Aronia odchudza! Badania naukowe

Japońskie badanie, które zostało wykonane na zwierzętach wskazuje, że jagody aronii wspomagają skutecznie odchudzanie, głównie zmniejszając ilości poziomu tłuszczu brzusznego. Co więcej, ich zastosowanie pozwoliło na zachowanie większej ilości masy mięśniowej, a nawet w pewnych przypadkach podtrzymało jej wzrost.

Badanie

Badacze z Uniwersytetu w Hokkaido opublikowali badanie w Journal of Oleo Science wykonane na szczurach. Poddane one były przekarmieniu, gdzie serwowano im dodatkową podaż cukrów, jak i tłuszczu. Efektem miało być ich przytycie. Część ze szczurów otrzymywała dodatkowo wraz z pokarmem ekstrakt z jagód aronii, a inna część szczurów ekstrakt z czarnych jagód. 

Ludzki odpowiednik ilości zastosowanych jagód aronii to około 2300 mg ekstraktu na dobę dla osobnika o masie 100 kg. Dla osoby chcącej wykorzystać jagody w formie nieprzetworzonej będzie to ilość około 100 g. 

Wyniki

Suplementacja jagodami aronii nie miała wpływu na przyrost masy ciała, jak i na ilość zjadanego pokarmu przez szczury. Jednak wykorzystanie jagód zmniejszało wyraźnie ilość tłuszczu trzewnego. Co więcej, wykorzystanie aronii zmniejszyło poziom lipoproteiny LDL, jak i ilość glukozy we krwi.

Wnioski

Aronia jest źródłem substancji, które wykazują działanie wspomagające rekompozycję sylwetki takich, jak kwas karnozynowy, kwas ursolowy, l-cytrulina. Warto wspomnieć o działaniu fenoli takich, jak cyjanidyno-3-galaktozyd, cyjanidyno-3-arbinozyd, jak i cyjanidyno-3-glukozyd.

Japończycy sugerują, że aronia wspomaga ograniczenie wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym, jednak doniesienia tego typu są opierane na badaniach in vitro. Co więcej, aronia wykazuje działanie wspomagające wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Naukowcy wysuwają ogólny wniosek, że aronia może być przydatnym elementem leczenia otyłości.

Źródło: J Oleo Sci. 2015 Dec 1; 64 (12): 1243-50. Foto: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aronia#/media/File:800px-Aronia_melanocarpa.jpg