Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Witaminy D a koronawirus i COVID. Najnowsze badania i wnioski!

Witaminy D a koronawirus i COVID. Najnowsze badania i wnioski!
Nowe badania sugerują to, co wiedzieliśmy już wcześniej - pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych.

Prawdopodobnie witamina D indukuje katelicydyny i defensyny, związki nazywane naturalnymi antybiotykami.

Najprawdopodobniej pośrednio witamina D ma wpływ na obniżenie tempa replikacji wirusa, zmniejsza stężenie cytokin prozapalnych, które uszkadzają płuca.

Uważa się, że zmniejszenie niedoboru witaminy D hamuje CD26, cząstkę która ułatwia inwazję koronawirusowi.

Witamina D może również osłabiać reakcje zapalne wywołane przez interferon gamma (IFNγ) i interleukinę-6 (IL-6), które bardzo źle wróżą krytycznie chorym, wentylowanym pacjentom, w tym z Covid-19. 

Kilka badań obserwacyjnych i klinicznych wykazało, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko grypy.

Dowody potwierdzające rolę witaminy D w zmniejszaniu ryzyka COVID-19 są pośrednie:

  • wybuch epidemii wystąpił zimą, kiedy stężenie 25-hydroksywitaminy D (25 (OH) D) jest najniższe;
  • liczba przypadków na półkuli południowej pod koniec lata jest niska;
  • niedobór witaminy D przyczynia się do wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej;
  • wskaźniki śmiertelności przy infekcji koronawirusem rosną wraz z wiekiem i współistniejącymi chorobami przewlekłymi, często są one związane z niższym stężeniem 25 (OH) D.

Jakie dawki witaminy D sugerują badania?

Aby zmniejszyć ryzyko infekcji grypą i/lub COVID-19, zaleca się, aby osoby zagrożone rozważyły ​​przyjmowanie 10000 IU witaminy D3 dziennie (250 μg) przez kilka tygodni w celu szybkiego podniesienia stężenia 25 (OH) D, a następnie należy zastosować dawkę podtrzymującą 5000 IU dziennie (125 μg) .

Celem powinno być podniesienie stężenia 25 (OH) D powyżej 40–60 ng / ml (100–150 nmol / l). W leczeniu osób zarażonych COVID-19 przydatne mogą być wyższe dawki witaminy D3.

Komentarz

Są to duże dawki witaminy D, więc najpierw proponuję konsultację z lekarzem specjalistą. W badaniach nie wykazano, by podaż 2000-4000 IU (50-100 μg / dobę) na dobę wiązała się ze znacznym ryzykiem, raczej jest bezpieczna.

Źródła: William B. „Grant Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths” https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988

W artykule mówimy o: Suplementy i odżywki

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę