Czy masło od krów karmionych trawą jest zdrowsze?

Masło przeżywa nieustanne wzloty i upadki w świecie dietetyki. Raz jest polecane (ba, nawet warto dodawać je do kawy), zaraz jednak dowiadujemy się, że lepiej go unikać. Jeszcze kilka/kilkanaście lat temu żywność bogata w tłuszcze nasycone, również masło, nie była polecana w codziennej diecie ze względu na ich związek z chorobami serca. Potem dietetyczne trendy głosiły, że to dieta bogata w rafinowane węglowodany jest bardziej problematyczna, niż umiarkowane ilości tłuszczów nasyconych. Nie zmienia to jednak faktu, że masło na świeżym pieczywie smakuje obłędnie.

W dzisiejszych czasach wybór masła jest dość szeroki: tradycyjne masło, organiczne masło, masło z domieszką olejów roślinnych, masło od krów karmionych trawą. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie masłem od krów karmionych trawą. Jak sama nazwa wskazuje, masło to produkowane jest z mleka pochodzącego od krów wypasanych na pastwiskach, a nie karmionych zbożami/ziarnami/paszą. Może to brzmieć jak mała różnica, ale prawdopodobnie dieta oparta na trawie jest zdrowszym wyborem, niż genetycznie zmodyfikowana kukurydza lub soja. Krowy takie muszą spędzać 120 dni lub więcej w okresie wypasu na pastwisku i jeść świeżą trawę.

Czy masło od krów karmionych trawą ma więcej składników odżywczych?

Jedną z największych zalet odżywczych masła od krów karmionych trawą jest witamina K2. Witamina K2 kieruje wapń tam, gdzie powinien się znajdować, czyli do kości i zębów, z dala od miejsca, w którym nie powinien się znajdować, czyli zabiera go z wewnętrznych ścian tętnic.

Ze względu na zdolność witaminy K2 do kierowania wapnia we właściwe miejsca, może ona zmniejszyć ryzyko chorób serca i osteoporozy. W dużym badaniu zwanym badaniem rotterdamskim stwierdzono, że ci, którzy spożywali najwięcej witaminy K2, mieli o 57% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Inne mniejsze badania pokazują również, że witamina K2 jest ważna dla zdrowia serca.

Podczas, gdy witamina K1 znajduje się w sporych ilościach w zielonych, liściastych warzywach, najlepszym źródłem witaminy K2 są podroby i pełnotłuste produkty mleczne od zwierząt karmionych trawą, a także fermentowane produkty, w tym soja -  natto. Warto zaznaczyć, że masło od krów karmionych trawą jest znacznie bardziej zasobne w witaminę K2, niż tradycyjne masło.

Masło od krów karmionych trawą przewyższa również klasyczne masło pod względem zawartości witaminy A, D i E. Odmiana karmiona trawą zawiera więcej wszystkich tych trzech niezbędnych witamin. Ponadto masło pochodzące od krów karmionych trawą jest bogatsze w tłuszcze omega-3 i przeciwutleniacze. Sprzężony kwas linolowy, rodzaj tłuszczu, który według niektórych badań obniża ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy typu 2, również obficiej występuje w maśle od krów karmionych trawą.

Masło takie zawiera również znaczne ilości krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego zwanego maślanem. Jedną z zalet jedzenia niektórych rodzajów błonnika jest to, że bakterie w przewodzie pokarmowym przekształcają niestrawne włókna w kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, takie jak maślan. Te kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać w zdrowiu jelito cienkie i mogą obniżyć ryzyko rozwoju raka okrężnicy. Maślan ma również działanie przeciwzapalne, co jest dobre dla ogólnego stanu zdrowia.

Wiele osób uważa również, że masło od krów karmionych trawą ma bogatszy i głębszy smak. Możesz być zaskoczony jego intensywnym, żółtym kolorem. Głębsze zabarwienie pochodzi od beta-karotenów, które pochodzą z traw.

Umiar jest kluczowy

Masło od krów karmionych trawą jest bardziej gęste pod względem odżywczym, niż masło od krów karmionych zbożami. Chociaż masło od krów karmionych trawą jest lepszym wyborem pod kątem składników odżywczych, nadal należy zachować ostrożność przy spożywaniu nieograniczonej ilości tłustych produktów mlecznych. Krowy teoretycznie są narażone na mniej pestycydów, ponieważ karmione są paszą ekologiczną. Masło ekologiczne jest również produkowane bez antybiotyków lub syntetycznych hormonów, a krowy są hodowane na ziarnie niezmodyfikowanym genetycznie lub trawą. Masło organiczne od krów karmionych trawą posiada certyfikaty mówiące o tym, że jest pozbawione pestycydów, antybiotyków i syntetycznych hormonów

Podobnie, jak kawałek gorzkiej czekolady, masło od krów karmionych trawą ma korzyści zdrowotne, ale najlepiej spożywać je z umiarem. 

Podobnie, jak w przypadku zwykłego masła, masło od krów karmionych trawą jest gęste energetyczne i zawiera około 100 kalorii na łyżkę stołową. 

Masło jest źródłem tłuszczów nasyconych, które mogą pojawiać się w diecie, ale ich ilość powinna stanowić do około 10% podaży tłuszczów w diecie. W diecie obecne powinny być przede wszystkim wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego względu dodawanie masła do kawy, smarowanie kanapki masłem, smażenie na maśle i przyrządzanie wypieków na maśle, może zakrawać o przesadę. Nawet, jeśli będzie to masło od krów karmionych trawą.

Podsumowując

Masło od krów karmionych trawą ma większą gęstość odżywczą, niż zwykłe masło. Zawiera między innymi witaminę K2, której większość ludzi dostarcza w zbyt małych ilościach. Mimo tego, że masło od krów karmionych trawą ma swoje zalety i unikatowe wartości odżywcze, nie należy jeść go łyżką tylko dlatego, że pochodzi ono od krów karmionych trawą. Nadal, podobnie jak masło od krów karmionych zbożami i hodowanych masowo, ma ono wysoką kaloryczność i jest źródłem tłuszczów nasyconych. Należy spożywać je w rozsądnych ilościach, mądrze wkomponowując je w dietę