Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Polifenole roślinne

Polifenole roślinne

PoTreningu

Polifenole występują naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego, gdzie pełnią bardzo ważne funkcje. Jak się okazuje również i człowiek może stać się beneficjentem ich biologicznego potencjału, pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ich podaży z pokarmem. Znaczna część polifenoli wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i wg aktualnego stanu wiedzy może w istotny sposób wpływać na przebieg wielu procesów zachodzących w naszym organizmie.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Najlepiej przebadaną grupa polifenoli są flawonoidy.

Polifenole w organizmie ludzkim neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do niepożądanego utleniania lipidów, wymiatają aktywne formy tlenu i azotu oraz wiążą kationy metali, mogące inicjować procesy wolnorodnikowe. Wiele publikacji sugeruje, że wybrane polifenole zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób, np. resweratrol zawarty w czerwonym winie i skórkach winogron hamować może oksydację LDL zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dane te wymagają jeszcze potwierdzenia.

Potencjał biologiczny polifenoli jest jednak o wiele większy i wykracza poza ich antyoksydacyjną aktywność.  Związki te mogą oddziaływać na przebieg procesów wzrostowych komórek i ich różnicowanie oraz wpływać na aktywność niektórych hormonów czy „naśladować” ich działanie. Coraz więcej się mówi także o antynowotworowym potencjale polifenoli, a sportowców zapewne interesują doniesienia na temat wpływu tych związków na proces redukcji tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej czy rozwój zdolności wysiłkowych.

Podobnie jednak jak ma to miejsce w wypadku innych przeciwutleniaczy, w pewnych okolicznościach polifenole mogą działać pro oksydacyjne (np. w obecności jonów metali przejściowych). Niektóre z flawonoidów ujawniają swój prooksydacyjny potencjał jedynie w obecności tlenku azotu (NO) . Liczyć się także należy z tym, że rodniki powstające ze związków fenolowych podczas ich aktywności antyoksydacyjnej również mogą charakteryzować się niekorzystnym potencjałem. Wiele jednak wskazuje na to, że i one – podobnie jak witamina E - mogą być zredukowane przy udziale witaminy C do niegroźnych związków.

Na podstawie dostępnej literatury naukowej stwierdzić można, że dieta bogata w polifeonole sprzyja poprawie naszego zdrowia. Również suplementy zawierające rozmaite mieszaniny polifenoli mogą korzystnie wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale również – na formę sportową. Szczególnie cenne wydają się tutaj związki zawarte w zielonej herbacie, winogronach, gorzkim melonie czy w cytrusach.

Polyphenols: food sources and bioavailability.Manach C, Scalbert A, Morand C, Rémésy C, Jiménez L.Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and diseaseKantiBhooshanPandey and Syed Ibrahim RizviAnti- and pro-oxidative effects of flavonoids on metal-induced lipid hydroperoxide-dependent lipid peroxidation in cultured hepatocytes loaded with alpha-linolenic acid.Sugihara NArakawa TOhnishi MFuruno K.Antioxidant and pro-oxidant actions of flavonoids: effects on DNA damage induced by nitric oxide, peroxynitrite and nitroxyl anion.Ohshima HYoshie YAuriol SGilibert I.Polyphenolic flavonoids inhibit macrophage-mediated oxidation of LDL and attenuate atherogenesis.Aviram MFuhrman B.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Zdrowie