opóźnił opróżnianie żołądka i zmniejszył poposiłkową odpowiedź glukozową.

Na podstawie danych naukowych można stwierdzić, że włączenie cynamonu do diety może stanowić element profilaktyki chorób takich jak cukrzyca, hiperlipidemia, miażdżyca, nadciśnienie, czy niektóre choroby neurologiczne. Wynika to z wpływu polifenoli w nim zawartych na gospodarkę insulinową i lipidową oraz potencjałowi antyoksydacyjnemu i przeciwzapalnemu. Dodanie cynamonu do posiłku zawierającego duże ilości cukrów prostych zmniejsza niekorzystne skutki zdrowotne związane z jego spożyciem. Na naszym rynku jest sporo produktów żywnościowych zawierających cynamon w składzie, w razie wątpliwości warto zerknąć na etykietę ulubionych ciastek czy uwzględniony jest tam ten składnik, jeśli nie – polecamy poszukać innych, z dodatkiem tej cennej dla zdrowia i sylwetki przyprawy.

Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes

Bolin Qin, M.D., Ph.D.,1,2 Kiran S. Panickar,1 and Richard A. Anderson, Ph.D., C.N.S.