Chrzan - naturalnym antybiotykiem

Chrzan, jako jedno z kolejnych wartościowych dodatków w kuchni. Rzadko kiedy używany, w smaku raczej nie zachwyca, choć ma swoich zwolenników, większość na jego widok się krzywi. Chrzan, czy warto dodawać go do swojej codziennej diety ? Jakie ma właściwości? Co kryje się w tej roślinie?

Przeczytaj koniecznie:

Lekarz zapisał Ci antybiotyk? Przeczytaj koniecznie

Chrzan jako naturalne lekarstwo

Chrzan od dawien dawna pomaga nam przy chorych zatokach, bardzo dobrze poradzi sobie z niestrawnościami. Wykorzystywany był przez nasze babcie do leczenia bóli reumatycznych, mówiono nawet, że wybiela piegi.
W medycynie ludowej chrzan to jedna z bardziej wartościowych roślin prozdrowotnych, bardzo dobrze radzi sobie z problemami trawiennymi, z chorymi zatokami, ale wykazuje też pozytywne działanie np. przy bólach głowy czy kręgosłupa.
Jest jedną z tych roślin, której naukowcy nadali miano tej, która wykazuje silne działanie antynowotworowe.
 

Szczególne właściwości chrzanu

Chrzan, podobnie jak cebula i czosnek, ma pozytywny wpływ na organizm. Chrzan ma wiele zalet, między innymi: przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz podobnie jak imbir wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego też warto go spożywać właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Na bazie jego wywaru z dodatkiem 2-3 łyżek miodu leczy się podrażnione gardła. Co więcej, chrzan ma też działanie pleśniobójcze i grzybobójcze, a więc zapobiega rozwojowi drożdży i innych bakterii. Kolejną szczególną właściwością tej rośliny jest pobudzenie oraz usprawnienie funkcjonowania pęcherzyka żółciowego, dlatego też chrzan dodajemy do tych tłustych mięs, ryb, ponieważ wspomaga ich trawienie.
 

Chrzan i jego wykorzystanie w kuchni

Chrzan w kuchni wykorzystywany jest już od czasów średniowiecza. Choć jest tylko dodatkiem do dań głównych, to jemu zawdzięczamy aromat potraw oraz szczególny smak.
 
Form przygotowania i podania chrzanu jest wiele. Między innymi, jak wyżej wspomniałem, do dań mięsnych oraz tych z rybami, ale też jako marynata, możemy na jego bazie wykonać sos chrzanowy z dodatkiem soku z cytryny. Często też dodaje się go do buraczków, czy chociażby jako dodatek do zaprawianych ogórków. Nadaje on ciekawy posmak, ale też liście chrzanu mają działanie bakteriobójcze. Co za tym idzie - przedłużają one trwałość i świeżość naszych przetworów. Należy zaznaczyć też, że liście jako osobny składnik nie nadają się do spożycia. Chrzan dodaje się też do musztardy, zaostrza jej smak.
 
Idealnie wkomponuje się też jako starty do sałatki warzywnej. Można też dodać go do zupy. Jakkolwiek go wykorzystamy, na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Każdy znajdzie jakąś formę podania go dla siebie.
Jak widać wykorzystanie chrzanu w kuchni jest naprawdę ogromne.
 

Chrzan i zawarte w nim witaminy oraz składniki mineralne

W roślinie tej znajdziemy spore dawki sodu, którego funkcją w organizmie jest między innymi regulowanie gospodarki wodnej, ponadto odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego.
Niedobór tego pierwiastka prowadzić może do rozcieńczenia krwi, co za tym idzie może mieć to pośredni wpływ na odwodnienie organizmu.
W chrzanie znajdziemy też duże ilości kolejnego ważnego składnika mineralnego jakim jest potas. Jego niedobory mogą mieć wpływ na puchnięcie kończyn, nieregularne bicie serca czy problemy z ciśnieniem, ale też skurcze mięśni.
 
Ponadto znajdziemy fosfor oraz magnez i wapń. Niedobory fosforu ujawniają się między innymi u osób niedożywionych czy takich, które mają problem z wchłanialnością, fosfor powszechnie czerpiemy z żywności, więc ciężko zdrowym osobom o niedobory. Niedobór magnezu powoduje między innymi bezsenność, mocne rozdrażnienie czy zmęczenie i brak koncentracji.
Niedobór wapnia powodować może zaburzenia snu, skurcze mięśni, bóle stawowe, a nawet poważne ubytki w uzębieniu.
 
Chrzan jest też bogactwem witamin takich jak witamina C, której braki w organizmie możemy dostrzec przy skłonnościach do siniaków oraz trudności w gojeniu ran, ale też braku apetytu, czy chronicznego zmęczenia. Ponadto chrzan zawiera też witaminę A, której niedobór może zaburzać widzenie, ale też suchą skórę, szczególnie na łokciach. Witamina K, którą również znajdziemy w chrzanie, jej niedobory u osób dorosłych zazwyczaj zdarzają się w przypadkach poważnej choroby jelit, bądź wątroby, ale też na skutek długotrwałej kuracji antybiotykowej.
 
Chrzan zawiera też witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, zapobiega on między innymi anemii, ale też wspomaga układ nerwowy, odpowiada on za nasze samopoczucie, ale też za sen i apetyt.
 

Podsumowanie

Reasumując – chrzan powinien być jak najbardziej wykorzystywany w naszej codziennej diecie, jako dodatek do mięs, sałatek czy potraw rybnych. Należy pamiętać o jego cenny składnikach mineralnych oraz witaminach. Już jego minimalny dodatek może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, biorąc pod uwagę jego cenne właściwości.