Jak często chodzisz do restauracji? Czym jest dla Ciebie takie wyjście? Dla jednych osób jedzenie poza domem to codzienność, dla innych okazjonalna sytuacja, wiążąca się z celebrowaniem jakiegoś wydarzenia, czy ze spotkaniem towarzyskim. Wszystko tak naprawdę zależy od stylu życia, jaki prowadzimy oraz grubości portfela.
Niezależnie jednak od tego, jak często i w jakim celu chodzimy coś zjeść do restauracji, to zwykle wczytujemy się z pasją w menu, poszukując czegoś niezwykłego, smacznego, coś, co zaspokoi nasz apetyt.
A co jeśli zależy nam na liczeniu kalorii?
Osoby, które są na diecie i każdy posiłek przeliczają na kalorie i makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), mogą mieć utrudnione zadanie. Często ciężko jest oszacować na oko samą gramaturę podanej porcji mięsa, ziemniaków czy frytek, a co dopiero domyślić się, jakich jeszcze dodano tutaj składników, ile tłuszczu, z czego jest sos... Mając luźne podejście do diety "jakoś" sobie poradzimy, jednak gdy zależy nam na skrupulatności, to będzie to trochę trudniejsze.
Czy menu w restauracjach powinno zawierać informacje o wartościach odżywczych?
Informacje o wartościach odżywczych w menu mogłyby pomóc konsumentom w lepszych wyborach. Co więcej, byłby to także poważny krok idący w stronę walki z otyłością. Nawet mając duży apetyt i chęć na coś tuczącego, to widząc, ile to danie ma kalorii, tłuszczu i jak bardzo jest tuczące, wiele osób z niego zrezygnuje na rzecz czegoś lżejszego.
Niestety, ale taki stan rzeczy nie za bardzo by się spodobał właścicielom restauracji. Po co pokazywać w menu coś, co może wpłynąć na rezygnację z zakupu droższego dania przez klienta albo w ogóle na zmianę lokalu? Menu ma zachęcać do zamawiania, kelnerzy dodatkowo proponują przystawki, desery, słodkie napoje itp. Restauracja chce zarobić. Po prostu.
Jest to poniekąd zrozumiałe, jednak patrząc na tyjące społeczeństwo i coraz więcej przypadków otyłości, warto by każdy dołożył swoją cegiełkę do walki o zdrowie. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by dalej zachęcać klientów do wizyt w swojej restauracji, ale jednocześnie proponować zdrowsze posiłki.
Podsumowanie
Wartości odżywcze w restauracyjnym menu to bardzo dobry pomysł. Z pewnością istnieją już takie miejsca, gdzie tego typu informacje są udostępnione swoim klientom. Jest ich jednak wciąż za mało. Widząc, ile kalorii mają dania, każdy z nas by się pięć razy zastanowił, czy naprawdę ma ochotę na rozpustę i zapewne wybrałby coś na miarę swoich prawdziwych potrzeb kalorycznych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.