Promocja z okazji pierwszego dnia lata! Ceny wszystkich planów -25% z kodem "FITLATO" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta grup krwi - zasady, efekty, jadłospis

Dieta grup krwi - zasady, efekty, jadłospis
Twórca diety uważa, że dla każdej grupy krwi występuje indywidualna nietolerancja pokarmowa. Zatem jakie produkty są przeznaczone dla danej jednostki? Co należy rozumieć przez nietolerancję produktów? Sprawdźcie sami!

Na czym polega dieta grup krwi?

Autorem diety jest Peter D. Adamo, który oparł teorie, jakoby nasze geny miały zasadniczy wpływ na grupę krwi, a co za tym idzie, wpływ produktów, które będą najlepsze dla danej jednostki. Cała idea odnosi się do nawyków żywieniowych naszych prehistorycznych przodków. Tylko co należy przez to rozumieć? Otóż pokarmy, które zawierają tzw. lektyny, będące niezgodne z poszczególną grupą krwi, w efekcie doprowadzają do zjawiska tzw. aglutynacji - zlepiania krwinek. Wskutek takiego działania może skutkować to problemami zdrowotnymi. Ponadto, zgodnie z teorią diety grup krwi, pewne pokarmy mają zdolność do aglutynacji krwinek jednej grupy krwi, ale natomiast mogą już wyrządzać niepożądane skutki w drugiej. Najprościej tłumacząc: coś, co jest pożyteczne dla osoby A, może być szkodliwe dla osoby B. Dieta rozdziela produkty żywnościowe na trzy grupy: wskazane, neutralne i przeciwwskazane. Pierwsza z nich nie powoduje żadnej reakcji układu odpornościowego, gdyż lektyny w nich zawarte wnikają do krwiobiegu. Druga z nich powoduje niewielką reakcję układu odpornościowego, natomiast trzecia wywołuje już gwałtowną i w myśl tej teorii powinniśmy produktów tej grupy unikać.

Dieta grup krwi - zasady

Zasady diety dla grup krwi

Osoby posiadające grupę krwi A, wedle myśli autora, zaliczone zostały do grona “rolników”, gdyż wiąże się z tym teoria, jakoby grupa krwi powstała na skutek zmiany diety ludzkiej w momencie powstania rolnictwa. Ponadto przypisuje się podatność na infekcje oraz nowotwory, a co za tym idzie, konieczność wzmacniania układu immunologicznego. Dieta dla takich osób powinna być skupiona na żywności wegańskiej. 

Grupa krwi B została przypisana do grupy nomadycznej lub koczowniczej, zdaniem Adamo. Przypisał im najsilniejszy układ immunologiczny i najbardziej wszechstronny układ pokarmowy. Tylko dla tej grupy dozwolone są produkty mleczne, jednak nawiązując do obecnych badań - nietolerancja laktozy najpowszechniej występuje w Azji, a tam natomiast najwięcej jest osób z grupą krwi B.

Adamo grupę AB nazwał “enigmą”, czyli będącą wręcz współczesną, a sama geneza miała mieć miejsce około tysiąc lat temu. Również przypisywany jest silny układ immunologiczny i rzadko można zauważyć alergię, jednakże istnieje ryzyko pojawienia się nowotworów, chorób układu krążenia, zawału serca i udaru mózgu.

Najstarszą ze wszystkich ma być grupa 0 i określona została mianem “łowcy”, jednak odwołując się do najnowszych badań, które są jednoznaczne, najstarszą grupą krwi jest grupa A. Wedle myśli autora, osoby posiadające taką grupę mają cierpieć na niedobór hormonów tarczycy, który powoduje zbyt niski jod, natomiast to z kolei ma skutkować tendencją do tycia. Zastosowanie tej diety może doprowadzić do niedoboru wapnia, a w dalszej mierze nawet do osteoporozy.

Dieta grup krwi - zestawienie dozwolonych produktów

Rzuć okiem na tabele z podziałem na grupy krwi oraz na produkty wskazane, neutralne i przeciwwskazane.

Osoby z grupą krwi AB

Mięso i drób

wysoce wskazane

baranina, indyk, jagnięcina, królik

neutralne

bażant, wątroba

niewskazane

bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kuropatwa, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina

Owoce morza i ryby

wysoce wskazane

dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki

neutralne

kałamarnica, karp, kawior, małże, rekin, sola, sum, śledź, świeży, tuńczyk

niewskazane

bieługa, flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś wędzony, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, śledzie marynowane, węgorz, żaby

Nabiał i jaja

wysoce wskazane

jogurt, kefir, kwaśna śmietana (chuda), mleko owcze, ser: farmer, feta, mozzarella, owczy, ricotta, sojowy (tofu), wiejski

neutralne

chude lub 2% mleko, gee, mleko sojowe, ser: cheddar, edamski, ementaler, gouda, szwajcarski, śmietankowy, serwatka

niewskazane

lody, masło, maślanka, mleko tłuste, ser: brie, camembert, parmezan

Oleje i tłuszcze

wysoce wskazane

masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich

neutralne

olej: lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych

niewskazane

olej: bawełniany, dyniowy, krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy

Orzechy i pestki

wysoce wskazane

kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne

neutralne

migdały, nasiona pinii, orzech brazylijski, orzeszki kashew, orzeszki pistacjowe

niewskazane

mak, orzech kokosowy, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam

Fasola i rośliny strączkowe

wysoce wskazane

fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona

neutralne

bób, fasola biała, fasolka szparagowa, groch, soczewica czerwona, soja, zielony groszek

niewskazane

fasola: aduke, azuki, czarna, groszek, „czarne oczko”

Zboża i ziarna oraz pieczywo i makarony

wysoce wskazane

orkisz, owies, proso, ryż: basmati, biały, brązowy, dziki; żyto, otręby: ryżowe, owsiane; chleb: z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe; makaron: orkiszowy, ryżowy, żytni

neutralne

amarant, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb: bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka: graham, jęczmienna, pszenna, kuskus

niewskazane

gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane

Warzywa

wysoce wskazane

bakłażan, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki

neutralne

brukselka, cebula, cebula czerwona, chrzan, cukinia, cykoria, dynia (wszystkie dyniowate), endywia, imbir, kalarepa, kapusta: biała, chińska, czerwona, pekińska, kolendra, koper, marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pieczarki, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (daikon), sałata, szalotka, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, wodorosty, ziemniaki białe i czerwone

niewskazane

awokado, grzyby shitake, karczochy, kiełki: fasolki mung i rzodkiewek; kukurydza, papryka: czerwona, jalapeno, zielona, żółta; rzodkiewki

Owoce

wysoce wskazane

ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona: czarne, czerwone i zielone; wiśnie, żurawina

neutralne

arbuz, borówki, brzoskwinie, daktyle gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, oliwki zielone, owoce bzu czarnego, papaya, porzeczka, rodzynki, suszone śliwki

niewskazane

banany, granaty, karambola, mango, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki

Przyprawy

wysoce wskazane

chrzan, curry, czosnek, imbir, miso, pietruszka

neutralne

agar, algi, bazylia, bergamotka, chleb świętojański, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, papryka, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty

niewskazane

anyżek, kapary, kozieradka, pieprz: biały, cayenne, czarny i czerwony, ziele angielskie

Inne przyprawy

wysoce wskazane

tempeh

neutralne

cukier biały i brązowy, czekolada, galaretki i konfitury z dopuszczalnych owoców, majonez, melasa, miód, musztarda, sos sojowy, syrop klonowy, tamari

niewskazane

ketchup, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, słód jęczmienny, żelatyna

Herbatki ziołowe

wysoce wskazane

echinacea, głóg, imbir, korzeń lukrecji, lucerna, łopian, ostropest plamisty, owoce dzikiej róży, pietruszka, rumianek, zielona herbata, żeń-szeń

neutralne

cayenne, brzoza, dziki bez, dziurawiec, kocimiętka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, liście maliny, mniszek lekarski, morwa, szałwia, tymianek, waleriana

niewskazane

aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, lipa, senes, znamiona kukurydzy

Używki

wysoce wskazane

kawa bezkofeinowa i z kofeiną

neutralne

napoje gazowane, piwo, wino białe i czerwone, woda sodowa

niewskazane

coca-cola, herbata czarna, likiery destylowane, napoje gazowane dietetyczne

Osoby z grupą krwi A

Mięso i drób

wysoce wskazane

brak

neutralne

indyk, kurczak, kury hodowlane

niewskazane

baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, parówki, przepiórka, serca, szynki, wątroba, wieprzowina, wołowina

Owoce morza i ryby

wysoce wskazane

dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki

neutralne

jesiotr, rekin

niewskazane

flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, mule (omułki jadalne), ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz

Nabiał i jaja

wysoce wskazane

mleko sojowe, ser sojowy (tofu)

neutralne

gee (klarowne masło), jogurt, mleko owcze, sery: feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek farmer

niewskazane

mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery: brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gołda, parmezan, kremowy, szwajcarski, wiejski

Oleje i tłuszcze

wysoce wskazane

oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni

neutralne

olej z wątroby dorsza, olej: z orzechów włoskich, słonecznikowy

niewskazane

olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy

Orzechy i pestki

wysoce wskazane

masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane

neutralne

kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam

niewskazane

orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe

Fasole i rośliny strączkowe

wysoce wskazane

fasola aduke, fasola azuki, fasola czarna, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona, groch, „czarne oczko”

neutralne

fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony, strączki groszku

niewskazane

fasola czerwona

Zboża i ziarna oraz pieczywo i makarony

wysoce wskazane

amarant, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy

neutralne

jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały i dziki, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby: owsiane, ryżowe, mąka: orkiszowa, jęczmienna oraz makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane

niewskazane

pszenica, kiełki pszenicy, otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała i pełnopszenna

Warzywa

wysoce wskazane

brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tempeh, tofu

neutralne

awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, eudywia, grzyby, gorczyca, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, pędy bambusa, radicchio, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (dajkon), sałata, seler, szparagi, wodorosty, wszystkie dyniowate

niewskazane

bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, pieczarki, grzyby shitake, papryka: czerwona, jelapeno, zielona i żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki

Owoce

wysoce wskazane

ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfrut, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże i suszone, wiśnie, żurawina

neutralne

agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, jagody bzu czarnego, karambola, kiwi, limona, melon, morwa, nektarynka, oliwki zielone, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne, czerwone i zielone

niewskazane

banany, mandarynki, mango, melon kantalupa, melon, miodunka, oliwki czarne, papaja, pomarańcze, rabarbar

Przyprawy

wysoce wskazane

czosnek, imbir, kozieradka, miso, sos sojowy, tamari

neutralne

agar, algi, anyż, bergamotka, bazylia, chleb świętojański, curry, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka, pietruszka, rozmaryn, szafran, sól, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty (kelp)

niewskazane

kapary, pieprz: biały, czarny, czerwony i cayenne, żelatyna

Inne przyprawy

wysoce wskazane

musztarda, melasa, słód jęczmienny

neutralne

dżemy i galaretki z zalecanych owoców, marynaty słodkie i kwaśne, miód

niewskazane

ketchup, majonez, octy: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos Worcester

Herbaty ziołowe

wysoce wskazane

aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, korzeń lukrecji, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń

neutralne

brzoza, czarny bez, chmiel, dziewanna, goryczka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, lipa, liście maliny, liście truskawki, melisa, mięta, mniszek lekarski, morwa, pietruszka, podbiał, senes, tasznik pospolity, szałwia, tymianek, werbena

niewskazane

czerwona koniczyna, kocimiętka, znamiona kukurydzy

Używki

wysoce wskazane

czerwone wino, herbata zielona, kawa z kofeiną i bezkofeinowa

neutralne

białe wino

niewskazane

coca-cola, czarna herbata, napoje gazowane, likiery, piwo, woda sodowa

Osoby z grupą krwi B

Mięso i drób

wysoce wskazane

baranina, dziczyzna, jagnięcina, królik

neutralne

bażant, cielęcina, indyk, wątroba, wołowina

niewskazane

bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca, szynki, wieprzowina

Owoce morza i ryby

wysoce wskazane

dorsz, flądra, halibut, łosoś, jesiotr, makrela, szczupak, morszczuk, sardynki, sola

neutralne

okoń, karp, pstrąg, sieja, rekin, śledzie peklowane i świeże, tuńczyk, sum, kałamarnica

niewskazane

ieługa, homary, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, omułki jadalne, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki, węgorz, żaby

Nabiał i jaja

wysoce wskazane

mleko chude i 2%, jogurt, kefir, mleko owcze, ser: feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejski

neutralne

gee, masło, maślanka, mleko sojowe, mleko tłuste, sery: brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, ser sojowy(tofu), szwajcarski, śmietankowy, serwatka

niewskazane

lody

Oleje i tłuszcze

wysoce wskazane

oliwa z oliwek

neutralne

olej: lniany, z orzechów włoskich, z wątroby dorsza

niewskazane

olej: bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy

Orzechy i pestki

wysoce wskazane

 

neutralne

kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzeszki pekan

niewskazane

mak, nasiona pinii, orzechy nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik

Fasola i rośliny strączkowe

wysoce wskazane

soja

neutralne

bób, fasola biała, fasola czerwona, fasola pnąca, fasolka szparagowa, groszek w strąkach, groszek zielony

niewskazane

fasola: aduke, azuki, czarna, pinto, soczewica czerwona i zielona

Zboża i ziarna oraz pieczywo i makarony

wysoce wskazane

orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe

neutralne

Ryż: basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa

niewskazane

amarant, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb: pszenny, żytni, mąka: jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kuskus

Warzywa

wysoce wskazane

bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shitake, kapusta: biała, chińska i czerwona, kalafior, marchew, pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki

neutralne

cebula: czerwona, dymka i szalotka, chrzan, cukinia, cykoria, endywia, grzyby, imbir, kalarepa, kiełki lucerny, kapusta pekińska, kolendra, koper, koper włoski, ogórki, pędy bambusa,

por, radicchio, rzepa, rzodkiew japońska (daikon), pieczarki, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, rzeżucha, wodorosty

niewskazane

awokado, dynia, karczochy, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki, tempeh

Owoce

wysoce wskazane

ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona: czarne, czerwone, zielone

neutralne

agrest, arbuz, borówka amerykańska, brzoskwinie, cytryny, jabłka, daktyle, figi świeże i suszone, grejpfrut, gruszki, jagody bzu czarnego, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, morwa, nektarynki, pomarańcze, porzeczki: czerwone i czarne, śliwki suszone, truskawki, wiśnie, żurawina

niewskazane

granaty, karambola, opuncja, rabarbar

Przyprawy

wysoce wskazane

curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka

neutralne

agar, anyżek, bazylia, chleb świętojański, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kapary, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miso, morszczyn, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia

niewskazane

cynamon, kozieradka, pieprz: biały i czarny

Inne przyprawy

wysoce wskazane

 

neutralne

cukier: biały i brązowy, czekolada, dżemy i galaretki z akceptowanych owoców, marynaty kwaśne i słodkie, majonez, melasa, miód, mus jabłkowy, musztarda, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos sojowy, sos Worcester, sos tatarski, syrop klonowy

niewskazane

ketchup

Herbatki ziołowe

wysoce wskazane

imbir, lukrecja, liście maliny, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, zielona herbata, żeń-szeń

neutralne

brzoza, dziurawiec, echinacea, głóg, kocimiętka, kwiat i jagody bzu czarnego, kora dębu, kurzyślep, krwawnik pospolity, liście truskawek, lucerna, łopian, mięta, mniszek, morwa, pieprz cayenne, rumianek, szanta, tymianek, waleriana, werbena

niewskazane

aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, lipa, podbiał, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy

Używki

wysoce wskazane

 

neutralne

czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, piwo, wino białe i czerwone

niewskazane

coca-cola, likiery destylowane, napoje gazowane, woda sodowa

Osoby z grupą krwi 0

Mięso i drób

wysoce wskazane

baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina

neutralne

bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa

niewskazane

bekon, gęś, szynka, wieprzowina

Owoce morza i ryby

wysoce wskazane

dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk

neutralne

flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule (omułki jadalne), ostrygi, raki, rekin, ślimaki, węgorz

niewskazane

kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane

Nabiał i jajka

wysoce wskazane

gee (klarowane masło)

neutralne

jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser mozzarella, ser owczy, ser sojowy (tofu), mleko sojowe

niewskazane

kefir, lody, maślanka, mleko krowie, sery: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, śmietankowy, wiejski oraz serwatka, śmietana

Oleje i tłuszcze

wysoce wskazane

olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni

neutralne

olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy

niewskazane

olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych

Orzechy i pestki

wysoce wskazane

pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane

neutralne

kasztany, migdały, nasiona pinii, orzechy laskowe, orzeszki pekan, pestki słonecznika, ziarno sezamowe

niewskazane

mak, orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzeszki nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, orzeszki ziemne

Fasole i rośliny strączkowe

wysoce wskazane

fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”

neutralne

bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja

niewskazane

fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona

Zboża i ziarna oraz pieczywo i makarony

wysoce wskazane

 

neutralne

amarant, gryka, jęczmień, orkisz, proso, ryż, żyto, oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż

niewskazane

kukurydza, owies, pszenica, kasza kuskus, kiełki pszenicy oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż

Warzywa

wysoce wskazane

boćwina, brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pasternak, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak, wodorosty

neutralne

buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: jalapeno, zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, rzodkiew japońska (daikon), seler, sałata lodowa, szparagi, tempech, tofu

niewskazane

awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone

Owoce

wysoce wskazane

figi świeże i suszone, morwa, śliwki świeże i suszone

neutralne

agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona: czarne, czerwone i zielone, wiśnie, żurawina

niewskazane

jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki

Przyprawy

wysoce wskazane

algi, chleb świętojański, curry, glony morskie, imbir, kozieradka, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty

neutralne

agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna

niewskazane

cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia

Inne przyprawy

wysoce wskazane

 

neutralne

dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa

niewskazane

ketchup, marynaty kwaśne i słodkie

Herbatki ziołowe

wysoce wskazane

chmiel, imbir, kurzyślep, lipa, mięta, mniszek lekarski, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, kolcowój lekarski, herbata rooibos, pu-erh, mate

neutralne

brzoza, dziewanna, dziki bez, głóg, herbata zielona, kora dębu, kocimiętka, korzeń lukrecji, kozłek lekarski (waleriana), krwawnik pospolity, liście maliny, rumianek, szałwia, tymianek, werbena pospolita, żeń-szeń

niewskazane

aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, liść truskawki, łopian, podbiał, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy

Używki

wysoce wskazane

 

neutralne

czekolada, piwo, wino białe i czerwone

niewskazane

coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowane

Źródło: Lemańska U, Grupa krwi a odżywianie, Wyd. IV, Białystok, Wydawnictwo Vital, 2016

Dieta grup krwi - wady i zalety

Dieta dostosowana do poszczególnych grup krwi ma swoje wady i zalety. W poniższej tabeli zestawiono ich bilans.
  

Wady

Zalety

dieta NIE ZOSTAŁA POTWIERDZONA badaniami

nie należy do restrykcyjnych diet

może doprowadzić do niedożywienia

 

nauczenie się produktów przeciwwskazanych może być uciążliwe

 

Co uważasz o tej diecie? Daj znać w komentarzu!

Dieta grup krwi - efekty jakich możemy się spodziewać

Dieta dostosowana do poszczególnych grup krwi bazuje na ogólnej poprawie samopoczucia, ze względu na możliwość nietolerancji produktów. Jednakże wciąż nie występują badania naukowe potwierdzające założenia autora diety, tym samym należy traktować ją jako teorię. Nie istnieje powód, abyśmy zrezygnowali z produktów na rzecz tej diety. Najlepszym odpowiednikiem dla tej diety będzie skorzystanie z badań na nietolerancje żywnościowe i dopiero na podstawie tych wyników eliminować pokarmy, na które rzeczywiście ciało może źle reagować, bądź na podstawie własnych obserwacji.

Jednak po co marnować czas na sprawdzenie różnorakich diet, jeżeli nasi specjaliści mogą ułożyć indywidualny plan dietetyczny na podstawie waszych potrzeby. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan 

Czy warto przejść na dietę grup krwi?

Założenia diety Petera D’Adamo nie zostały potwierdzone do dzisiaj. Jingzhou Wang z University of Toronto przeprowadził takowe badania i nie ujawniły one jakoby dieta miała kardioprotekcyjne działanie. Ponadto według dostępnych badań naukowych - jedne z nich zawarte w artykule opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition - nie odnaleziono potwierdzenia o rzekomych korzyściach zdrowotnych, które miałyby wynikać z diety dostosowanej do poszczególnej grupy krwi. W celu odnalezienia potwierdzenia i skuteczności działania na chwilę obecną należałoby wykonać odpowiednia badania, a mianowicie czy wcielenie w życie teorii D’Adamo poprawia zdrowie lub zmniejsza wystąpienie ryzyka choroby u innych osób, w porównaniu z aktualnie proponowaną dietą przez ekspertów do spraw żywienia. W tak zaistniałej sytuacji nie zachodzi potrzeba wcielenia w życie diety dla poszczególnych grup krwi, gdyż na chwilę obecną ograniczenie spożycia przeciwwskazanych produktów będzie bezcelowe.

Źródła: Lemańska U, Grupa krwi a odżywianie, Wyd. IV, Białystok, Wydawnictwo Vital, 2016

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie