Mango - owoc, który budzi nadzieje

Obecnie coraz popularniejsze jest stosowanie roślin do ziołolecznictwa. Znaczenie diety bogatej w polifenole od dawna jest znane. Przypisuje im się działanie wymiatające wolne rodniki, a także właściwości przeciwnowotworowe.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem wielu różnych bioaktywnych fitoskładników, w tym składników fenolowych, antocyjanów, karotenoidów, witaminy E i witaminy C, które wykazują właściwości przeciwutleniające i dlatego są uważane za niekwestionowany, niezbędny składnik diety.

Badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie owoców i warzyw zmniejsza częstość występowania chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca i choroby układu krążenia. Mango posiada wiele cennych właściwości. Zwykle jego waga waha się od 150 g do około 750 g, sycylijska odmiana osiąga ok. 390 g. Mango jest dość kaloryczne ma 60 kcal na 100 g świeżej masy i jest ważnym źródłem potasu, błonnika i witamin.

W 100 g mango znajdziemy:

  • witaminę C                       36.4 mg
  • witaminę E                        1.12 mg
  • witaminę A                        1082 IU
  • niacynę (wit. B3)                 669 µg
  • kwas pantotenowy (wit. B5)  160 µg
  • pirydoksynę (wit. B6)            119 µg
  • ryboflawinę (wit. B2)              38 µg
  • tiaminę (wit.  B1)                   28 µg
  • kwas foliowy                          43 µg
  • witaminę K                           4.2 µg
  • Ponadto:
  • potas                                168 mg
  • fosfor                                  14 mg
  • wapń                                   11 mg
  • magnez                               10 mg
  • sód                                      1 mg
  • miedź                                 110 μg
  • żelazo                                160 μg
  • mangan                                27 μg
  • cynk                                    90 μg

Mango wykazuje działanie antynowotworowe, ale … na liniach komórkowych, więc na razie nie ma jednoznacznych dowodów w tym zakresie. Ponadto jest silnym antyoksydantem. Być może wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ale wymaga to większej liczby dobrze kontrolowanych badań przeprowadzanych na ludziach, a nie na zwierzętach.

 

Źródła: Marianna Lauricella,1 Sonia Emanuele,1 Giuseppe Calvaruso,2 Michela Giuliano,2 and Antonella D’Anneo „Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452255/