Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak planować i jak często robić zakupy podczas pandemii?

Jak planować i jak często robić zakupy podczas pandemii?

Kinga Żuralska

Być może zastanawiasz się, czy powinieneś robić zapasy żywności i po co masz je robić, skoro niektóre sklepy spożywcze i tak pozostaną otwarte przez cały czas trwania pandemii. Odpowiedź jest prosta: nie będziesz musiał ciągle wychodzić do sklepu.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Codzienne chodzenie do sklepu zwiększa ryzyko zakażenia wirusem. Jeśli zrobisz większe zakupy, nie będziesz musiał przez tydzień lub dwa odwiedzać sklepów.

Planuj zakupy z wyprzedzeniem

Zanim udasz się na zakupy zaplanuj posiłki na cały tydzień. Zastanów się, jakie obiady możesz gotować każdego dnia, co zjesz na śniadanie i kolację. Postaw na proste, nieskomplikowane dania. Bazuj na produktach, które nie zepsują się w ciągu tygodnia czy nawet dwóch. Warto wyposażyć się w płatki owsiane, jajka, mrożone owoce i warzywa, jabłka, orzechy, odżywkę białkową, masło orzechowe, mrożone ryby i mięso, oliwę z oliwek, dobrej jakości ser, jogurty.

Pamiętaj, że jedzenie nie jest jedyną rzeczą, której będziesz potrzebować w czasie kwarantanny. Zastanów się nad innymi rzeczami, które musisz kupić dla siebie lub swojego gospodarstwa domowego: proszek do prania, kosmetyki, środki czystości, karma dla zwierzaka, kawa.

Zrób przynajmniej część zakupów online

Dobrym rozwiązaniem jest również korzystanie z zakupów internetowych. Wiele produktów możesz zamówić online, z dostawą do domu. Dzięki temu nie będziesz musiał stać w kolejkach. W ten sposób warto wyposażyć się przede wszystkim w produkty, które mogą być przechowywanie przez długi czas, takie jak: odżywki białkowe, masło orzechowe, oliwę z oliwek, batony proteinowe, orzechy, frużelinę owocową, a także wszelkiego rodzaju kosmetyki i środki czystości.

Nie rób zakupów podczas paniki

Jeśli masz wystarczająco dużo jedzenia w domu, nie idź na zakupy spożywcze w momencie, gdy ludzi ogarnia panika, a w sklepach tworzą się gigantyczne kolejki. Przeczekaj. Taka sytuacja utrzyma się kilka dni i minie.

Nie chodź do sklepu pomiędzy godziną 10 a 12

Jeśli nie jesteś osobą po 65. roku życia, nie wychodź w tym czasie do sklepów. Zostaw ten czas dla osób starszych, nie narażaj ich na większe ryzyko zakażenia. Aktualnie, sklepy otwarte są nawet do 24., możesz więc bez problemu wybrać inną, dogodną dla siebie godzinę.

Rób zakupy w mniejszych sklepach

Wielu kupujących bez wątpienia wybierze się do dużych supermarketów. Istnieje szansa, że wiele mniejszych sklepów spożywczych w Twojej okolicy jest mniej oblegana. Spróbuj zrobić w nich zakupy. Jeśli zdobędziesz wszystko, czego potrzebujesz, nie będziesz musiał jeździć po supermarketach, gdzie znajdują się większe skupiska ludzi. Poza tym, robiąc zakupy w mniejszych sklepach, wesprzesz lokalnych przedsiębiorców. Obecnie to bardzo ważne!

Prawidłowo przechowuj żywność, by dłużej zachowała świeżość

Jeśli chcesz, by owoce i warzywa zachowały dłużej świeżość, dowiedz się, jak powinno się je przechowywać w prawidłowy sposób. Jeśli Twoja praktyka polega na wrzucaniu wszystkich warzyw i owoców do dolnej szuflady lodówki, to niestety robisz błąd! Nie wszystkie warzywa i owoce lubią niską temperaturę. Awokado, ananasa i banany lepiej przechowywać poza lodówką. Podobnie pomidory wolą temperaturę pokojową - w zimnie szybciej się psują! Natomiast owoce, takie jak: maliny, truskawki czy borówki, koniecznie należy umieścić w lodówce. Niską temperaturę lubi też cebula, sałata, oraz brokuły i szparagi. Te warzywa należy przechowywać w lodówce.



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie