Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy spożywanie owsianki każdego dnia to dobry pomysł?

Czy spożywanie owsianki każdego dnia to dobry pomysł?

Kinga Żuralska

Przygotowywanie zdrowych i odpowiednio zbilansowanych posiłków jest kluczowym elementem zachowania zdrowia i szczupłej sylwetki. Zwykło uważać się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, a przygotowanie go na bazie płatków owsianych ma zapewniać nam szeroką gamę korzyści zdrowotnych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Podstawowe informacje o owsie

Owies jest zbożem stosunkowo młodym. Pojawił się kilka tysięcy lat po pszenicy i jęczmieniu. Pierwsze wzmianki dotyczące owsa pochodzą ze Szwajcarii z lat 1500-700 p.n.e.

Początkowo towarzyszył on uprawom zbóż, jako chwast.

Aktualnie owies uważany jest coraz częściej za jedno z najzdrowszych i bardzo wartościowych zbóż. Niestety dla wielu owsianka to wciąż koszmar z dzieciństwa.

Owies znany jest głównie z strefie umiarkowanej w Europie i w Azji. Do produkcji płatków owsianych wykorzystuje się przede wszystkim owies biały.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza owsa jest stosunkowo duża. Jest on cennym źródłem licznych substancji odpowiedzialnych za poprawę stanu zdrowia człowieka.

Znajdziemy w nim między innymi rozpuszczalne w wodzie β-glukany, związki wykazujące właściwości przeciwutleniające (kwas fitynowy, tokoferole, awentramidy, kwasy polifenolowe oraz inne), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas α-linolenowy oraz fitosterole. Zawiera również witaminę E, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz wspomniany już wcześniej błonnik. Co więcej, owies i produkty powstałe na jego bazie są źródłem zarówno białka, tłuszczu i węglowodanów. Zawiera nawet do 2-3 razy tłuszczu niż inne zboża. Znajdziemy w nich kwas linolowy, kwas oleinowy i palmitynowy.

W 100 gramach płatków owsianych górskich znajduje się około 366kcal, niemalże 12g białka, ponad 7g tłuszczu, prawie 70g węglowodanów. Porcja taka dostarcza aż 7g błonnika.

W 100 g płatków znajduje się aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza i 5 mg manganu oraz stosunkowo duże ilości cennego cynku

Prozdrowotny wpływ owsa

Owies wykazuje działanie hipocholesterolemiczne, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Badania dowodzą, że spadek stężenia cholesterolu we krwi jest proporcjonalny do ilości spożywanych produktów owsianych i zawartych w nich β-glukanów. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Reguluje trawienie, wpływa na opóźnienie opróżniania żołądka, większą sytość po posiłku, a także hamuje nadmierne wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Ma wpływ na poprawę koncentracji i samopoczucia, obniża zapotrzebowanie na sen oraz wykazuje działanie antypróchnicze. Zawarte w owsie awentramidy, o silnych właściwościach przeciwutleniających, działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, antyastmatycznie oraz antyalergicznie.

Kto nie powinien spożywać płatków owsianych?

Mimo licznych właściwości prozdrowotnych, spożywanie płatków owsianych nie jest dobre dla każdego. Nie są zalecane dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa czy problemy z metabolizowaniem puryn. Bogate są bowiem w puryny oraz kwas szczawiowy i fityniany. Kwasy szczawiowy, fitynowy i fosforowy oraz kalcytonina mogą hamować wchłanianie związków wapnia z pożywienia.

Argumenty za jedzeniem płatków owsianych

Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny. Przed ugotowaniem ich indeks wynosi 40. Czyni to je idealnym produktem dla osób borykających się z problemem skoków cukru we krwi. Sprawa wygląda nieco inaczej, gdy pod uwagę weźmiemy ugotowaną owsiankę. Jej indeks glikemiczny wynosi około 60, podczas gdy w przypadku białego ryżu czy bagietki jest to 70. Z tego względu u osób z cukrzycą lepiej sprawdzą się płatki jedzone na zimno lub jedynie zalane wrzątkiem, nie gotowane. Pamiętać jednak należy, że ważniejszy od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny, na który wpływ będzie miała ilość zjedzonych w posiłku płatków oraz dodatki, z jakimi je spożyjemy.

Płatki owsiane to bogate źródło błonnika. Dzięki temu po ich spożyciu czujemy sytość przez dłuższy czas, dlatego świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych. Ponadto przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i usprawniają procesy trawienne. Stanowią dobre źródło energii, która uwalniana jest stopniowo. Z tego względu wiele osób trenujących rekreacyjnie, jak i zawodowych sportowców, sięga po płatki owsiane na śniadanie, przekąskę czy też posiłek przedtreningowy.

Badania dowiodły, że owies dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych. Dzięki temu spożywanie owsianki może chronić przed miażdżycą. Płatki owsiane posiadają zdolność wytwarzania śluzu, który jest przyjazny dla błony śluzowej układu pokarmowego.

Podsumowując, jeśli nie cierpimy na dnę moczanową, nie mamy problemów z metabolizowaniem puryn, płatki owsiane mogą być stałym elementem naszego menu. Z pewnością przysłużą się naszemu zdrowiu. Niemniej jednak, warto pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem jest urozmaicone menu. Włączając do diety różne produkty dostarczamy wszystkich niezbędnych mikro- i makroskładników. Jedząc różnorodnie zmniejszamy ryzyko wystąpienia ewentualnych niedoborów żywieniowych i unikamy nudy, dzięki czemu łatwiej wytrwać nam na diecie.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie