Podroby - potencjalne wady i zalety

Dla wielu osób sam widok lub hasło "podroby" nie kojarzy się najlepiej. Z reguły wynika to nie ze smaku tych produktów, a raczej z blokady psychicznej przed zjedzeniem narządów wewnętrznych, takich jak: wątróbka, serca, żołądki czy ozory. Dlaczego warto, aby znalazły się one w naszej diecie i jakie są tego pozytywy? Postaram się przybliżyć dokładniej ich skład i ogólne właściwości z niego wynikające.

Charakterystyka

Podrobami nazywamy jadalne narządy wewnętrzne i niektóre części ciała zwierząt. Wśród najpopularniejszych wyróżnić możemy takie elementy, jak:

  • wątrobę,
  • serca,
  • żołądki,
  • ozory,
  • nerki,
  • mózg,
  • płuca.

Powszechnie panuje pogląd, że podroby nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu z uwagi na to, że wątroba czy nerki są pewnego rodzaju filtrami wody i pożywienia, metabolizując składniki odżywcze, a kumulując te niepożądane. Przez to spożywanie ich dość często spowoduje, że dostarczymy w nadmiarze np. różnego rodzaju toksyn. Owszem wątroba jest pewnego rodzaju barierą dla niepożądanych substancji z pożywienia. Jednak organizm nasz jest na tyle "mądrym urządzeniem", że nerki i wątroba nie kumulują ich w sobie, a wydalają w odpowiedni sposób.

Kolejnym argumentem świadczącym ku temu, że należy je mocno ograniczyć lub nawet wyeliminować z naszej diety jest obecność wysokich ilości cholesterolu. Jeszcze kilka lat temu panowało przeświadczenie, iż cholesterol spożywany z żywnością w znacznym stopniu jest w stanie wpłynąć na ten endogenny, wydzielany przez organizm. Przez to doprowadzić do licznych chorób, jak np. zmiany miażdżycowe. W dobie obecnych badań wiemy, że dla osób zdrowych, nie cierpiących np. na hipercholesterolemię, spożywanie go wraz z pożywieniem nie przekłada się na wyniki badań i poziom naszego zdrowia. Istotną rolę odgrywa tutaj aktywność fizyczna i stopień przetworzenia produktów w diecie. Podrobów bez wątpienia nie zaliczamy do produktów wysoce przetworzonych.

Każdy produkt ma jednak swoje wady. Mają je również podroby. Są to wysokie ilości puryn. Organizm całkiem dobrze radzi sobie z ich wydalaniem, wraz z kwasem moczowym. Jednak uwagę na ich obecność w diecie powinny zwrócić osoby cierpiące na pewne zaburzenia wydalania puryn. Na przykład dna czy kamica moczanowa, gdzie odkładają się one w miejscach dla nas niepożądanych.

Innym czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest bardzo wysoki poziom witaminy A. Jej poziom w wątrobie wieprzowej wynosi 17500 IU, co daje 350% dziennego zapotrzebowania. Witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach, a organizm jest ją w stanie kumulować, co przy znacznym spożywaniu jej źródeł jest w stanie doprowadzić do hiperwitaminozy. Jej wysoki poziom jest zaletą, ale przy spożywaniu podrobów w bardzo wysokiej ilości może stać się wadą. Dlatego tak istotne jest odpowiednie urozmaicanie diety, a nie bazowanie na monotonii.

Istotną zaletą podrobów jest zawartość białka. Wątroba drobiowa zawiera go 17-19%, co porównywalne jest z rybami czy popularną piersią z kurczaka. O podrobach jako dobrych źródłach białka świadczy nie tylko procentowa zawartość tego składnika odżywczego w ich składzie, ale również cena. Przeliczając ilość białka w produkcie w stosunku do ceny, podroby stają się najtańszymi źródłami białka dostępnymi na rynku. Zdecydowaną uwagę na nie powinny zwrócić osoby chcące trochę zaoszczędzić lub nieposiadające znacznych środków na prowadzenie zdrowego trybu życia.

Skład

Wątroba drobiowa jest jednym z lepszych źródeł znacznej ilości witamin i składników mineralnych. Zawiera ogromne ilości witaminy A - 11077 IU, co daje 222% dziennego zapotrzebowania. Zawiera ona znaczne ilości ryboflawiny – 105%, niacyny – 49%, witaminy B6 - 43%, kwasu foliowego - 147%, kwasu pantotenowego - 62% oraz przede wszystkim witamin B12, która odgrywa istotną rolę w kształtowaniu sylwetki – 276%. Równie dobrze wygląda skład minerałów. Jest ona jednym z lepszych źródeł żelaza hemowego – 50%, cynku - 18%, miedzi – 25% czy selenu 78%.

Szczegółowy skład wątroby drobiowej wygląda następująco:

Wartość odżywcza wątroby drobiowej w 100 g

Wartość energetyczna - 134 kcal
Białko ogółem - 19,00 g
Tłuszcz - 6,20 g
Węglowodany - 0,60 g

Witaminy:

  • Tiamina – 0,3 mg
  • Ryboflawina – 1,8 mg
  • Niacyna – 9,7 mg
  • Witamina B6 - 0,9 mg
  • Kwas foliowy - 588 μg
  • Witamina A – 11077 IU
  • Witamina E – 0,7 mg
  • Witamina C - 17,9 mg

Składniki mineralne:

  • Wapń – 8 mg
  • Żelazo - 9 mg
  • Magnez – 19 mg
  • Fosfor - 297 mg
  • Potas – 230 mg
  • Sód – 71 mg
  • Cynk – 2,7 mg
  • Miedź – 0,5 mg
  • Mangan 0,3 mg
  • Selen - 54,6 μg

Podsumowanie

Podroby są świetnym źródłem białka, witamin i wielu składników mineralnych. Przy tym ich cena powoduje, że zaliczane są do najtańszych źródeł tego składnika odżywczego. Jednak podstawą każdej diety jest jej odpowiednie urozmaicanie. Zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę, dobierając w niej odpowiednie produkty.