Orzechowe kremy  bez dodatku cukru i soli

Nie od dziś wiadomo o tym, że różnego rodzaju orzechy i nasiona są bardzo zdrowym elementem diety i warto wprowadzać je w formie dodatku do posiłku lub jako zdrową przekąskę.

Mają one w zasadzie same plusy, wśród których wymienić można:

  • obecność w składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wysoką zawartość białka, co ma istotne znaczenie np. dla wegan,
  • różnorodność, jeżeli chodzi o zastosowanie (ciekawy dodatek do owsianki, omletów, sałatek, dietetycznych ciast czy posiłków z nabiałem),
  • trwałość, która pozwala przechowywać je przez długi okres i zabrać ze sobą, gdy jesteśmy przez dłuższy okres poza miejscem zamieszkania,
  • obecność w składzie ogromnych ilości składników mineralnych, witamin i innych nutraceutyków,
  • spora zawartość błonnika.

Większości z nas na myśl o orzechach przychodzą do głowy głównie ziemne, włoskie, laskowe czy kokos. Z nimi każdy z nas miał kontakt i doskonale wiemy, jak smakują. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wśród orzechów i nasion wyróżnić można jeszcze kilka innych równie, jak nie bardziej wartościowych.

Są to w szczególności:

  • orzechy brazylijskie,
  • nerkowce,
  • migdały,
  • pekan,
  • makadamia,
  • pini.

Większość z nich jest niestety bardzo droga. Jednak można wśród nich znaleźć takie, które pod względem ceny i dostępności są w zasadzie dla każdego, a pod względem składu równie dobre. Pisząc to, mam na myśli nerkowce i migdały, które kupić można w zasadzie w każdym sklepie i pozwolić sobie na nie od czasu do czasu.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt obecności w migdałach i nerkowcach składników mineralnych, takich jak: potas 778 mg, magnez 292 mg, wapń 239 mg, miedź 2,2 mg, żelazo 7 mg.

Masło z nerkowców i migdałów w wersji crunch?

Wyjątkowość nerkowców i migdałów doceniła również firma ALLNUTRITION, która widząc zainteresowanie społeczności zdrową żywnością i dodatkami do niej, postanowiła wypuścić na rynek dwa produkty, które w atrakcyjny sposób mogą urozmaicić nasze posiłki i stać się ich stałymi elementami. Są to kremy orzechowe Cashew Cream Crunch oraz Almond Cream Crunch, czyli wysokiej jakości smarowidła uzyskane w wyniku prażenia i zmielenia w odpowiedni sposób orzechów nerkowca oraz migdałów. Co ciekawe, są to wersje Crunch, czyli zawierające w swoim składzie pyszne dodatki kawałków nerkowców i migdałów. Dzięki temu jeszcze bardziej będziemy w stanie delektować się ich smakiem i aromatem.

Nowe produkty firmy ALLNUTRITION cechują się wyjątkowością smaku i jakości. Warto pamiętać, że to nie jedyne ich plusy. Są one najlepszym wyborem, jako dodatek do diety, w zasadzie pod każdym względem:

  • pyszny smak,
  • idealna konsystencja z obecnością kawałów nerkowców i migdałów,
  • świetne źródło zdrowych kalorii dla osób, które mają problemy z ich dostarczeniem,
  • atrakcyjna cena w stosunku do ilości produktu,
  • ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, zarówno na słodko, jak i na słono,
  • idealna i zdrowa przekąska,
  • wysoka zawartość białka idealna dla wegan, która wynosi około 20%,
  • bogate i naturalne źródło błonnika, dla wyrobu z migdałów aż 12,9%,
  • wysoka zawartość zdrowych tłuszczów wynosząca 48-52%,
  • idealne źródło bardzo istotnych składników mineralnych,
  • 100% orzechów, bez dodatków soli, cukrów, oleju palmowego czy utwardzonych kwasów tłuszczowych,
  • przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kompozycja wymienionych zalet tworzy wręcz idealny produkt, nie tylko urozmaicający nasze posiłki i zmieniający ich smak na jedyny w swoim rodzaju, ale również pozwala cieszyć się zdrowiem i witalnością przez długie lata. Świetna kompozycja składu kwasów tłuszczowych wspomaga pracę naszego układu immunologicznego, chroni przed ryzykiem cukrzycy, zmniejsza ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy czy niedoborów białka i składników mineralnych, szczególnie w dietach z ryzykiem ich braków np. u wegan.

Podsumowanie

Wyroby z orzechów i migdałów to dodatki w zasadzie dla każdego z nas. Ciężko wśród nich znaleźć jakiekolwiek wady. Jest jednak jedna, na którą zdecydowanie warto zwracać uwagę - masła orzechowe są tak pyszne, że potrafią spowodować u nas chwile zapomnienia i ciężko skończyć na jednej porcji :)