Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy dieta może zwiększyć szanse przeżywalności raka?

Czy dieta może zwiększyć szanse przeżywalności raka?
Żyjemy w epoce, w której średni poziom życia na świecie uległ poprawie oraz zwiększył się dostęp do odpowiedniej opieki zdrowotnej. To znacznie poprawiło diagnostykę i leczenie chorób. Środki te miały wpływ na średnią długość życia w większości regionów świata. Chociaż wskaźniki zgonów z powodu chorób zakaźnych uległy zmniejszeniu na całym świecie w wyniku postępu medycyny, to śmiertelność związana z rakiem wzrosła o prawie 40% w ciągu ostatnich 40 lat.

W ciągu najbliższych 15 lat spodziewany jest dalszy wzrost o 60%, przy czym szacuje się, że 13 milionów ludzi umrze na raka w 2030 r. Główne przyczyny śmiertelności związanej z rakiem również uległy zmianie, co można przypisać zmianom w zachorowalności, wprowadzeniu programów badań przesiewowych i postępie w sposobach terapii. Rak jelita grubego był raczej rzadki w 1950 r., ale stał się dominującą odmianą raka w krajach zachodnich i obecnie odpowiada za około 10% śmierci związanych z rakiem.

Wzrost zachorowań na raka jelita grubego - przyczyny

Przyczyny tej zwiększonej częstości obejmują: starzenie się populacji i występowanie złych nawyków żywieniowych, palenie tytoniu, niską aktywność fizyczną i otyłość występujące w krajach zachodnich.

Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka w USA. Około 22% pacjentów ma przerzuty w momencie rozpoznania, a 5-letnie przeżycie dla tych osób wynosi tylko 14%. Istnieje zatem potrzeba zidentyfikowania czynników związanych z przeżyciem pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego.

Czy dieta zwiększa przeżywalność przy raku jelita grubego?

W badaniu opublikowanym 30 października 2020 r. naukowcy wzięli pod uwagę grupę 1284 osób z rakiem jelita grubego z przerzutami, w wieku ok. 59 lat. Do badania włączano osoby w latach od 2005 do 2012. 521 osób  z badanej grupy stanowiły kobiety, a 1102 osoby były rasy białej. W okresie obserwacji trwającej do 73 miesięcy odnotowano 1100 zgonów (86%). Prawie wszystkie zgony (976, tj. 89%) w tej populacji pacjentów były związane z rakiem jelita grubego.

Wyniki badania

Jakość diety oceniana wg indeksów typu Alternative Healthy Eating Index, indeksu diety śródziemnomorskiej czy indeksu diety DASH, indeksu klasycznej diety zachodniej, nie była związana z całkowitym przeżyciem w kolejnych 73 miesiącach.

Nasz komentarz

O zdrowie trzeba dbać od początku. Jak widać, pojawienie się raka jelita grubego z przerzutami to sytuacja, w której stosowana dieta nie ma już takiego znaczenia. I tak najprawdopodobniej taka osoba umrze. Z kolei zdrowa dieta i zdrowe nawyki żywieniowe, a także aktywność fizyczna mogą uchronić nas przed zachorowaniem na wiele rodzajów raka.

Źródła: Ernst J. Kuipers i in. „COLORECTAL CANCER” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874655/ Erin L. Van Blarigan „Association of Diet Quality With Survival Among People With Metastatic Colorectal Cancer in the Cancer and Leukemia B and Southwest Oncology Group 80405 Trial” https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2772375

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę