Sportowcy, którzy obawiają się, że intensywne treningi mogą osłabić ich układ odpornościowy, mogą chronić się przed wirusami jedząc płatki owsiane na śniadanie lub inny posiłek. Ta sugestia pochodzi z badań przeprowadzonych w 2004 r., opublikowanych w Medicine and Science in Sports and Exercise.
Beta-glukany i układ odpornościowy
Komórki odpornościowe rozpoznają wiele patogenów na podstawie ich beta-glukanów. Te łańcuchy nie występują naturalnie w ludzkim ciele. Występują w postaci błonnika w produktach spożywczych, takich jak: grzyby, płatki owsiane, algi lub drożdże piwne. Teoria jest taka, że jeśli spożyjesz te produkty, to Twój układ odpornościowy "stanie na baczność" i będzie pracować na wyższych obrotach. Twoje komórki odpornościowe są w pogotowiu, w wyniku czego istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie będziesz chorować, jeśli patogeny dostaną się do Twojego organizmu.
Beta-glukany znajdują się także w suplementach immunomodulujących (stymulujących układ odpornościowy), głównie w stężeniach kilkuset miligramów na kapsułkę. Śmiało można zajadać płatki owsiane zakupione w sklepie, ponieważ zawierają one dość dużo beta-glukanów. Pół szklanki owsianki może zawierać 2-3 g beta-glukanów.
Badanie: płatki owsiane chronią sportowców przed wirusami
Produkty immunomodulujące zawierające beta-glukany są najbardziej interesujące dla sportowców wytrzymałościowych. Ich długie treningi mają negatywny wpływ na układ odpornościowy. Trening siłowy także zmniejsza wydajność układu odpornościowego, ale w znacznie mniejszym stopniu.
Badanie
W 2004 r. naukowcy z University of South Caroline przeprowadzili badanie na zwierzętach, w którym samce myszy biegały na bieżni aż do wyczerpania. Następnie wystawili myszy na działanie wirusa opryszczki zwykłej typu 1. W dniu sesji i dwa dni wcześniej połowa myszy otrzymała beta-glukany z płatków owsianych w wodzie do picia. Badanie nie ujawnia, ile beta-glukanów zjadły myszy, ale jeśli dokonać szacowania, a następnie przełożyć dawki na ilości dla dorosłych ludzi o masie 80 kg, otrzymamy około 600-700 mg dziennie. Drugiej połowie myszy podano wodę pitną, do której nic nie dodano.
Wyniki
W obu grupach pojawiły się zachorowania, ale w różnym stopniu. Wśród zwierząt, które otrzymały beta-glukany, zachorowało ok. 40%, w grupie bez beta-glukanów było to ok. 60%. Suplementacja beta-glukanami poprawiła żywotność komórek odpornościowych.
Podsumowanie
Płatki owsiane są ogólnie uznawane za bardzo wartościowy produkt, który wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, skórę, włosy czy układ trawienny. Z pewnością poprawia także funkcjonowanie układu odpornościowego, choć oczywiste jest, że na jego pracę składa się wiele innych czynników.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.