Zupa mocy - skład i przepis

Od lat wiele słyszymy na temat tego, jakie to właściwości zdrowotne posiada tytułowa zupa mocy, czyli dobrze znany w naszym kraju rosół. Według powszechnie panujących opinii możemy wyróżnić te, które określają tę zupę jako chroniącą przed przeziębieniami, stawiającą na nogi przy różnego rodzaju osłabieniach, poprawiającą libido, funkcjonowanie aparatu ruchu czy wspomagającą pracę układu trawiennego. Przeanalizujmy podstawowy skład zupy mocy i to, jak faktycznie może działać na nasz organizm. Postaram się również przedstawić Wam przepis, dzięki któremu w łatwy sposób będziecie mogli ugotować tę zupę.

Przeczytaj koniecznie:

Rosół "Zupą Mocy"?

Skład i przepis

Wśród podstawowych produktów wchodzących w skład rosołu, wyróżnić możemy przede wszystkim:

  • mięso wołowe/cielęce lub indyk z kością, np. gicz wołowa
  • warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebula, por, czosnek
  • przyprawy: sól, majeranek, lubczyk, kolendra, nać pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, imbir
  • woda.

Podstawą przygotowywania zupy mocy jest mięso, obowiązkowo z kością oraz czas gotowania zupy. To właśnie szpik kostny ma istotne znaczenie między innymi w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego. Aby jego cenne składniki mogły przedostać się do zupy, konieczne jest długie gotowanie wywaru, od kilku do kilkunastu godzin na bardzo niskim ogniu.

Ilości składników są mocno umowne i można je dobrać według własnych upodobań. Mięso i warzywa należy umyć. Poszczególne warzywa obrać i pokroić lub użyć w całości. Do garnka z wodą należy włożyć mięso z kością, dodać warzywa i posolić, np. solą himalajską. Istotne jest to, aby wkładać produkty do zimnej wody, a następnie gotować, a nie wkładać do wrzątku. Ziołowe przyprawy z kolei warto dodać na sam koniec, aby nie dały zbyt mocnej goryczy i nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości, w wyniku długiego procesu gotowania. W celu dodania specyficznego smaku, jak i poprawy cennych właściwości, dodać warto kilka ząbków czosnku oraz pocięty w paski świeży imbir. Przyprawy te posiadają cenne właściwości poprawiające funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednak na temat właściwości rosołu postaram się napisać w kolejnym artykule.

Gotować możemy za jednym razem lub podzielić ten proces na etapy. Według tzw. procesu pięciu przemian. Np. przez 2-3 dni po 1,5-2 godziny. Gotowanie zupy mocy jest na tyle proste, że nie wymaga specjalnych umiejętności. Jedynie przeznaczenia odpowiedniej ilości czasu.

Przygotowując rosół, warto zaopatrzyć się w większe ilości składników i duży garnek w celu jej ugotowania, tak aby mieć danie na kilka dni i spożywać przez cały okres przeziębienia, grypy czy innego rodzaju osłabienia organizmu.

Podstawowe właściwości

Wśród podstawowych właściwości przygotowanego w ten sposób wywaru mocy, wyróżnić należy przede wszystkim:

  • poprawa funkcjonowania układu immunologicznego,
  • pozytywny wpływ na pracę i uszczelnianie jelit,
  • wpływ na jakość włosów i paznokci,
  • regeneracja stawów,
  • usprawnienie pracy układu nerwowego,
  • właściwości przeciwzapalne,
  • lepsze przejście przez różnego rodzaju choroby/osłabienia.

Podsumowanie

Zupa mocy jest bez wątpienia jednym z ciekawszych dań w diecie, w zasadzie każdej osoby. Nie tylko w czasie choroby czy osłabienia, ale również profilaktycznie od czasu do czasu, w ramach urozmaicenia zdrowej diety.