Czy można jeść jajka codziennie?

Na temat jajek było już wiele powiedziane, ale jest to tak popularny temat, wciąż z wieloma dylematami, że warto jeszcze raz go poruszyć. Jaja to bardzo smaczny dodatek do dań, mający ogromny potencjał, ponieważ pozwala na przygotowanie naprawdę wielu potraw.

Oprócz walorów smakowych wiadome też jest, że mają one bardzo dużą wartość odżywczą. Bogate są również opowieści na ich temat i ciągłe spekulacje, czy częste jedzenie jaj szkodzi czy nie. Na dobrą sprawę można się trzymać zasady, że wszystko jest dozwolone, ale z umiarem. Oczywiste jest, że opierając dietę na kilku produktach w końcu dorobimy się niedoborów jednych składników i nadmiaru drugich, jednak zakładamy, że w aż takie skrajności nie wchodzimy.

Jaja to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Weźmy pod uwagę fakt, że powstaje z nich życie - zawierają zatem wszystkie niezbędne składniki do stworzenia pojedynczej komórki żywego organizm. Te wszystkie wartości odżywcze - różnorodne witaminy i minerały - są także wykorzystywane do uzupełniania naszej diety, nie wspominając już o tym, że jaja to jedno z najlepszych i najtańszych źródeł białka.

Specjaliści twierdzą, że aby utrzymać zbilansowaną dietę warto zjadać nawet do trzech całych jaj dziennie i nie ma powodów by bać się o poziom cholesterolu. Tak naprawdę nie znaleziono nigdy powiązania pomiędzy normalnym spożywaniem jaj a chorobą wieńcową. Czym zatem jest cholesterol? Jest to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w produkcji wielu ważnych cząsteczek, takich jak witamina D3 czy hormony, takie jak kortyzon, estrogeny, progesteron, testosteron. Ma także ogromne znaczenie dla komórek nerwowych mózgu.

Cholesterol pozyskiwany jest nie tylko z pożywienia. Organizm sam potrafi wytworzyć ten związek w wątrobie. W sytuacji gdy jednak dostarczamy go więcej z pożywienia, wówczas wątroba zaczyna wytwarzać go mniej, dzięki czemu stan cholesterolu nie ulega zbyt drastycznym zmianom. Jest jeszcze temat dobrego i złego cholesterolu. "Zły" (LDL) przyczynia się do produkcji złogów, mogących zatkać tętnice, zwiększając tym ryzyko chorób serca, "dobry" (HDL) z kolei ma za zadanie oczyszczać naczynia krwionośne przenosząc cholesterol LDL z powrotem do wątroby, gdzie ulega rozkładowi.

Jaja zawierają duże ilości cholesterolu HDL, czyli tego dobrego, zatem spożywanie ich przyniesie nam sporo korzyści dla zdrowia, odwracając tym negatywne skutki niezdrowych posiłków, stanowiących źródło złego cholesterolu LDL.

Jakie są wartości odżywcze całego jaja?

Kalorie: 77

Białko: 6 gramów

Zdrowe tłuszcze: 5 gramów

Witamina A: 6% RDA

Kwas foliowy: 5% RDA

Witamina B5: 7% RDA

Witamina B12: 9% RDA

Witamina B2: 15% RDA

Fosfor: 9% RDA

Selen: 22% RDA

(RDA - zalecane dzienne spożycie)

Ponadto jaja zawierają również znaczne ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, wapnia i cynku.

Podsumowanie

Jaja są bardzo cennym źródłem białka oraz wielu wartości odżywczych. Wbrew powszechnym opiniom i krążącym mitom, nie są one przyczyną wzrostu złego cholesterolu, który może osłabiać naczynia krwionośne i prowadzić do chorób serca. Jaja są źródłem dobrego cholesterolu i dzięki jego zawartości wspomagają pracę naczyń krwionośnych oraz chronią nasze zdrowe. Bezpieczne jest zatem spożywanie jaj każdego dnia.