Trzy składniki diety, na które warto zwrócić uwagę zimą

Okres zimowy utożsamiany jest w świecie fitnessu i kulturystyki z okresem masowym, który w rzeczywistości bardzo często staje się przyzwoleniem dla spożywania większej ilości jedzenia, czasem mniej zdrowego. Przerwa od ścisłej diety może być korzystna dla organizmu, warto jednak wykorzystać tę porę roku na poprawę wielu aspektów zdrowotnych.

Poza spożywaniem większej ilości kalorii, warto przywiązać większą wagę do tego, co znajduje się w naszej diecie i czy jest ona w pełni doborowa. Poniżej przedstawiamy trzy składniki, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Numer jeden: probiotyki

Okres jesienno-zimowy to też czas, w którym częściej przeziębiamy się i chorujemy. Warto pamiętać, że przewód pokarmowy jest integralny z układem odpornościowym. Oba odgrywają ogromną rolę w walce z niebezpiecznymi wirusami i bakteriami. 

Spożywanie dużych ilości przetworzonego cukru i tłuszczu słabej jakości, zaburza równowagę bakterii jelitowych i sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju choroby. Warto zadbać o florę jelitową, dzięki czemu poprawi się funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i wzmocni się układ odpornościowy. Jednym ze sposobów, w jaki możemy to zrobić, jest włączenie do diety pokarmów będących naturalnymi probiotykami. Doskonałymi źródłami probiotyków są produkty fermentowane, takie jak: kombucha, kimchi, kefir lub kapusta kiszona.

Numer dwa: witamina D

Drugie miejsce na liście składników odżywczych, na które należy zwrócić szczególną uwagę w okresie zimowym, zajmuje witamina D. Szczególnie w miesiącach pochmurnych lub spędzanych przez większość czasu w pomieszczeniach, należy zadbać o zwiększenie podaży witaminy D za pomocą diety i suplementacji. Fantastycznymi źródłami witaminy D są tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, halibut. Ich dodatkowym atutem jest wysoki stosunek Omega-3 do Omega-6, który wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejszenie stanów zapalnych organizmu.

Numer trzy: Kwasy tłuszczowe omega 3

Trzeci element to wspomniane już wyżej kwasy tłuszczowe omega 3. Tłuszcze te są absolutnie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Szare, długie, ponure, zimowe miesiące mogą przyczyniać się do gorszego samopoczucia i spadku nastroju. Prawidłowe zaopatrzenie mózgu w kwasy tłuszczowe omega 3 pomoże poradzić sobie z tym trudnym dla wielu osób okresem w roku.