Co jeść by wybielić zęby?  Poznaj  8 naszych propozycji!

Wszyscy doskonale znamy produkty, które działają na niekorzyść barwy naszych zębów. Są to m.in. kawa, herbata, czerwone wino. Czy są jakieś produkty, które działają odwrotnie, czyli pomagają nam uzyskać bielszą barwę zębów? Okazuje się, że są. Właściwe wybory pomogą Ci pozbyć się plamek i różnych przebarwień na zębach.

Niżej 8 produktów o wybielających właściwościach.

Jogurt naturalny

Jeśli chodzi o stomatologię, to jogurt ma dwie zalety. Pierwsza to bogata zawartość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i jasnych zębów. Wapń wzmacnia szkliwo, czyli tą zewnętrzną warstwę zęba, która nadaje im biel. Druga, to zawartość fosforu, który wzmacnia działanie wapnia. Choć sam w sobie zębów nie wybiela, to właśnie dzięki temu, że wspiera działanie wapnia, przyczynia się także do uzyskania jaśniejszej barwy zębów. 

Wybierając jogurty, wybierz naturalne, które nie są dodatkowo dosładzane. Cukier bowiem może niszczyć Twoje szkliwo.

Ser

Ser podobnie, jak jogurt, bogaty jest w wapń i fosfor. Na szczególną uwagę zasługują cheddar, parmezan i mozzarella. 

Jabłka

O jabłkach możesz myśleć, jak o niekonwencjonalnej szczoteczce do zębów. Chrupiąca konsystencja jabłek, działa jak delikatny materiał ścierny do szorowania płytki nazębnej. Przeżuwanie kawałków jabłek sprzyja także wytwarzaniu śliny, a to z kolei chroni płytkę nazębną przed rozwojem bakterii. 

Marchew

Twarda, chrupiąca konsystencja marchewki, podobnie jak jabłka, może pomóc w oczyszczaniu zębów. Oczywiście chodzi o surową marchewkę. 

Mleko

Mleko to kolejne źródło wapnia i fosforu. Ciekawostką jest to, że zawartość tych minerałów rośnie wraz ze spadkiem ilości tłuszczu. Dla przykładu, szklanka mleka odtłuszczonego ma 316 mg wapnia i 255 mg fosforu, a szklanka mleka pełnotłustego ma 276 mg wapnia i 205 mg fosforu.

Seler

Gryzienie selera to także sposób na zeskrobanie osadu z płytki nazębnej i zmniejszenie pojawiających się plam na zębach. Podobnie, jak przy jabłku czy marchewce, gryzienie selera sprawia, że wydziela się więcej śliny, a więc zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju bakterii.

Truskawki

Truskawki nie tylko nie zabarwią Twoich zębów na czerwono, ale właśnie mogą się przyczynić do ich wybielenia! Dzieje się to za sprawą enzymu zwanego kwasem jabłkowym, który działa, jak naturalny środek usuwający przebarwienia z powierzchni zębów. 

Guma do żucia z ksylitolem

Co prawda nie jest to jedzenie samo w sobie, ale również wymaga żucia, powodując wytwarzanie większej ilości śliny. A dlaczego akurat ksylitol? Po pierwsze dlatego, że pomoże Ci uniknąć dodatku cukrów. Ale co istotniejsze w temacie wybielania zębów, to składnik ten ma właściwości wybielające i oczyszczające z plam wywołanych kawą czy herbatą.

Podsumowanie

Co prawda, żywność nie sprawi, że Twoje zęby będą oślepiać bielą, ale z pewnością wymienione produkty pomogą Ci zmniejszyć przebarwienia powstałe w wyniku picia kawy, herbaty czy czerwonego wina.