Śląski specjał Wigilijny - Makówki

Każdy rejon Polski ma swoje tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe, które spożywane są w rodzinnym gronie podczas kolacji. U jednych na stołach znajdziemy kluski z makiem, mlekiem i miodem, u innych kutię czy gołąbki, a także kapustę z grochem czy pierogi z kapustą i grzybami. Natomiast na Śląsku jada się makówki - jest to deser, który podaje się tylko raz w roku. Jaka jest historia makówek? Co do nich dodajemy?

Historia makówek  

Makówki należą do jednych z tradycyjnych potraw wigilijnych, które od ponad 150 lat przygotowuje się na Śląsku. Spożywanie makówek na Śląsku od zawsze miało symboliczne znaczenie. Makówki zawsze je się po skończonej kolacji wigilijnej. Wierzono, że wspólne jedzenie tego deseru scali całą rodzinę na cały kolejny rok. Kiedyś robiono makówki na wodzie, dziś wykorzystuje się zazwyczaj mleko, choć w niektórych domach nadal bazą jest woda. Tradycyjne przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, makówki do dziś są najbardziej wyczekiwaną potrawą wigilijną.

A co do środka?

Makówki przypominają z wyglądu ciasto drożdżowe z makiem oraz bakaliami. Warto pamiętać, że mak sam w sobie jest ciężkostrawny, więc nie należy go jeść w dużych ilościach. Mówi się, że makówek należy najeść się do syta, ale warto mimo wszystko znać umiar, po ciężkiej kolacji, spora ilość makówek może wywołać nieprzyjemności.

Mak moczy się odpowiednio wcześniej, a później mieli na gładką masę. W niektórych domach dodaje się do niego gotową masę makową.

Najpopularniejsze dodatki, które nadają smak makówkom, to:

  • rodzynki    
  • skórka pomarańczowa
  • suszone morele
  • płatki migdałów    
  • lub całe migdały    
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie

Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że makówki są bardzo aromatyczne i mają bardzo intensywny smak. Makówki są bardzo łatwe do przyrządzenia.

Makówki po śląsku

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • cukier wanilinowy    
  • 100 g cukru    
  • 100 g masła 82%
  • 3 bułki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałów    
  • 100 g rodzynek
  • 800 ml – 900 ml mleka 3,2%

Przygotowanie:

Mak należy sparzyć i zmielić (np. w młynku do kawy), mleko zagotować, dodać masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Powoli wsypywać zmielony mak i ponownie zagotować, mieszać około 5 min. Bułki należy pokroić w paski. Do wysokiego, okrągłego naczynia wlać masę makową, posypać rodzynkami, orzechami i migdałami, na tym ułożyć warstwę bułki. Później należy wlać masę i ułożyć  bakalie na wierzchu. Smacznego!

Podsumowanie

Warto poznawać nowe smaki, nowe tradycje, które w naszych rejonach nie są obecne. Warto wprowadzać do swojego domu, na Wigilijny stół nowe potrawy, które zagoszczą u nas na stałe. Taką potrawą mogą być makówki, które przygotujemy nawet w nieco odchudzonej wersji. Wystarczy dodać chude mleko, bułkę grahamkę, ksylitol. Makówki to bardzo prosta i smaczna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.

Fotografia pochodzi z serwisu: www.domowe-wypieki.pl