Czy warto jeść podroby?

Zwierzęta drapieżne najpierw zjadają soczyste kawałki podrobów! Może nie jesteśmy drapieżnikami...ale jakaś nauka z natury płynie

Dla osób, które dorastały w tradycjach diety zachodniej już sama myśl o zjedzeniu nerek, czy jelit może wywoływać mdłości. Tymczasem mięso narządów wewnętrznych było od zawsze preferowanym źródłem białka zwierzęcego wśród myśliwych. Również większość zwierząt drapieżnych w pierwszej kolejności atakuje organy, a dokładnie rzecz biorąc wątrobę, zanim zabierze się za inne części upolowanej zdobyczy.

Co takiego wiedzą o podrobach drapieżcy, czego nie wie większość ludzi?

Sekret – gęstość odżywcza

Mięso podrobów to jeden z najbardziej gęstych odżywczych pokarmów na naszej planecie. Są to wysokiej jakości źródła białka, które są również bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Klasyfikując gęstość składników pokarmowych w pożywieniu (składniki odżywcze na porcję podzieloną wagowo) na górze listy znajdują się właśnie podroby mięsne.

Podczas, gdy wątroba i pierś z kurczaka mają dość podobny poziom białka i niezbędnych aminokwasów, wątroba kładzie na łopatki piersi kurczaka pod kątem zawartości witamin i minerałów.

Najlepsze kawałki

Wątroba

Można ją spożywać na surowo lub gotowaną. Można przygotować ja na wiele różnych sposobów: podsmażyć z cebulką, dodać do pasztetu lub wymieszać z innym mięsem w burgerach lub klopsikach. Wątroba jest również dobrym źródłem witaminy A, wszystkich witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, fosforu, selenu, miedzi, manganu i cynku.

Witamina A odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego poprzez rozwój zarówno komórek T, jak i komórek B. Mangan odgrywa rolę w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i cholesterolu. Wykazano, że suplementacja cynku wzmacnia pracę tarczycy i korzystnie wpływa na poziom testosteronu. W badaniach uczestnicy, którzy uzupełniali cynk, wykazywali wyższe wartości hormonów po czterech tygodniach.

Wątróbka to idealne źródło żelaza, które jest niezwykle istotne zwłaszcza w diecie trenujących kobiet.

Powszechne źródła wątróbki: wołowina, jagnięcina, kurczak, indyk, kaczka, gęsi.

Serca

Ponieważ serce jest mocnym mięśniem, je się je bardziej, jak wołowinę. Serca świetnie sprawdzają się w gulaszu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, selenu, fosforu, miedzi i CoQ10.

Witaminy z grupy B odgrywają rolę w produkcji energii komórkowej, tworzeniu czerwonych krwinek i metabolizmie aminokwasów, glikogenu i syntezy kwasów tłuszczowych. Miedź pomaga w absorpcji żelaza i funkcji tarczycy. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu i odgrywa rolę w produkcji energii komórkowej.

CoQ10 jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszyć peroksydację lipidów, obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć przepływ krwi.

Powszechne źródła serc: indyk, wieprzowina, wołowina, kurczak.

Nerki

Nerki możesz grillować, dusić, dodawać do gulaszu lub mieszać z innym mięsem. Nerki są dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, fosforu, miedzi, selenu, cynku i witaminy C.

Niedobory fosforu są związane ze zmęczeniem mięśni. Selen zapewnia korzyści neuroprotekcyjne (świetnie wpływa na stan układu nerwowego), jest niezbędny do syntezy i metabolizmu hormonów tarczycy.

Powszechne źródła nerek: wołowina, jagnięcina, wieprzowina.

Język

Jeden z najbardziej delikatnych kawałków podrobów ze względu na zawartość tłuszczu może być duszony, marynowany lub gotowany. Język jest dobrym źródłem cynku, potasu, witamin z grupy B, choliny i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Cholina pełni w organizmie różne funkcje, w tym buduje strukturę komórek i odpowiada za syntezę neurotransmiterów. Potas reguluje równowagę płynów i odgrywa rolę w kontrolowaniu aktywności serca i mięśni.

Powszechne źródła: wołowina, wieprzowina, jagnięcina.

Co z wysoką zawartością cholesterolu i tłuszczów nasyconych?

Przez lata dietetycy, lekarze i inni eksperci od zdrowia ostrzegali o niebezpieczeństwach związanych z cholesterolem. W 15-letnim badaniu naukowcy przebadali ponad 12 000 dorosłych osób i odkryli, że grupy o całkowitym poziomie cholesterolu poniżej 150 mg / dl i powyżej 240 mg / dl były najbardziej zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi. Spożywane z umiarem tłuszcze nasycone i cholesterol są korzystne dla zdrowia. Odpowiedzialne są między innymi za regulację równowagi hormonalnej, produkcję witaminy D3, funkcje odpornościowe organizmu.

A co z toksycznością?

To prawda, że wątroba i nerki działają, jak filtry. Ale ważne jest, aby pamiętać, że chociaż te narządy funkcjonują, jako filtry, ich zadaniem jest wydalanie toksyn z organizmu, a nie ich magazynowanie.

Co ze smakiem?

Smak to kwestia subiektywna. Niektórzy ludzie zachwycają się wyjątkowym smakiem podrobów, inni mówią, że nie są w stanie ich zjeść. Jeśli nie przywykłeś do smaku podrobów, zacznij od serc i języka – mają one bowiem smak bardziej zbliżony do mięsa. Dopiero potem spróbuj wątróbki i nerek. Pamiętaj, że niezwykle istotne jest ich odpowiednie przygotowanie.