Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Szybkie dania wegetariańskie dla osób aktywnych fizycznie

Szybkie dania wegetariańskie dla osób aktywnych fizycznie
Zdaniem wielu aktywnych fizycznie osób, integralną częścią każdego posiłku winno być mięso. Oczywiście mięso jest wartościowym elementem diety, jednak przekonanie zgodnie z którym należy je spożywać przy każdej okazji – jest błędne. W ramach urozmaicenia codziennego jadłospisu i doskonalenia umiejętności kulinarnych zachęcam do wypróbowania wegetariańskich przepisów. Posiłek pozbawiony mięsa też może być wartościowy, pożywny i smaczny, a co najważniejsze przełamie codzienną żywieniową rutynę.

Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Potrzebne składniki:

  • 70 g zielonej soczewicy,
  • 40 g świeżego szpinaku,
  • 30 g sera feta,
  • pół czerwonej cebuli,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 15 g orzechów włoskich,
  • mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można użyć ewentualnie soku z cytryny),
  • pół łyżeczki łagodnej musztardy,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu, czyli przez około 20 minut, aż do miękkości.
  2. Ugotowaną, jeszcze gorąca soczewicę przełóż do miski i dodaj pokrojony szpinak oraz sos powstały ze zmieszania oliwy z oliwek z octem, musztardą i pokrojonym drobno czosnkiem.
  3. Całość zamieszaj i poczekaj aż ostygnie, a następnie dodaj pozostałe składniki: posiekaną drobno cebulę, pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz pokruszone orzechy włoskie.

Kanapki razowe z pastą z ciecierzycy

Potrzebne składniki:

  • 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej,
  • 15 g suszonych moreli,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g tofu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ugotowana pieczarka,
  • ząbek czosnku,
  • pół małej cebuli,
  • papryka ostra,
  • pieprz kajeński,
  • pieczywo razowe

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy włożyć do miski (w razie potrzeby pokroić lub rozdrobnić), a następnie zmiksować dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Tak przygotowaną pastę należy nałożyć na pieczywo razowe i ozdobić dowolnie wybraną zieleniną (np. koperkiem).

Rozmarynowe tosty z fasolą i jajkiem

Potrzebne składniki:

  • 4 kromki pieczywa razowego żytniego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół małej cebuli, ząbek czosnku,
  • szklanka ugotowanej białej fasoli (ewentualnie może być z puszki),
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • opcjonalnie świeżo starty  parmezan.

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaną cebulę i czosnek należy podsmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie dodać fasolę i koncentrat pomidorowy.
  2. Podsmażać kilka minut, przyprawiając rozmarynem, pieprzem i solą.
  3. Ugotowane na twardo jaja należy pokroić w plasterki.
  4. Każdą kromkę pieczywa posmaruj z jednej i z drugiej strony niewielką ilością oliwy z oliwek i włóż na około 2-3 minuty do piekarnika, aż pieczywo się lekko przyrumieni.
  5. Następnie na każdej z kromek połóż plasterki jaja oraz fasolę, całość oprósz świeżo startym parmezanem.

Podsumowanie

Jeżeli przejadły Ci się wszelkie posiłki z piersią z kurczaka, możesz od czasu do czasu urozmaicić swój jadłospis daniami wegetariańskimi. Nie dość, że są smaczne i pożywne, to zaspokajają na długo głód i stanowią miłą „odskocznię”  od dań mięsnych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.