Kawa, a przewlekła choroba nerek. Badania naukowe

Przewlekłą chorobę nerek (ang. chronic kidney disease – CKD można określić jako wieloobjawowy zespół chorobowy, powstały w następstwie zmniejszenia liczby czynnych nefronów, niszczonych przez różnorodne procesy chorobowe toczące się w miąższu nerek. [1]

Naukowcy [2] wzięli pod uwagę 8717 osób z normalnymi funkcjami nerek.

Badani:

  • nie pili kawy w ogóle
  • mniej niż 1 filiżankę na tydzień,
  • 1-6 filiżanek kawy na tydzień,
  • 1 filiżankę kawy dziennie,
  • 2 filiżanki kawy dziennie lub więcej,

U 9.5% z osób uczestniczących w badaniu w ciągu średnio 11.3 lat obserwacji rozwinęła się przewlekła choroba nerek. Co najciekawsze, u osób pijących kawę rzadziej występowała przewlekła choroba nerek.

Osoby pijące 1 filiżankę dziennie miały o 24% niższe ryzyko rozwoju CKD, a u osób wypijących 2 filiżanki kawy dziennie lub więcej ryzyko było mniejsze o 20%. Oczywiście jedno badanie kohortowe nie przesądza kwestii, z pewnością umiarkowana konsumpcja kawy bez cukru, filtrowanej nie jest groźna dla nerek.

Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia picia kawy rozpuszczalnej i należałoby jej unikać ze względów zdrowotnych. Kawa rozpuszczalna, szpinak i czekolada są sprzymierzeńcami rozwoju kamicy nerkowej.

Referencje:

1. https://www.termedia.pl/Chronic-kidney-disease-8211-chronic-renal-insufficiency-failure-in-Poland-and-in-the-world,8,7706,1,1.html

2. Jong Hyun Jhee “Effects of Coffee Intake on Incident Chronic Kidney Disease: Community-Based Prospective Cohort Study”  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002934318305102