Jedzenie w pośpiechu a zdrowie

Tempo życia, praca, dzieci, dom, dodatkowe zajęcia – nie są w dzisiejszych czasach niczym wyjątkowym. Niestety taki styl życia sprzyja towarzyszącemu nam nieustannie pośpiechowi. Coraz trudniej jest znaleźć nam czas, by w spokoju zjeść wartościowy posiłek przy stole. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że tempo spożywania posiłków ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia.

Przeczytaj koniecznie:

Czym jest dieta?

Dawniej a dziś

Jeszcze kilkanaście lat temu ludzie żyli wolniej. Mieli więcej czasu dla siebie i rodziny. Wspólne posiłki były o wiele bardziej celebrowane niż obecnie. Zwykło jadać się z całą rodziną przy stole, każdego dnia o określonych porach.

Zwyczaj ten miał znaczenie przede wszystkim dla relacji rodzinnych. Był okazją do rozmów i wspólnie spędzonego czasu. Zwyczaj ten kształtował również nawyki żywieniowe u dzieci.

Wspólne posiłki to jednak nie jedynie aspekt psychologiczny i rodzinny.

Spożywanie posiłków w spokoju, dokładne rozdrabnianie pokarmów ma wpływ na całokształt funkcjonowania naszego organizmu.

Tempo jedzenia a trawienie

Proces trawienia pokarmów, które spożywamy rozpoczyna się już w jamie ustnej. To dzięki zębom pokarm jest tu rozdrabniany. W jamie ustnej miesza się również ze śliną. Rozpoczyna się proces wstępnego trawienia. Przede wszystkim węglowodanów.

Białka trawione są głównie w żołądku, przy pomocy kwasu solnego i pepsyny.

Jeśli jesz zbyt szybko i połykasz zbyt duże kawałki jedzenia, do twojego żołądka nie zdąży dotrzeć sygnał stymulujący wydzielanie odpowiednich enzymów. Duże kawałki jedzenia to również spore utrudnienie dla enzymów trawiennych. Twój przewód pokarmowy jest mocno obciążony, a proces trawienia trwa długo. W rezultacie częstym objawem są wzdęcia, bóle brzucha, ciężkość jak również zgaga.

Szybkie jedzenie a wybory żywieniowe

Posiłki spożywamy w pośpiechu najczęściej wtedy, gdy nie mamy na nie czasu lub wtedy, gdy długo nie jedliśmy i jesteśmy już mocno głodni. Takie sytuacje sprzyjają sięganiu po produkty żywnościowe kiepskiej jakości. Najczęściej jest to żywność wysokoprzetworzona, uboga w składniki odżywcze i obfitująca w kalorie.

Jeśli taka sytuacja powtarza się zbyt często, możemy doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a w konsekwencji do zaburzenia funkcjonowania całego organizmu.

Chcesz schudnąć? Jedz wolniej!

Jedząc szybko, mamy skłonności do przejadania się. Wynika to z faktu, że uczucie głodu i sytości regulowane jest przez hormony, między innymi takie jak grelina i leptyna, które wytwarzane są dopiero po kilkunastu minutach. Zanim więc poczujesz, że jesteś najedzony, prawdopodobnie zdążysz pochłonąć dużo więcej pokarmu niż w rzeczywistości potrzebujesz.

Osoby, które jedzą powoli, celebrują posiłki, są szczuplejsze i zdrowsze niż osoby, które jedzą w pośpiechu.

Jedzenie bez pośpiechu daje naszemu organizmowi możliwość przygotowania się do trawienia. Dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie w takiej sytuacji ze spożytym pokarmem.

Jeśli zależy ci na zgubieniu kilku kilogramów, jedz powoli.

Choroby układu sercowo-naczyniowego

Spożywanie posiłków w pośpiechu sprzyja otyłości, a co za tym idzie również problemem z układem sercowo-naczyniowym.

Zaobserwowano, że osoby, które spożywają posiłki szybko, mają również wyższe BMI, większy obwód talii, wyższe ciśnienie krwi oraz wyższy poziom frakcji LDL.

W konsekwencji osoby takie są bardziej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak znaleźć czas na posiłki?

Zjedzenie posiłku w spokoju nie oznacza, że trzeba przeznaczyć na niego całą godzinę i celebrować ze wszystkimi członkami rodziny.

Jeśli przykładowo podczas weekendu masz taką możliwość, rób to.

W pozostałe dni zadbaj o to, by spożywając posiłek, jeść go siedząc. Zadbaj też by jedzenie nałożone było na talerz. Postaraj się przeznaczyć na posiłek 10-15 minut.

W trakcie spożywania posiłku wyłącz monitor komputera. Nie przeglądaj stron internetowych w telefonie. Nie włączaj telewizora.

Skup się na posiłku.

Nawet jeśli jesteś w pracy i jesz posiłek przy biurku - oderwij się na kilka minut od swoich zadań.

Zjedzenie posiłku w spokoju zaowocuje twoim lepszym samopoczuciem. Dzięki temu twoje działania będą wydajniejsze. Bez problemu nadrobisz czas przeznaczony na posiłek.

Planuj dzień wcześniej, co zjesz następnego dnia. Brak planu, brak posiłków często prowadzi nas do sytuacji, w której dotknięci głodem szybko sięgamy po cokolwiek.

Nie musisz spożywać pięciu posiłków w ciągu dnia jeśli nie masz na to czasu. Zaplanuj trzy lub cztery posiłki odpowiedniej wielkości. Zjedz je wtedy, kiedy masz na to przynajmniej 10 minut.

Zamiast poświęcać czas na kolejną kawę czy papierosa, przeznacz go na spokojne zjedzenie posiłku. Twój organizm z pewnością ci za to podziękuje.

Raz w tygodniu wygospodaruj czas na wspólny rodzinny posiłek. Zadbasz dzięki temu nie tylko o swoje zdrowie, ale również o dobre relacje rodzinne.

Podsumowując, jedzenie bez pośpiechu sprzyja lepszym wyborom jedzeniowym. Ludzie, którzy jedzą w spokoju są szczuplejsi i zdrowsi. Dokładne rozdrabnianie pokarmu sprzyja prawidłowemu trawieniu i zapobiega wzdęciom oraz niestrawności.

Gdy jesz powoli, istnieje mniejsze ryzyko, że zjesz zbyt dużo. Jeśli chcesz zadbać zarówno o swoją figurę, jak i o zdrowie, nie jedz w pośpiechu.