Owoce, warzywa i herbata zmniejszają ryzyko raka płuc u palaczy

Wdychanie dymu tytoniowego związane jest z drastycznie wyższym ryzykiem zachorowania na raka płuc. W zasadzie 9 na 10 chorych na ten rodzaj nowotworu pali bądź palił w przeszłości. Rak płuc niestety bardzo często kończy się śmiercią, stąd też kwestia profilaktyki obejmująca przede wszystkim zerwanie z nikotynowym nałogiem to kwestia niezwykle istotna. Wiele jednak wskazuje na to, że niektóre składniki żywności mogą w pewnych zakresach zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów wśród palaczy, tak przynajmniej sugerują niedawno opublikowane badania.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Szczególny potencjał ochronny zdaje się mieć wysokie spożycie warzyw, co istotne – zdaniem specjalistów – ważna jest różnorodność. Innymi słowy nie ma jednego magicznego warzywa, dietę należy urozmaicać rozmaitymi ich gatunkami. Podobnie sytuacja wygląda z owocami, których wysoki udział w diecie również może zmniejszać ryzyko raka płuc. W badaniach epidemiologicznych zaobserwowano statystycznie niższą częstotliwości występowania nowotworów wśród palaczy, którzy przyznawali, że regularnie jadają warzywa i owoce.

Najprawdopodobniej związane jest to z obecnością polifenoli, antocyjanów oraz karotenoidów w tkankach jadalnych produktów roślinnych. Związki te mogą potencjalnie hamować proces nowotworzenia, indukując apoptozę (samozniszczenie) zmienionych komórek, a także hamować proces angiogenezy, czyli tworzenia się naczyń krwionośnych, przy pomocy których nowotworowo zmieniona tkanka może się rozwijać.

Podobne działanie wykazują polifenole zawarte w liściach herbacianych. Zwłaszcza napar z zielonej herbaty, ale także popularna u nas herbata czarna jest źródłem związków o potencjale ochronnym. Podobnie jak w przypadku warzyw i owoców, tak i również w przypadku herbaty zauważono w badaniach, że regularna  konsumpcja powiązana jest z niższą częstotliwością występowania raka płuc wśród osób palących. Zwrócić jednak należy uwagę, że palacze gustujący w gorących naparach mogą być bardziej narażeni na nowotwory jamy ustnej.

Oczywiście to, że w niektórych produktach żywnościowych obecne są substancje, które mogą w pewnym stopniu zmniejszać niekorzystny wpływ toksycznych związków wdychanych razem z dymem tytoniowym nie oznacza, iż można bezkarnie palić sobie paczkę papierosów dziennie, zapijając się herbatą i zajadając bananami. Nic bardziej mylnego, zarówno entuzjaści warzyw i owoców, jak ich zagorzali przeciwnicy – jeśli palą – mogą zachorować na raka, tak płuc jak i innych tkanek i narządów, a w raz z każdym kolejny papierosem szansa na rozwinięcie choroby się zwiększa.

Dlatego najlepszym sposobem by uchronić się przed nowotworem dróg oddechowych jest zaprzestanie palenia, najlepiej dziś, a warzywa i owoce i tak warto jeść – dla zdrowia.

Źródła: Int J Cancer. 2003 Dec 20;107(6):1001-11. Cancer Causes Control. 2000 Feb;11(2):101-15.