Makaron to produkt, który gości na naszych talerzach dosyć często. Jest niedrogi, łatwy w przyrządzeniu i bardzo neutralny, ponieważ pozwala na dużą elastyczność, jeśli chodzi o dodatki. Do wyboru mamy różne kształty i rozmiary. Czy regularnie spożywany makaron jest pożądanym składnikiem zdrowej diety? Jako element zróżnicowanej diety jak najbardziej. Niekoniecznie powinien być jedzony codziennie, ale to się tyczy każdego produktu. Zróżnicowana dieta dostarczy więcej witamin i minerałów, których potrzebujemy.
Makaron w zdrowej diecie
Zapewne niejeden raz mogliśmy usłyszeć, że makaron tuczy, od makaronu się tyje, makaron jest zły. Nie da się ukryć, że jest to produkt zazwyczaj mączny, stąd jest traktowany podobnie jak pszenne pieczywo. Jednak jego kaloryczność jest zbliżona do innych węglowodanowych produktów i oscyluje wokół 350 kcal w 100 g suchego produktu. Skąd zatem taka opinia? Zapewne stąd, że często makaron podaje się z sosami np. na śmietanie, z serem i innymi wysokokalorycznymi dodatkami. Tak więc wszystko zależy od tego, w jaki sposób go podamy.
Co zatem można zrobić, żeby danie z makaronem było zdrowsze i mniej tuczące?
Zadbaj o zdrowe dodatki
Które danie jest lepszym wyborem, jeśli dbamy o sylwetkę? Makaron z sosem śmietanowym z kawałkami smażonego boczku, posypany serem, czy makaron zapieczony z piersią kurczaka, warzywami, sosem pomidorowym i odrobiną mozzarelli na wierzchu? Tak, zgadłeś — chodzi o drugą opcję. Jeśli lubisz makaron, wcale nie musisz z niego rezygnować, jednak zadbaj o to, by znajdowały się w nim wartościowe produkty. Wykorzystaj warzywa takie jak brokuły, marchew, cukinię, paprykę, warzywa liściaste, dodaj ziołowe przyprawy, a uzyskasz aromatyczne danie. Żeby było bardziej wartościowe, dodaj źródło białka np. kawałki piersi z kurczaka, chudszego schabu wieprzowego czy łososia.
Przyjrzyj się swojej porcji
Makaron jest smaczny. A już szczególnie połączony z ulubionymi dodatkami. Wiele osób trochę przesadza z porcjami — nakłada dużo makaronu, a z dodatkami bywa różnie. Dużo lepiej będzie zmniejszyć ilość makaronu i dać trochę więcej warzyw i mięsa. Jeśli dodajesz ser, to nałóż jego symboliczną ilość — do smaku.
Dodaj zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy zwiększają smakowitość i aromat posiłków, ale to nie jedyny powód, dla którego warto je dodać do dań. Wspomagają one układ odpornościowy, działają pozytywnie na układ trawienny, a to tylko niektóre z korzyści.
Zrób makaron warzywny
Jeśli chcesz zredukować kalorie w swoim posiłku, ale bardzo odpowiada Ci forma makaronu, wykorzystaj warzywa! Za pomocą ręcznej "temperówki" do warzyw uzyskasz makaron typu spaghetti. Nadaje się do tego między nimi cukinia i marchewka.
Możesz także makaron z rośliny konnyak. Możesz się spotkać z różnymi nazwami np. shirataki noodles albo konnyaku noodles. Jest to naturalny produkt o bardzo niskiej kaloryczności — ok. 7-8 kcal w 100 g produktu.
Zwróć uwagę na sosy
Zwykle najbardziej kaloryczne są sosy. Przygotowując swój posiłek, unikaj tych na śmietanie, maśle itp. Wykorzystaj warzywa i przeciery z nich.
Podsumowanie
Dania z makaronem mogą być bombą kaloryczną, ale również zdrowym pełnowartościowym posiłkiem. Jeśli jesteś fanem tego produktu, a zależy Ci na zdrowiu i sylwetce, zadbaj przede wszystkim o dodatki. Wybierz więcej warzyw, najlepiej sezonowych, dodaj źródło białka np. piersi z kurczaka, łososia i ogranicz sery — jak najbardziej możesz dodać nieco parmezanu lub mozzarelli, ale niech to będzie drobny dodatek nadający smak i atrakcyjność dania.
Uważaj szczególnie na sosy. Oprzyj je na przecierach warzywnych, a jeśli koniecznie musi być "biały" to użyj jogurtu zamiast śmietany lub zmieszaj śmietanę z jogurtem. Smacznego! Wypróbuj też modne ostatnio makarony z warzyw strączkowych, z soczewicy lub cieciorki.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.