Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co można jeść na diecie peskatariańskiej?

Co można jeść na diecie peskatariańskiej?
Niezależnie od tego, czy jesteś mięsożercą, który niedawno został zachęcony do powstrzymania się od spożywania mięsa, czy wegetarianinem szukającym większej elastyczności w wyborze żywności, dieta peskatariańska może być tym, czego szukasz. Pomimo tego, że ogranicza ona spożycie pewnej grupy produktów, tak okazuje się, że nagle Twoja dieta poszerza horyzonty i na Twoim talerzu pojawia się znacznie większe urozmaicenie, niż wcześniej.

Co więcej, zapewnia ona wiele korzyści dla Twojego serca, mózgu i ogólnego stanu zdrowia. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, dlaczego warto i jak stosować dietę peskatariańską.

Co to jest dieta peskatariańska?

Dieta peskatariańska opiera się głównie na diecie wegetariańskiej, ale wzbogaconej o ryby i owoce morza. Co więcej, niektórzy peskatarianie włączają do swojej diety również nabiał i jaja (ale nie wszyscy).

Produkty, które możesz jeść na diecie peskatariańskiej

Nie ma ścisłych zasad dotyczących tego, ile i czego powinieneś jeść na diecie peskatariańskiej. Jest tutaj duża swoboda i elastyczność wyboru produktów, co daje spore możliwości, jeśli chodzi o zaspokojenie swoich smaków.

Do produktów należą:

  • produkty mleczne,
  • ryby i owoce morza,
  • owoce i warzywa,
  • zboża,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy i nasiona,
  • jaja (nie wszyscy).

Peskatarianie nie jedzą:

  • drobiu, takiego jak kurczak i indyk,
  • czerwonego mięsa, w tym wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny,
  • dziczyzny.

Jakie są korzyści z diety peskatariańskiej?

Zdrowie mózgu i serca

Wiele ryb — takich jak łosoś, sardynki i makrela — zawiera dużo kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i glikemicznego, a także mogą wspierać zdrowie mózgu.

Kontrola masy ciała

Jedzenie ryb lub skorupiaków wraz ze zdrową dietą bogatą w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zdrowe tłuszcze i pełne ziarna o odpowiedniej zawartości kalorii jest bardzo korzystne dla utraty wagi. Wszystkie te produkty zapewniają składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto zawartość błonnika i białka w diecie sprawia, że szybciej i dłużej czujemy sytość i niepotrzebne jest nam podjadanie.

Chude białko

Większość owoców morza jest bogata w białko, ale ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych niż inne rodzaje mięsa, co pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na białko przy mniejszej liczbie kalorii.

Zrównoważony rozwój

Dieta peskatariańska jest ogólnie bardziej zrównoważona dla środowiska niż dieta zawierająca dania mięsne, ponieważ połowy ryb mogą mieć mniejszy ślad węglowy niż hodowla zwierząt, które spożywamy.

Na co zwrócić uwagę w diecie peskatariańskiej?

Składniki odżywcze

Jeśli jest stosowana prawidłowo, dieta peskatariańska może mieć duże korzyści zdrowotne. Zawiera mniej tłuszczów nasyconych i koncentruje się na odżywczych produktach roślinnych i chudym białku. Oczywiście najważniejsze jest tutaj świadome dobieranie produktów w posiłku, bo bardzo łatwo trzymać się głównych założeń diety a mimo to jeść niezdrowo. Wystarczy, że posiłki będą oparte na mrożonych paluszkach rybnych w panierce, frytkach i samych produktach przetworzonych. Wówczas ze zdrowiem będzie to miało niewiele wspólnego.

Zamiast więc zajadać się przetworzoną lub smażoną żywnością, zaleca się sięgać po grillowane, pieczone lub gotowane ryby czy owoce morza i wybierać roślinne źródła białka, takie jak fasola, orzechy i nasiona.

Rtęć

Stan naszego środowiska sprawia, że prawie wszystkie ryby i owoce morza zawierają rtęć. Nie jest to jednak powód, by eliminować je z diety. Najważniejsze to wybierać te, które mają najmniej rtęci. Sugeruje się, że są to krewetki, łosoś, mintaj i sum. Unikać za to należy dużych ryb, takich jak miecznik, makrela królewska, tuńczyk itp., ponieważ mają one tendencje do gromadzenia większej ilości rtęci.

Jakość

Jeśli chcesz uzyskać najlepszą jakość ryb, unikaj hodowli i wybieraj te, które żyją dziko. Dziko łowione ryby jedzą to, co jest im naturalnie przeznaczone w środowisku. Dlatego też zwykle mają więcej kwasów omega-3. Ryby hodowane na farmach jedzą kukurydzę i soję i są karmione antybiotykami.

Warto też pamiętać, że mając zapasy dobrej ryby, możesz je spokojnie zamrozić i mieć pewność, że nie stracą na jakości. Nie trzymaj ich jednak latami w zamrażarce, nastaw się raczej, że zjesz je w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

Podsumowanie

Czy warto przejść na dietę peskatariańską? To wszystko zależy od Twoich preferencji. Jeśli zastanawiasz się nad zaprzestaniem spożywania mięsa, ale nie czujesz chemii z dietą wegetariańską czy wegańską, to ta odmiana może być dla Ciebie idealna, bo jest nieco mniej restrykcyjna.

Wciąż możesz jeść ryby i owoce morza, więc jeśli jesteś ich fanem, możesz uznać, że dieta ta jest dla Ciebie idealnie skrojona. Co więcej, możesz tutaj spożywać nabiał i jaja, co daje Ci szerokie możliwości przygotowania posiłków. Dodając warzywa, owoce, orzechy, pestki i zdrowe oleje, jesteś w stanie dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

Pamiętaj jednak, że samo kategoryzowanie produktów nie wystarczy. Bardzo łatwo znaleźć produkty bezmięsne, które są mocno przetworzone i pozbawione witamin. Staraj się zatem samodzielnie przygotowywać posiłki, stawiając na świeże produkty.

Źródła: https://health.clevelandclinic.org/pescatarian-diet https://www.fda.gov/media/102331/download

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.