Czy warto jeść fasolę?

Bez wątpienia fasola jest rośliną jadalną o wysokich wartościach odżywczych. Wszystkie rodzaje fasoli są dobrym źródłem białka i złożonych węglowodanów. Dodatkowo jest świetnym źródłem wielu witamin i minerałów. Poza sportowym środowiskiem większość ludzi nie je zbyt często fasoli, ani innych roślin strączkowych. Oczywiście wiadomym faktem jest, że wegetarianie i weganie jedzą zdecydowanie więcej roślin strączkowym, w przeciwieństwie do przeciętnego konsumenta. Fasola, soczewica, groch, są częstym substytutem mięsa.

Surowa fasola jest toksyczna

Nieugotowana fasola (w tym biała) zawiera niebezpieczną  fitohemaglutyninę, należącą do klasy związków zwanych lektynami. Lektyny  zmniejszają wchłanianie niektórych składników mineralnych podczas spożywania pokarmów. Nie jest to nic wyjątkowego, gdyż wiele znanych nam warzyw w stanie surowym jest dla nas trucizną, a najlepszym przykładem są surowe ziemniaki. 

Fasola jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy 

Słysząc słowo „przeciwutleniacze” myślimy o pięknych kolorowych owocach i warzywach. Okazuje się, że fasola posiada zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, niż zwykłe warzywa, które spożywamy codziennie. Niektóre badania wykazały, że fasola jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy, niż owoce leśne i jagody. Aby podnieść ilość antyoksydantów w swojej diecie, staraj się wybierać fasolę o ciemnych odcieniach, ciemnoczerwoną lub czarną. Biała fasola zazwyczaj zawiera najmniej przeciwutleniaczy. 

Produkt sprzyjający odchudzaniu

Kontrola naszej wagi dotyczy całej diety i ilości pokarmów, które spożywamy. Jednak dodanie jednej lub dwóch porcji fasoli do swojej diety, może ułatwić kontrolę wagi. Jak to możliwe? Jedzenie fasoli zwiększa poczucie sytości nawet o 30%. Nie jest to zaskakujące, ponieważ ziarna fasoli są dobrym źródłem błonnika, który powoduje wolniejsze trawienie. Fasola i rośliny strączkowe zawierają również spore ilości białka roślinnego, które również zwiększa uczucie sytości. 

Fasola  dobra dla cukrzyków

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, fasola powoli wchłania się w przewodzie pokarmowym, co skutkuje mniejszym wzrostem stężenia glukozy we krwi, w stosunku do produktów zawierających skrobię. Dowiedziono, że połączenie fasoli z ryżem w jednym posiłku, zmniejszyło odpowiedź glukozy, w porównaniu z posiłkiem, w którym był sam ryż. W związku z powyższym fasola jest dobrym dodatkiem do diety diabetyków i osób cierpiących na cukrzycę. 

Podsumowanie

Fasola jest rośliną bardzo wszechstronną. Możesz jej używać do wielu różnych potraw, na słodko i słono, stanowi świetny dodatek do zup i sałatek. Często używa się czerwonej fasoli, aby upiec zdrowszą wersję czekoladowego ciasta (brownie).