Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Nawyki żywieniowe a długość życia. Badania naukowe

Nawyki żywieniowe a długość życia. Badania naukowe
Naukowcy sprawdzali, czy istnieje związek pomiędzy stylem życia, nawykami żywieniowymi a umieralnością wśród najstarszych osób w chińskiej populacji. Ustalili związek między nawykami żywieniowymi, czynnikami stylu życia i umieralnością u osób mających więcej, niż 80 lat, korzystając z danych pochodzących z chińskiego badania CLHLS. W 1998/99 w ankiecie podstawowej wzięło udział 8959 uczestników w wieku 80 lat i starszych.

Kontynuowano badania ankietowe co dwa do trzech lat do 2011 r. Zwyczaje żywieniowe oceniano na podstawie wywiadu osobistego. Zgony zostały stwierdzone od członków rodziny w trakcie obserwacji. Regresję Coxa i Laplace'a zastosowano do oceny związku między nawykami żywieniowymi, czynnikami stylu życia i ryzykiem śmiertelności.

Wyniki:

  • odnotowano 6626 zgonów podczas 31 926 osobolat obserwacji,
  • rodzaj podstawowej żywności (ryż lub pszenica) nie był związany ze śmiertelnością,
  • dzienne spożycie owoców i warzyw było skorelowane z dłuższym życiem i zmniejszało ryzyko śmierci (przy regularnym spożywaniu owoców ryzyko było mniejsze o 15%, a warzyw odpowiednio o 26%),
  • odnotowano związek między spożyciem konserwowanych solą warzyw a ryzykiem śmierci (10% wzrost ryzyka),
  • stwierdzono także, iż podejmowanie aktywności fizycznej jest korzystne dla zapobiegania przedwczesnej śmierci,
  • palenie skracało życie i zwiększało ryzyko,
  • wysoka częstotliwość spożywania żywności bogatej w białko, w tym ryb, fasoli i jaj, wiązała się ze zwiększoną śmiertelnością,
  • wysoka podaż sodu znacząco zwiększała śmiertelność (zapewne choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, wpływ na nerki itd.).

 

Źródła: Zumin Shi,1,* Tuohong Zhang,2 Julie Byles,3 Sean Martin,1 Jodie C. Avery,1 and Anne W. Taylor1 “Food Habits, Lifestyle Factors and Mortality among Oldest Old Chinese: The Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLHLS)”

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę