Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Wpływ mrożenia na warzywa

Wpływ mrożenia na warzywa

Łukasz Domeracki

W okresie zimowym w sklepach jest coraz mniej świeżych, lokalnych warzyw. Czy warto wspomóc się mrożonymi? Czy mają one mniej witamin i są mniej odżywcze? Jakie warzywa możemy zamrozić sami na okres, w którym są ciężej dostępne?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Sam fakt mrożenia niczemu nie szkodzi, jeśli zamrozimy bądź kupimy zamrożone w odpowiedni sposób. Ważne jest też jak zostały przechowywane. Należy zwracać uwagę na zawartość, czy warzywa nie są posklejane, sklejone bryły najczęściej świadczą o złym przechowywaniu warzyw oraz o tym, że najprawdopodobniej doszło do ich wcześniejszego już rozmrażania i ponownego zamrożenia. Wyjątkiem jest szpinak i buraki. Jeśli zauważymy, że mrożonka jest miękka, posklejana, w połowie rozmrożona - takich warzyw nie należy kupować, podczas rozmrażania i ponownego zamrażania dochodzi do powstania i mnożenia się drobnoustrojów, które razem z enzymami psują produkty.
Mrożenie pozwala „zatrzymać” na dłużej nasze ulubione warzywa czy owoce.

Zostało dowiedzione, że proces mrożenia w niewielkim stopniu wpływa na walory smakowe i odżywcze mrożonych produktów. Plusem wielkim mrożonek jest łatwa dostępność, szybkość przygotowania, ale też należy zauważyć, że podczas gotowania ich bądź duszenia tracą o wiele mniej witamin, niż ich świeże odpowiedniki. Zatem warto po nie sięgać?

Jak najbardziej! W okresie zimowym mrożonki przeważają w dostępności, porównując ze świeżymi produktami. Witaminy i składniki mineralne utracone są w niewielkim procencie. Straty zauważyć można nie przez samo ich mrożenie, ale dochodzi do tego podczas obróbki wstępnej, między innymi: blanszowania. Zostało też zaobserwowane, że praktycznie nie dostrzega się zmian struktury białek podczas przechowywania w stanie zamrożonym.

Zauważyć można, że maksymalne straty np. witaminy C, to okolice 15-20%, witaminy A w przedziale 20-30%. Ale to i tak sporo mniej niż przy innych metodach przechowywania żywności.

W sklepowych lodówkach można znaleźć wiele kombinacji, w których warzywa występują. Znaleźć je można w różnych grupach, ale też jako pojedynczy składnik.

Najczęściej mrozimy solo:

  • jarmuż – bogaty w błonnik, witaminę C, A, K, kwas foliowy, niacynę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód;
  • szpinak  - bogaty w żelazo,wapń, witaminy z grupy B, K, C, E;
  • kalafior – zawiera błonnik, witaminę C, A, K oraz kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód;
  • brokuł – zawiera błonnik, witaminę C, A, K, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, sód;
  • marchew – zawiera błonnik, witaminę C, K, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor, sód;
  • fasolka szparagowa – zawiera błonnik, witaminę A, K, C, foliany, sód, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń;
  • buraczki – zawierają błonnik, witaminy C, A, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, potas, sód;
  • bób – zawiera błonnik, witaminy A, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;
  • brukselka – zawiera błonnik, witaminy takie jak: C, A, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód;
  • groszek – zawiera spore ilości A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu, fosforu, żelaza,wapnia, błonnika;
  • dynia – błonnik, witaminy C, kwas foliowy, A, E, K, wapń, magnez, fosfor, potas, sód.

Znaleźć też można mieszanki:

  • mieszanka chińska [kompozycja: kiełki fasoli mung, cebula, papryka czerwona, por, marchew, grzyby chińskie, pędy bambusa]
  • włoska [kompozycja: fasolka szparagowa zielona, cukinia, brokuły, kalafior, marchew]
  • meksykańska [kompozycja: fasolka szparagowa zielona, marchew, groszek, cebula, papryka czerwona oraz kukurydza i czerwona fasola]
  • węgierska [kompozycja: pomidor, cukinia, papryka czerwona, cebula]
  • trio warzywne [ kompozycja: marchew, kalafior, brokuł]
  • włoszczyzna [kompozycja: marchew, por, seler, pietruszka korzeń]

Ponadto różne warzywa na patelnię, zupy.

Reasumując, brak dostępności świeżych warzyw w okresie zimowym doskonale zrekompensują mrożone warzywa, które nie tylko zaoszczędzą nasz czas, ale też wzbogacą i urozmaicą dietę. Gwarantując nam równie wiele wartości odżywczych i minerałów, co świeże warzywa.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie