Zalety płynące ze spożycia kofeiny

Kofeina to organiczny związek chemiczny, naturalny stymulant najczęściej spotykany w herbacie, kawie i kakao. Została odkryta w 1819r. przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego. W zależności od źródła nazywana również teiną (pochodzenie z herbaty), guaraniną (pochodzenie z guarany) i mateiną (pochodzenie z yerba mate).

Kofeinowe napoje trafiły na rynek pod koniec XIX wieku, a następnie z biegiem czasu pojawiły się napoje energetyczne. Obecnie 80% światowej populacji spożywa kofeinę codziennie, jednak ta liczba wzrasta nawet do 90% wśród dorosłych osób w niektórych rejonach takich, jak Ameryka Północna.

Kofeina działa, jako środek pobudzający CNS (Centralny Układ Nerwowy) czego efektami są m.in. zwiększona czujność i energia. Pomagając zachować koncentrację i zapobiegając nadmiernemu zmęczeniu i senności.

Zalety kofeiny:

  • głównym plusem płynącym ze spożywania kofeiny jest, jak już zostało wspomniane jej działanie pobudzające. Jest to najbardziej popularny aspekt, jeżeli chodzi o kofeinę. Na całym świecie wykorzystywana jest, jako stymulant zwalczający uczucie ospałości,
  • kolejnym plusem ze spożywania kofeiny jest jej wspomaganie w utracie wagi. Kofeina przyspiesza procesy trawienne i metabolizm, co w efekcie daje spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele badań wykazało, że stałe spożycie kofeiny wiąże się ze zmniejszeniem masy ciała oraz ze spaleniem tkanki tłuszczowej,
  • kofeina ma wpływ na adenozynę w mózgu. Powoduje to wzrost innych cząsteczek sygnałowych takich, jak dopamina i norepinefryna. Uważa się, że ta zmiana w komunikacji mózgowej korzystnie wpływa na nastrój i funkcjonowanie mózgu. W jednym z przeglądów stwierdzono, że po spożyciu 37,5-450mg kofeiny poprawiła się czujność i koncentracja,
  • inne badanie wykazało 13% mniejsze ryzyko depresji u konsumentów kofeiny. Picie około dwóch, trzech filiżanek kawy dziennie może również zmniejszyć ryzyko chorób mózgu takich, jak choroba Alzheimera i Parkinsona o 28-60%.

Efekty termogeniczne kofeiny

Działanie kofeiny  osiąga swój szczyt po około godzinie od konsumpcji, która jest przybliżonym czasem. Wtedy zaczynamy odczuwać początkowe efekty stymulujące.  Kofeina jest w stanie zwiększyć wydatek energii o około 10% podczas ćwiczeń fizycznych poprzez zwiększenie produkcji ciepła przez organizm. Ta tak zwana termogeniczna właściwość kofeiny jest uważana za jedną z głównych przyczyn zwiększonego tempa wydatkowania energii na co dzień.

Jedno z badań wykazało, że picie 600mg kofeiny powoduje zwiększenie zużycia energii o około 150 kcal dziennie.

Ze względu na zdolność do stymulowania ośrodkowego układu nerwowego kofeina może podnieść nasz metabolizm nawet o 11%, a spalanie tłuszczu nawet o 13% w stosunku do grupy placebo. Mówiąc w dużym uproszczeniu spożywanie 300mg kofeiny dziennie pozwala spalić dodatkowe 79 kcal dziennie.

Ta ilość może wydawać się niewielka, ale jest podobna do nadmiaru kalorii odpowiedzialnego za przeciętny roczny przyrost masy ciała o 2kg u Amerykanów.

Metabolizm

Badania wykazały, że spożycie kofeiny wywołuje zwiększone utlenianie lipidów (utlenianie kwasów tłuszczowych i ich rozpad na mniejsze cząsteczki). Kofeina mobilizuje kwasy tłuszczowe, co w efekcie zatrzymuje glikogen mięśniowy.

Oznacza to, że nasze rezerwy glikogenu pozostaną nienaruszone, a organizm będzie mógł z nich korzystać w dalszej części treningu. Poprzez pobieranie kwasów tłuszczowych z tłuszczu ciało w istocie wykorzystuje tłuszcz, jako źródło energii, zamiast glikogenu lub samej tkanki mięśniowej. Kofeina stymuluje trzustkę do uwalniania mniejszych ilości insuliny.

Trening

Jak już wspomniano w trakcie ćwiczeń siłowych, kofeina zwiększa wykorzystanie tłuszczu, jako źródła energii. Jest to korzystne, ponieważ może pomóc nam w utrzymaniu poziomu glukozy przechowywanego w mięśniach dłużej, potencjalnie opóźniając czas potrzebny na wyczerpanie mięśni.  Kofeina może również poprawić skurcze mięśni i zwiększyć tolerancję na zmęczenie. Podczas ćwiczeń zmniejsza się uczucie zmęczenia nawet o 5,6%, co może sprawić, że treningi staną się mocniejsze i bardziej efektywne.

Co więcej, badania wykazują podobne korzyści w sportach zespołowych, treningach o dużej intensywności i ćwiczeniach oporowych.

Spożywanie kofeiny wiąże się z kilkoma innymi korzyściami zdrowotnymi, na co wskazuje wiele badań:

1. chroni wątrobę: Kawa może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby (marskości) nawet o 84%. Może spowolnić progresję choroby, wzmocnić leczenie i zmniejszać ryzyko przedwczesnej śmierci,

2. wspomaga procesy życiowe: picie kawy może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 30%, szczególnie w przypadku kobiet i diabetyków,

3. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka: 2  filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby nawet o 64%, a ryzyko raka jelita grubego nawet o 38%,

4. chroni skórę: spożywanie 2 filiżanek kofeiny dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry o 20%,

5. zmniejsza ryzyko MS: Osoby pijące kawę mogą mieć nawet o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane (MS),

6. zapobiega dnie moczanowej: regularne picie 2 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko rozwoju dny o 40% u mężczyzn i 57% u kobiet,

7. wspomaga zdrowie jelit: spożywanie 2-3 filiżanek kawy dziennie przez zaledwie 3 tygodnie może zwiększyć ilość i aktywność pożytecznych bakterii jelitowych.

Niestety wiele z tych właściwości potrzebuje dalszego potwierdzenia w badaniach i doświadczeniu.

Podsumowanie

Kofeina jest naturalnym suplementem stosowanym od wielu lat. Jej lista zalet i właściwości jest bardzo długa, a co najważniejsze, że większość z nich jest oparta na wielu badaniach. Dzięki zastosowaniu kofeiny możemy nie tylko przyspieszyć nasz metabolizm, ale także zadbać o nasz organizm.