Białka zwierzęce mają bez wątpienia istotną przewagę nad proteinami roślinnymi – charakteryzują się wyższą wartością odżywczą, co wynika z ich znakomitej strawności oraz zbliżonego do białek ustrojowych składu aminokwasowego. Mimo to jednak, często w odniesieniu do aspektów zdrowotnych produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego przedstawiane bywają w negatywnym świetle. Opublikowane w zeszłym roku dane naukowe rzucają jaśniejszy promyk słońca na to zagadnienie.
Zła sława pokarmów zwierzęcych i jej przyczyny
Pomimo tego, iż znamy wiele społeczności w przypadku których wysoka konsumpcja pokarmów zwierzęcych i niski wskaźnik występowania chorób cywilizacyjnych szły ze sobą w parze, to niestety bardzo często dietetycy i lekarze produkty takie jak mięso, jaja, nabiał przedstawiają w negatywnym świetle. Faktycznie, przyznać trzeba, iż są dowody w postaci badań naukowych, które sugerują, iż wysokie spożycie pokarmów zwierzęcych może negatywnie wpływać na zdrowie. Generalnie jednak większość danych wskazuje, iż za powyższą zależność odpowiedzialne są produkty przetworzone technologicznie takie jak chociażby jadane powszechnie wędliny, a nie koniecznie ich nieprzetworzone odpowiedniki takie jak świeże mięso czy całe jaja. Podobnie czynnikiem sprawiającym, iż pokarmy zwierzęce stają się wrogami naszego zdrowia jest niewłaściwa obróbka kulinarna. Intensywne smażenie z użyciem niewłaściwego rodzaju tłuszczu czy ekstremalne grillowanie to znakomity sposób na to, by kawałek steku czy karkówki zamienił się w bombę naszpikowaną toksycznymi substancjami.
Ciekawe wyniki badań
Istnieje wiele pozytywnych aspektów związanych z konsumpcją nieprzetworzonego przemysłowo mięsa również czerwonego. Wskazują na to m.in. opublikowane w ubiegłym roku wyniki ciekawego badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Japonii. Badacze zaobserwowali, że u mężczyzn, którzy w ciągu swojego życia spożywają mięso istnieje znacznie mniejsze ryzyko występowania postępującej wraz z wiekiem utraty wydolności fizycznej. Konsumpcja mięsa okazałą się też być dodatnio związana z wyższym poziomem sprawności funkcjonalnej u osób dorosłych płci męskiej w podeszłym wieku - w porównaniu do jednostek, które spożywają je w ograniczonych ilościach. Można też zaryzykować stwierdzenie, iż regularna konsumpcja mięsa stanowi jeden z elementów spowalniających przebieg sarkopenii – procesu ujawniającego się w toku starzenia się organizmu, związanego z obniżeniem tempa regeneracji komórek mięśniowych, degeneracją neuronów ruchowych oraz wieloma innymi zaburzeniami metabolicznymi i hormonalnymi.
Podsumowanie
Regularna konsumpcja białka zwierzęcego, może poprawiać sprawność mężczyzn w wieku podeszłym. Warto więc zadbać o to by w diecie nie brakowało pokarmów będących jego źródłem. Należy jednak pamiętać, iż zdecydowanie bardziej przyjazne dla zdrowia są produkty nieprzetworzone technologicznie i po takie właśnie należy sięgać.
Źródła:Imai E, i wsp..Animal protein intake is associated with higher-level functional capacity in elderly adults: the Ohasama study., J Am Geriatr Soc. 2014 Mar;62(3):426-34
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.