Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Kinga Żuralska - Trener Personalny

Marnowanie żywności przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, zwiększa zużycie wody i innych zasobów potrzebnych do uprawy żywności. W tym artykule dowiesz się, jak ograniczyć marnowanie żywności.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

1. Unikaj kupowania zbyt wiele

Jednym z najprostszych sposobów uniknięcia marnowania żywności,  jest kupowanie mniej. Wypchana po brzegi lodówka może wyglądać atrakcyjnie, sprawiać wrażenie dobrobytu, jednak może również prowadzić do marnowania , jeśli nie uda nam się zjeść całej zakupionej żywności. Zwykle tak właśnie jest, gdy kupujemy zbyt dużo.

Rób zakupy z listą i staraj się jej trzymać, gdy jesteś w sklepie. Sporządzenie listy artykułów spożywczych przed pójściem do sklepu może pomóc uniknąć zakupu niepotrzebnej żywności.

2. Pomyśl dwa razy zanim wyrzucisz jedzenie

Pleśń jest wyraźnym znakiem, że dane jedzenie nie nadaje się do spożycia. Jednak wiele warzyw i owoców może lekko zmięknąć lub więdnąć podczas przechowywania. Nadal mogą  jednak stanowić doskonałe dodatki do zup, koktajli lub pieczonych potraw.

3. Trzymaj porządek w lodówce i szafkach kuchennych

Utrzymywanie porządku w lodówce i kuchennych szafkach może pomóc Ci zjadać na bieżąco produkty w odpowiednim momencie, zanim się zepsują i będziesz musiał je wyrzucić.

Kieruj się zasadą „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Umieszczenie nowo zakupionej żywności z tyłu szafki lub lodówki zachęci Cię do korzystania z żywności, która znajduje się na wierzchu, a więc tej, która była zakupiona wcześniej.

4. Przechowuj żywność prawidłowo

Nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować się w lodówce. W temperaturze pokojowej należy przechowywać między innymi pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje i oliwę z oliwek. W lodówce znajdować powinno się natomiast większość warzyw i owoców, nabiał, wędliny, otwarte konserwy.

Należy również pamiętać, że niektóre owoce wydzielają substancje, które sprawiają, że żywność znajdująca się w ich pobliżu psuje się szybciej. Nie przechowuj bananów razem z jabłkami. Pomidorów nie wkładaj do lodówki.  Gotowe potrawy przechowuj w zamkniętych pojemnikach.

5. Planuj cotygodniowe menu

Przygotowywanie menu posiłków na cały tydzień może pomóc Ci uporządkować zużycie żywności i ograniczyć marnotrawstwo. Korzystając z narzędzi online możesz zaplanować posiłki na tydzień i na ich podstawie sporządzić dokładną listę zakupów.

6. Zamrażaj

Zamrażanie żywności może pomóc zachować ją do późniejszego użycia i zapobiec jej zepsuciu. Zamrażać możemy owoce, warzywa, zioła, mięso, ryby, pierogi, pieczywo, ciasta.

Warto jednak sporządzić listę zamrożonych produktów i sukcesywnie z nich korzystać.

7. Wykorzystuj resztki

W ramach planu posiłków na cały tydzień, przeznacz jeden dzień na wykorzystanie resztek, które mogły zostać w lodówce po przygotowaniu różnych potraw. Pomaga to zmniejszyć ilość odpadów i utrzymać porządek w lodówce.

Pozostałe kawałki mięsa i warzyw możesz wykorzystać do ugotowania zupy. Resztki świetnie sprawdzają się również w sałatkach i zapiekankach makaronowych.

8. Dobrze interpretuj daty znajdujące się na produktach

Należy spożyć do…  – to termin przydatności do spożycia. Podaje się go w przypadku produktów nietrwałych, czyli takich, które szybko się psują. Znajdziecie go więc na przykład na: wędlinach, serach pleśniowych, jogurtach czy rybach. Data podana na etykiecie jest terminem granicznym, po jego przekroczeniu znacząco wzrasta niebezpieczeństwo zagrożenia zdrowia. Nie musi to oznaczać, że następnego dnia po przekroczeniu daty przydatności do spożycia natychmiast się zatrujemy. Bądźmy jednak świadomi tego, że nawet w żywności wyglądającej dobrze, mogą rozwijać się niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Najłatwiejszym sposobem na identyfikację złego jedzenia jest zaufanie zmysłom. Jeśli produkt pachnie, wygląda lub smakuje, jakby był zepsuty, prawdopodobnie tak jest. Jeśli masz wątpliwości, wyrzuć go.

Najlepiej spożyć przed – to data minimalnej trwałości. Innymi słowy, to termin, do którego dany produkt zachowuje swoją najwyższą jakość. Taki napis znajduje się na żywności suchej i konserwach, na przykład: soli, cukrze, kawie, herbacie, makaronie, kaszy, mące, czekoladzie czy sardynkach w puszce. Po upływie terminu minimalnej trwałości produkt może pogorszyć swoją jakość w stosunku do produktu świeżo wyprodukowanego. Nie oznacza to jednak, że żywność po przekroczeniu daty minimalnej trwałości staje się niebezpieczna. Nie musisz od razu wyrzucać tego typu produktów!

Ograniczenie marnotrawienia żywności przynosi korzyści nie tylko dla środowiska naturalnego, ale również dla jednostkowych konsumentów. Im mniej żywności marnujesz, tym więcej oszczędzasz pieniędzy. Planowanie posiłków może na dłuższą metę zaoszczędzić nam również wiele czasu i sprawić, że nasze nawyki żywieniowe będą znacznie zdrowsze.



W artykule mówimy o: Zdrowie