Rosół zwany również Zupą Mocy, to najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca. Prawdziwy bulion, gotowany na kościach, mięsie z warzywami (nie z kostki) posiada właściwości przeciwzapalne. Wiedziały to już nasze babcie, potwierdzają to badania. Szkoda, że my o tym zapominamy!
Zalety rosołu
Badanie przeprowadzone przez Nebraska Medical Center, dotyczące wpływu rosołu na migrację neutrofili (granulocyty chroniące organizm przed drobnoustrojami), sugeruje, że rosół może zawierać wiele substancji o działaniu leczniczym. Działanie przeciwzapalne wpływa na złagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Gdy czujemy się osłabieni, gdy dopada nas przeziębienie, warto sięgnąć po prawdziwy bulion. To jednak tyko jedna z wielu zalet rosołu. Nie bez powodu nazywany jest on zupą mocy.
Żelatyna z rosołu chroni i przyspiesza odnowę wyściółki jelit, przez co leczy nieszczelne jelita. Wspomaga trawienie i bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną znajdującą się w naszym układzie pokarmowym. Rosół to naturalne kolostrum. Jak wiadomo sprawne jelita to podstawa zdrowia.
Rosół jest bogaty w wapń, magnez, fosfor, witaminy oraz antyoksydanty wspierające prawidłowe działanie układu odpornościowego. Dzięki nim mamy zdrowe i silne kości.
Rosół zawiera również kolagen i glukozoaminię. Zawartość kolagenu i żelatyny wpływa na zdrowie naszych włosów i paznokci, a także gładkość i wygląd skóry.Zawartość glukozaminy oraz chondroityny wpływa na zapobieganie zwyrodnieniowym schorzeniom stawów oraz nadaje chrząstce elastyczność.
Aminokwasy zawarte w rosole pomagają w prawidłowej pracy centralnego układu nerwowego. Gliacyna znajdująca się w rosole wpływa na uspokojenie i lepszy sen. Dzięki dużej zawartości kolagenu poprawia się metabolizm (zmniejsza się poziom cysteiny i tryptofanu), co polepsza pracę TARCZYCY.
Czego potrzebujemy, aby ugotować dobry rosół?
Wykonanie i skład są banalne. Potrzebujemy trochę czasu, duży garnek oraz poniższe składniki:
mięso z kością – najlepiej ze sprawdzonego źródła; kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka),
porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka – łącznie z kurzą łapką świetnie się sprawdzi,
Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h. Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie. Niektórzy gotują rosół dobę i dłużej, aż do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.
Podsumowanie
Gdy dopada Cie przeziębienie, gdy masz osłabiona odporność, gdy masz problemy trawienne, gdy twoje jelita nie działają prawidłowo, gdy bolą Cię stawy, gdy masz słabe włosy i paznokcie, gdy masz chorą tarczycę, gdy masz dużo stresu, gdy jesteś przemarznięty... PIJ ZUPĘ MOCY!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.