Zdaniem wielu aktywnych fizycznie osób, integralną częścią każdego posiłku winno być mięso. Oczywiście mięso jest wartościowym elementem diety, jednak przekonanie zgodnie z którym należy je spożywać przy każdej okazji – jest błędne. W ramach urozmaicenia codziennego jadłospisu i doskonalenia umiejętności kulinarnych zachęcam do wypróbowania wegetariańskich przepisów. Posiłek pozbawiony mięsa też może być wartościowy, pożywny i smaczny, a co najważniejsze przełamie codzienną żywieniową rutynę.
Sałatka z soczewicą i szpinakiem
Potrzebne składniki:
70 g zielonej soczewicy,
40 g świeżego szpinaku,
30 g sera feta,
pół czerwonej cebuli,
kilka suszonych pomidorów,
15 g orzechów włoskich,
mały ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
1 łyżka octu balsamicznego (można użyć ewentualnie soku z cytryny),
pół łyżeczki łagodnej musztardy,
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu, czyli przez około 20 minut, aż do miękkości.
Ugotowaną, jeszcze gorąca soczewicę przełóż do miski i dodaj pokrojony szpinak oraz sos powstały ze zmieszania oliwy z oliwek z octem, musztardą i pokrojonym drobno czosnkiem.
Całość zamieszaj i poczekaj aż ostygnie, a następnie dodaj pozostałe składniki: posiekaną drobno cebulę, pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz pokruszone orzechy włoskie.
Wszystkie składniki należy włożyć do miski (w razie potrzeby pokroić lub rozdrobnić), a następnie zmiksować dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną pastę należy nałożyć na pieczywo razowe i ozdobić dowolnie wybraną zieleniną (np. koperkiem).
Rozmarynowe tosty z fasolą i jajkiem
Potrzebne składniki:
4 kromki pieczywa razowego żytniego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
pół małej cebuli, ząbek czosnku,
szklanka ugotowanej białej fasoli (ewentualnie może być z puszki),
2 jajka,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie świeżo starty parmezan.
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek należy podsmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie dodać fasolę i koncentrat pomidorowy.
Podsmażać kilka minut, przyprawiając rozmarynem, pieprzem i solą.
Ugotowane na twardo jaja należy pokroić w plasterki.
Każdą kromkę pieczywa posmaruj z jednej i z drugiej strony niewielką ilością oliwy z oliwek i włóż na około 2-3 minuty do piekarnika, aż pieczywo się lekko przyrumieni.
Następnie na każdej z kromek połóż plasterki jaja oraz fasolę, całość oprósz świeżo startym parmezanem.
Podsumowanie
Jeżeli przejadły Ci się wszelkie posiłki z piersią z kurczaka, możesz od czasu do czasu urozmaicić swój jadłospis daniami wegetariańskimi. Nie dość, że są smaczne i pożywne, to zaspokajają na długo głód i stanowią miłą „odskocznię” od dań mięsnych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.