Brunatna tkanka tłuszczowa

Tkanka tłuszczowa kojarzy się zazwyczaj z dodatkowym balastem na brzuchu, biodrach i udach psującym estetykę sylwetki czy wręcz przyczyniającym się do wystąpienia wielu chorób. Tymczasem nie jest ona tworem jednorodnym, zarówno pod względem budowy jak i funkcji jaką pełni. Faktycznie tzw. biała tkanka tłuszczowa to przede wszystkim rezerwuar energii, choć wspomnieć należy, że odkrycia ostatnich wykazały, że uczestniczy ona także w produkcji wielu aktywnych biologicznie związków zwanych adipokinami.

Umówmy się jednak, że ponieważ zdecydowana większość z nas ma tej tkanki nadmiar raczej niż niedobór jest ona pewnego rodzaju „wrogiem”, z którym przez znaczną część życia będziemy chcieli walczyć. Jak się jednak okazuje w owych zmaganiach mamy sprzymierzeńca, którym jest – uwaga – tkanka tłuszczowa, tyle że brunatna (BAT). Jeśli interesuje Cię czym jest owa struktura i w jaki sposób wspomaga walkę z nadmiarem tłuszczu w ustroju zapraszam do dalszej lektury.

Fizjologiczna rola brunatnej tkanki tłuszczowej polega przede wszystkim na wytwarzaniu ciepła i zapewnieniu stałej temperatury ciała. Przez długi okres sądzono, że tkanka tłuszczowa ta występuje tylko u noworodków i wraz z upływem czasu sukcesywnie zanika. Badania ostatnich lat wykazały, że również osoby dorosłe nie są jej pozbawione – BAT zlokalizowana jest głównie w okolicy nadobojczykowej, międzyłopatkowej i w okolicach szyi, a także w pobliżu ważnych narządów takich jak serce i nerki.

No dobrze, wiemy już czym jest tkanka tłuszczowa brunatna, od czego zależy jej ilość w ustroju i jakie ma zadanie, co jednak możemy z tą wiedzą zrobić? Odpowiedź brzmi: wykorzystać w praktyce!

Istnieje kilka dobrych sposobów na zwiększenie aktywności BAT i przyspieszenie spalania zapasowego tłuszczu. Pierwszym krokiem jest poprawa jakości żywności poprzez skierowanie uwagi ku produktom nisko-przetworzonym. Innymi słowy zamiast jasnego pieczywa – wybieramy razowe, zamiast soków – świeże owoce, zamiast szynki – świeże mięso. Taki zabieg zwiększa wydatkowanie energii poprzez nasilenie termogenezy poposiłkowej, w którą zaangażowana jest właśnie brunatna tkanka tłuszczowa.

Kolejnym krokiem jest zwiększenie podaży protein, których źródłem są choćby: mięso, jaja, nabiał czy ryby. Odchudzający potencjał białka wiąże się m.in. z aktywacją BAT. Polecam także włączenie preparatów zawierających kofeinę, zieloną herbatę i pieprz kajeński – substancje o działaniu termogenicznym, czyli zwiększające produkcję ciepła, w którą zaangażowana jest właśnie brunatna tkanka tłuszczowa.

Dzięki kompleksowemu podejściu mamy okazję przyspieszyć metabolizm i wspomóc proces odchudzania bez dokonywania kolejnych cięć kalorycznych i zmniejszania ilości spożywanego pokarmu.