Oleje w kosmetyce

Rosnąca świadomość konsumentów przekłada się nie tylko na decyzje podejmowane na rynku żywności, ale także ma coraz to większy wpływ na to, co wkładamy do koszyka będąc w drogerii. Obecnie, zwłaszcza kobiety, uczą się czytać etykiety kosmetyków i świadomie wybierają produkty, które w składzie mają jedynie naturalne składniki. Powiększa się również grono entuzjastów domowej produkcji kosmetyków, ale są i tacy, którzy rezygnują z nich całkowicie na rzecz olejów. Zawarte w olejach roślinnych kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na skórę - zmiękczają, natłuszczają, wygładzają, a także ją chronią, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie w kosmetologii: są składnikami kremów, balsamów, pomadek ochronnych i wielu innych kosmetyków, przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała.

Z czego pozyskuje się oleje i co zawierają?

Oleje otrzymuje się poprzez wyciskanie bądź ekstrakcję różnych części roślin: nasion, owoców, pestek czy kiełków. Niezależnie jednak od metody pozyskiwania, oleje pod względem chemicznym stanowią połączenie trójglicerydów wyższych kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nienasyconych i w zależności od zawartości procentowej poszczególnych kwasów w cząsteczce tłuszczu charakteryzują się innymi właściwościami.

Jednakże to nie tylko kwasy tłuszczowe odpowiadają za dobroczynny wpływ olejów na skórę. Poza nimi możemy znaleźć szereg innych ważnych składników, takich jak fosfolipidy, karotenoidy, witaminy czy fitosterole, których zawartość uzależniona jest od rodzaju oleju, jego świeżości, a także zabiegów, jakim był poddawany przed, jak i po wydzieleniu z surowca.

W kosmetyce największym zainteresowaniem cieszą się tzw. oleje dziewicze, tłoczone na zimno, które charakteryzują się takim samym składem biochemicznym, jak nasiona, z których są wydobywane. Ponadto o przydatności olejów świadczy zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jest to o tyle istotne, gdyż kwasy należące do tej grupy, nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z zewnątrz.

Wpływ NNKT na skórę:

  • poprawiają funkcjonowanie bariery ochronnej naskórka,
  • przeciwdziałają utracie wody,
  • hamują procesy starzenia skóry i przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek,
  • przyspieszają gojenie się ran,
  • łagodzą podrażnienia i działają przeciwzapalnie.

Podział olejów pod względem szybkości schnięcia

Za wysychanie olejów odpowiedzialne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To ich zawartość determinuje jak szybko proces ten nastąpi po zetknięciu się oleju z powietrzem. Podział ten, jest o tyle ważny, gdyż określa jak długo można dany rodzaj oleju przechowywać bez utraty drogocennych właściwości. Wyróżniamy:

  • oleje schnące - mogą być przechowywane ok. 3-4 miesiące (zawierają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Zaliczamy do nich: olej z krokosza, olej z dzikiej róży, olej lniany, olej z konopii, olej z nasion wiesiołka, olej z rokitnika, olej z czarnuszki siewnej, olej sojowy, olej z ogórecznika, olej z pestek winogron, olej z orzecha włoskiego, olej z kiełków pszenicy.
  • oleje półschnące - mogą być przechowywane ok. 4 – 6 miesięcy (zawierają od 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Są to: olej z pestek moreli, olej migdałowy, olej sezamowy, olej z pestek granatu, olej ryżowy, olej arganowy, olej tamanu.
  • oleje nieschnące - mogą być przechowywane ok. 6-8 miesięcy (zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Przykładem olejów nieschnących są: olej awokado, olej z orzechów arachidowych, olej z orzechów laskowych, olej kokosowy, olej z orzechów makadamii, oliwa z oliwek, olej rycynowy, olej monoi, olej z miodli indyjskiej.

Wyżej wymienione oleje można wykorzystywać zarówno w celach kosmetycznych, jak i leczniczych. Nie sposób opisać właściwości każdego z nich, lecz postaram się przybliżyć te najbardziej popularne.

Olej z róży muszkatołowej

Wytwarzany z nasion dzikiej róży olej o różowo – pomarańczowej barwie, o łagodnym lekko słodkim smaku. Zawiera kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, karotenoidy, flawonoidy, witaminę C, A oraz E. Polecany jest do pielęgnacji skóry starzejącej się i dojrzałej, ale także wrażliwej, naczynkowej. Wygładza blizny pooperacyjne, potrądzikowe, a także pooparzeniowe. Ma również działanie rozjaśniające, dlatego można go stosować na przebarwienia czy plamy pigmentacyjne.

Olej ten może być stosowany samodzielnie, bądź można nim wzbogacać kremy, balsamy czy masła do ciała. Dobrze się również sprawdzi do pielęgnacji okolic oczu, twarzy, bądź na popękane i rozszerzone naczynka.

Olej arganowy

Wytwarzany z owoców arganii żelaznej olej o czerwonawym zabarwieniu, nieznacznie ciemniejszej barwie niż oliwa. Wyróżnia się dwa rodzaje tego oleju, dla celów kosmetycznych używa się tego jaśniejszego. Wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające, a także wygładza i uspokaja podrażnioną skórę. Stosowany jest przy egzemach, poparzeniach słonecznych, jako środek łagodzący objawy trądziku młodzieńczego czy alergii. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych. Polecany jest przede wszystkim do cery dojrzałej, atopowej ze zmianami trądzikowymi. Sprawdzi się również w pielęgnacji skóry w trakcie i po ciąży, jako środek zapobiegający powstawaniu rozstępów. Zalecany jest w pielęgnacji każdego rodzaju włosów, jako dodatek do masek czy odżywek, a także jako odżywka do paznokci. Ponadto działa łagodząco po depilacji i goleniu.

Olej lniany

Wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno brązowych nasion lnu, olej o żółtawej, złocistej barwie i cierpkim, intensywnym zapachu. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas oleinowy oraz witaminę E. Wykazuje działanie regenerujące i hamuje stany zapalne skóry. Polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej  i pękającej. Stosowany jest jako dodatek do olejków do ciała czy domowych maseczek na twarz.

Olej z orzechów makadamii

Wytwarzany z tłoczenia orzechów makadamii, olej o jasnożółtej barwie i delikatnym zapachu. Zawiera kwas oleinowy, palmitynowy, nasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, B i E. Ze względu na właściwości regeneracyjne i zmiękczające, polecany jest do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Nawilża wyschnięte dłonie, jednocześnie pielęgnując skórki. Bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji łamliwych, kruchych i słabych włosów, często wykorzystywany w ich olejowaniu lub tylko do pielęgnacji końcówek. Stosowany jest również jako dodatek do kremów, olejków, a także jako emolient do masażu, gdyż wspomaga walkę z cellulitem.

Olej tamanu

    Wytwarzany podczas tłoczenia owoców drzewa zwanego gumiak, olej o brązowo – zielonym zabarwieniu i bardzo intensywnym, orzechowo - gorzkim zapachu. Zawiera kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy, kalofillowy oraz kallofilloidynę. Znajduje zastosowane w leczeniu trądziku, zaskórników, grzybicy stóp i paznokci, przy ranach skóry i oparzeniach. Poprawia krążenie krwi, wykazuje właściwości przeciwreumatyczne, przeciwzapalne i pobudzające regenerację tkanek. Przynosi ulgę w problemach z podrażnioną skórą głowy, przy łupieżu, łuszczycy czy zapaleniu mieszków włosowych. Bardzo często występuje jako składnik olejków leczniczych i maści przeciwtrądzikowych, a także przy zainfekowanej, ropiejącej, zanieczyszczonej skórze.

Olej rycynowy

Wytwarzany z nasion rącznika pospolitego, gęsty olej o jasnożółtej barwie. Pozyskiwany przez wyciskanie na zimno a następnie wygotowywanie z wodą, w celu rozkładu toksycznej toksoalbuminy. Olej rycynowy bardzo często wykorzystywany jest przy OCM (Oil Cleansing Method), czyli przy olejowym myciu twarzy, ze względu na działanie łagodzące, ochronne i nawilżające. Polecany jest w pielęgnacji dłoni, przy problemach z kruchymi i łamliwymi paznokciami. Sprawdza się również w pielęgnacji włosów, a także brwi i rzęs, dzięki niemu staną się zdrowsze, silniejsze i odporniejsze na działanie kosmetyków do makijażu.

W zależności od rodzaju cery i problemów skórnych z jakimi się borykamy, możemy sięgnąć po odpowiedni olej, który regularnie stosowany z całą pewnością przyczyni się do poprawy stanu naszej skóry. Oleje posiadają różnorodne właściwości, dzięki czemu z łatwością znajdziemy taki, który będzie spełniał nasze oczekiwania. Droższe oleje, np. olej z róży rdzawej, właśnie ze względu na cenę, warto stosować jedynie jako dodatek wzbogacający gotowe produkty. Jednakże jest wiele innych, tańszych olejów, które z powodzeniem można włączyć do codziennej pielęgnacji skóry. Wybierając olej roślinny należy zwrócić uwagę na warunki,  w jakich powinien być przechowywany – często zachęceni niską ceną, możemy trafić na mniej wartościowy produkt, np. stojący na sklepowej półce olej lniany w plastikowej butelce - wysokiej jakości olej lniany powinno się przechowywać w lodówce, w butelce z ciemnego szkła, aby zapobiec utlenieniu się kwasów tłuszczowych.

Podsumowanie

Ze względu na dobroczynne właściwości olejów roślinnych na skórę, warto wprowadzić je do codziennej pielęgnacji. Można je stosować bezpośrednio na skórę, bądź wybierać gotowe produkty o ich dużej zawartości, a także dodawać do ulubionych kremów czy balsamów w celu wzbogacenia ich składu. Można przygotowywać na ich bazie maseczki do twarzy, włosów, dłoni, a także traktować je jako odżywkę do paznokci, brwi i rzęs. Regularne stosowanie olejów pozwoli nam się cieszyć zdrowszą, ładniejszą i bezproblemową cerą.