Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Suplementacja w diecie wegetariańskiej

Suplementacja w diecie wegetariańskiej
Dieta wegetariańska jest w stanie zapewnić sportowcom odpowiednią ilość energii. Jest to bardzo trudne, ale możliwe. Braki związane nieobecnością produktów zwierzęcych można zastąpić białkiem roślinnym. Nie będzie ono takiej samej jakości, ale możemy uzyskać podobny efekt. Problemem może być zbyt małe dostarczanie ważnych witamin i minerałów, dlatego w diecie wegetariańskiej często konieczna jest suplementacja.

Dlaczego warto łączyć żelazo i witaminę C?

Brak mięsa w diecie może spowodować anemię wywołaną niedoborem żelaza. Pomimo tego, że istnieje sporo produktów roślinnych zawierających ten pierwiastek, trudniej się one wchłaniają.

Badania wykazują, że anemia nie występuje u wegetarian częściej niż u osób spożywających regularnie mięso. Duże znaczenie ma zjadanie produktów bogatych w witaminę C. Wspomaga ona absorpcję żelaza. Często też łączymy produkty z takimi, które tę absorpcję ograniczają. Jest to na przykład tanina zawarta w herbacie, którą często pijemy do posiłku. Wypicie herbaty 30 minut przed lub po może zniwelować ten efekt. Dobrymi źródłami żelaza dla wegetarian są zbożowe produkty pełnoziarniste, chleb razowy, orzechy, rośliny strączkowe, kasze (gryczana i jaglana), warzywa zielone (brokuły, rzeżucha i szpinak), nasiona oraz suszone owoce.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Są zawarte głównie w rybach, których wegetarianie nie spożywają. W tym przypadku zalecana jest suplementacja, gdyż dostarczenie tych tłuszczów z innego pożywienia może być trudniejsze. Jeden z głównych kwasów tłuszczowych omega-3, kwas alfa-linolenowy (ALA), znajduje się w pewnych produktach roślinnych, takich jak dynia czy olej lniany.

Bardzo istotne są też proporcje kwasów. Powinno się starać utrzymać stosunek kwasu linolowego (LA) do kwasu alfa-linolenowego (ALA) wynoszący 4:1 lub minimalnie wyższy. W praktyce warto używać częściej oliwy z oliwek czy olejów z orzechów niż oleju słonecznikowego czy kukurydzianego.

Odżywka białkowa

W celu dostarczenia odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, warto uwzględnić odżywkę białkową.

Produkt ten zapewni dostarczy wszystkich niezbędnych aminokwasów, a także sprawi, że posiłki będą atrakcyjne smakowo.

Planowanie posiłków

Każdy wegetarianin podczas planowania posiłków powinien zadbać o połączenie pięciu grup żywieniowych, które zapewnią odpowiedni bilans aminokwasów i innych, ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Owoce i warzywa, których powinno być co najmniej 5 porcji dziennie, warzywa strączkowe, a także inne produkty bogate w białka, zboża i warzywa bogate w skrobię, mleko i produkty nabiałowe oraz zdrowe tłuszcze i oleje roślinne.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.