Mozga kanaryjska - bezglutenowy super food

Mozga kanaryjska (trawa kanarkowa, kanar) to roślina znana głównie hodowcom gołębi, ale okazuje się, że zboże to jest jadalne również dla ludzi. Co więcej, jest uznawana za kolejny tzw. super foods i to na dodatek bezglutenowy.

Rośnie w różnych częściach świata, na różnych kontynentach, ale za miejsce pochodzenia uznaje się południową Europę, szczególnie kraje śródziemnomorskie. W Polsce również można ją spotkać, choć częściej, jako dziką roślinę, niż uprawianą.

Właściwości zdrowotne

Jest to roślina bogata w białka roślinne (nawet do 22 g na 100 g ziaren) oraz tłuszcze nienasycone. Jest też źródłem antyoksydantów oraz bardzo ważnych dla naszego organizmu minerałów takich, jak magnez, cynk, fosfor oraz mangan.

Zboże to ma wiele zdrowotnych właściwości. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że jest to roślina wszechstronna i dbająca globalnie o nasz organizm:

  • kwasy omega-3, omega-6, omega-9 obniżają poziom złego cholesterolu,
  • sole mineralne i przeciwutleniacze dbają o nasze mocne zęby, paznokcie i włosy,
  • zawartość cynku przyspiesza regenerację i odżywia skórę,
  • lipaza sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i chroni przed zawałem i wylewem,
  • jest to produkt bezglutenowy i zasadogenny zatem mogą go stosować osoby, dla których istotne jest pH organizmu, a także osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten,
  • enzymy trawienne wspomagają trawienie.

Zastosowanie

Mozga kanaryjska może być zarówno spożywana, jak i wykorzystywana w kosmetyce czy pielęgnacji ciała. Dzięki zawartości cynku sprawdzi się w kosmetykach lub lekach przeznaczonych dla skóry ze stanem zapalnym, drobnymi ranami czy infekcją.

Jeśli chodzi o możliwości spożywania tej rośliny to tak, jak już wyżej zostało wspomniane, jako produkt bezglutenowy nadaje się dla osób zmagających się z celiakią i nietolerancjami pokarmowymi, ale również dla tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, a niekoniecznie chcą opierać swoją dietę tylko o produkty pochodzenia zwierzęcego. Tym sposobem jest również dobrą alternatywą dla wegetarian i wegan.

Jak spożywać?

Najpopularniejszą formą spożywania mozgi jest mleczko, które można przyrządzić samodzielnie. Nie ma wyrazistego smaku, więc można je przygotować zgodnie z własnymi preferencjami np. z dodatkiem mleka kokosowego czy innego roślinnego, z jogurtem albo owocem, bakaliami. Zaleca się, by pić mleczko w temperaturze pokojowej, a dla wykorzystania jego właściwości najlepiej rano na czczo lub przed pójściem spać.

Przepis – mleczko z mozgi kanaryjskiej:

  • 5 łyżek ziaren mozgi kanaryjskiej,
  • szklanka wody.

Ziarna należy zalać przegotowaną, ale letnią wodą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W trakcie trzeba zmienić wodę na świeżą 3- lub nawet 4-krotnie. Po upływie 24 h wodę się zlewa, a namoczone ziarna miksuje w blenderze z dodatkiem ok. 750 ml świeżej wody. Po uzyskaniu gładkiego napoju pozostaje odcedzić mleczko przez sitko z gazą.

Przygotowany napój można przechowywać w lodówce maksymalnie 24 h.